Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

ABD'den Türkiye'ye geldi, stentle sağlığına kavuştu

Amerika'da yaşayan Salim Emre Baylav, Amerikalı doktorların by-pass olması gerektiği yönündeki teşhisine karşın Türkiye'de ameliyatsız şekilde sağlığına kavuştu

Haber Merkezi

ANKARA- Amerika'da yaşayan Salim Emre Baylav, Amerikalı doktorların by-pass olması gerektiği yönündeki teşhisine karşın Türkiye'de ameliyatsız şekilde sağlığına kavuştu. Baylav'a Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde stent takılarak, damarlarındaki tıkanıklık giderildi.

ABD'de yaşayan Baylav, geçtiğimiz şubat ayında kalp krizi geçirdikten sonra, Amerikalı kardiyoloğa gitti. Amerika'da gittiği iki hekim de yapılan anjiyo sonucu iki damardaki tıkanıklık nedeniyle Baylav'a açık kalp ameliyatı ile by-pass olması gerektiğini söyledi. Gittiği kardiyologlardan biri ise dünyaca ünlü kalp merkezi Cleveland Clinic’te uzun yıllar çalışmış ünlü bir kardiyologdu. Orada özel sigortası da olduğu halde Baylav, bir yakınının tavsiyesi ile Türkiye'ye geldi.

BİR SAATTE AÇILDI

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji İdari Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu'nun el bileği ve kasığından gerçekleştirdiği iki anjiyo işlemi ile yüzde 90 ve 70 oranlarında tıkalı damarları, bir saatte açıldı. Baylav, göğüs duvarının kesildiği büyük bir kalp cerrahisine gerek kalmadan, 12 saatlik bir hastane gözleminin ardından, sağlıkla taburcu edildi. 

“BENİM YAKINIM OLSA, BEN BUNU STENTLE TEDAVİ EDERDİM”

Baylav’ın tedavisini gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, şunları söyledi:

"Amerika'da yapılmış bir anjiyosu varmış ve kendisine by-pass önerilmiş. Birden fazla damar tıkanıklığı olduğunu söylemişlerdi. Ben de online olarak bir görüşme yaptım ve anjiyosunu izledim. Gerçekten birden fazla darlığın olduğunu gördüm ama bunun stentle de tedavi edilebileceğini söyledim. Orada şöyle kritik bir soru vardı, 'Hocam sizin yakınınız olsa ne yapardınız?' Ağır bir ameliyata göre çok daha pratik ve hızlı bir tedavi olması nedeniyle kendisine 'Benim yakınım olsa, ben bunu stentle tedavi ederdim’ dedim."

Baylav'ın anjiyo olduğu doktorun Cleveland’dan ünlü bir kardiyolog olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yazıcıoğlu, "Çoklu damar hastalığı olduğu zaman by-pass her zaman bir öneri olarak karşımıza gelir. Özellikle çatal lezyonlar, kompleks lezyon dediğimiz karmaşık zor lezyonlar stentle de tamamen tedavi edilebiliyor. Mesela bizim tamamen tıkalı damarlarda yapmış olduğumuz tedaviler de var. Bundan daha zor olup da tedavi ettiğimiz bir sürü vaka olabiliyor" dedi. 

 “STENTLE ÇÖZÜLMESİ HAYATIMI KOLAYLAŞTIRDI”

ABD’den tedavi için Türkiye’ye gelen Salim Emre Baylav, tedavi süreci hakkında şu bilgileri verdi:

"10 Şubat'ta göğsümde bir baskıyla başlayan bir kalp krizi yaşadım. Yapılan anjiyolarda ameliyat olmamı tavsiye ettiler. LAD damarımda (kalbin en önemli atar damarlarından) yüzde 70 civarında bir daralma ve Circumflex (CX diğer atar damar) dedikleri damarımda da yüzde 90'a yakın daralmalar vardı. Çok fazla stent koyulması gerektiği, damar yapımın biraz da yüksek tansiyondan dolayı hasar gördüğü, bombeler oluştuğu, stent koymanın çok mümkün olmadığı ve direkt bir by-pass ameliyatı yapılması gerektiğini söylediler. Türkiye'deki tanıdıklarımız sayesinde Vefik Hocayı bulduk. 

Amerika'da yapılan anjiyoları değerlendirdi, 23 Nisan gibi Türkiye’ye uçtum. İki aşamalı anjiyo geçirdim. Biri bilekten yapıldı. Stentle çözülmesi hayatımı kolaylaştırdı. Yoksa göğüs duvarım boydan boya kesilecekti. Çok yakın bir komşum birkaç yıl evvel açık kalp ameliyatı geçirmişti ve bir buçuk karışlık kesiyi görünce benim açımdan iyi bir deneyim olmayacağını düşündüm. Kendimi Amerikalı doktorlara teslim etmeyip kestirmediğim için çok mutluyum açıkçası. Hastaneye yatmam bile gerekmeden taburcu oldum. Eğer ameliyat olsaydım herhalde iyileşme sürecim çok daha uzun sürecekti."