Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

"Çivi çakmayacağız" dediler, kepçeyle daldılar!

NASA’nın Mars araştırmaları için çevresine "Bilim Merkezi" yapılan Salda Gölü'ne rögar kapakları takıldı.

Ömer ŞAN

ANKARA- Salda Gölü’nün çevresinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan ‘Millet Bahçesi’ çalışmalarına tepkiler sürüyor.

Beyaz kumsalları ve turkuaz rengiyle ‘Türkiye'nin Maldivler'i’ olarak ünlenen Salda Gölü'nü gezen ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın, "Gerçekten görünce mutmain oldum” ifadeleri ile gündeme oturan çalışmalar, aralıksız devam ediyor.

NASA'nın, "Ayakkabıyla bile girilmemeli" uyarısı yaptığı Salda Gölü'deki proje tepki çekerken, uyarıyı yapan NASA’nın, Mars’taki araştırmaları için bölgede "Bilim Merkezi" yaptırması da eleştirilerin bir başka boyutunu oluşturuyor.

Salda Gölü tahribatının hikayesi

Gölün ve bölgedeki ekosistemin korunup kollanarak gelecek nesillere aktarılması mücadelesini sürdüren Salda Gölü Koruma Derneği, "Salda Gölü çevresi yapılaşmaya açıldı" açıklamasıyla bir kez daha yaşananlara dikkat çekti.

Derneğin, sosyal medya hesaplarında yayınlanan mesajda, "Çivi çakmayacağız dedikleri yere, kepçelerle, kamyonlarla daldılar" ifadeleriyle yapımı devam eden inşaatlara tepki gösterildi.

Hidromanyezitlere çelik kazık!

Millet Bahçesi inşaatıyla birlikte ekolojik özellikleri ve görselliği tahrip edilen gölün tarihsel yapısının bozulduğu ve her geçen gün yok olduğuna dikkat çekildi.

Salda Gölü Koruma Derneği’nin twitter hesabından ‘Salda Gölü masalı’ başlığı ile yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Çivi çakmayacağız dedikleri yere, kepçelerle, kamyonlarla daldılar. Çivi yerine özel matkaplarla deldikleri hidromanyezitlere çelik kazıklar çakarak ahşap binalar yaptılar.

Göl çevresindeki doğal yapı ve yeraltından gelen suyolları bozuldu. Bizler halen millet bahçesi projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Çünkü millet bahçesi hidromanyezitlerin ve beyaz kumların üzerine yapıldı.”

Siyonebakteri fosilleri ezildi

‘Millet Bahçesi’nin insanların gölde suya girmelerini teşvik ettiği ve daha çok insanı göle çağırdığına işaret edilen açıklamada, “Daha önce kepçe ve kamyonlarla beyaz adalar bölgesinden onlarca kamyon kumsal, içeriği eskiden ‘belediye plajı’ olarak bilinen yere taşındı. Alındığı yer ve taşındığı yerin doğal yapısı bozuldu. Siyonebakteri fosilleri ezildi. Kumsal içeriği geri götürüldü. Götürülen kumsal içeriği ile yol yapılmak istenen yere, kesme taşlar döşenerek aralarına mermer tozu dökülerek zorlamayla ve kamuflajla yine de yol yapıldı” ifadelerine yer verildi.

"Doğal SİT Alanı" olan bu yere, bölgeye özgü olmayan lavanta ve benzeri bitkiler dikildiği belirtilirken, ‘Millet Bahçesi’ olarak düzenlemesi yapılan alana ise futbol ve voleybol sahaları yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca şu noktalara dikkat çekildi:

“Suların hızla çekilmesi sonucunda ‘Orman Plajı’ olarak bilinen tabiat parkındaki, önce sular altında olan sonra ada ve yarımadaya dönüşen bölgede beyaz kumlar, yani siyanobakteri fosilleri ezilmeye devam ediyor. Salda Gölü’nde yapılan tahribatı takip etmeye çalıştığımız her ziyaretimizde sürekli zorluklarla karşılaştık. Dernek Başkanımız, göle yaklaştığı anda en az iki güvenlik görevlisinin sürekli engellemesine maruz bırakıldı.”

‘Salda kepçesi, şantiyesi, rögarı, kumsalı’

Derneğin paylaşımının son bölümünde ise "çivi bile çakılmayacak" denilen bölgedeki çalışmaların alandaki görüntüsü, "Salda kepçesi, şantiyesi, rögarı, kumsalı" vurgusuyla paylaşıldı.

Salda Gölü çevresinde çekilen görüntülerden oluşan video paylaşımında ise şu ifadeler aktarıldı:

“Yönetim planlaması yapmayan yetkililer, buradaki kirliliği yıllarca görmedi. 2019’da kendi yönetimsizliklerini bahane ederek, göl çevresini Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ederek, Millet Bahçesi projesi ile Salda Gölü çevresini yapılaşmaya açtılar. Millet bahçesinin ilk planları göl kenarını beton yığınına çeviriyordu. Milyonlarca insan göl kenarında kalacak, suya girecek, gölü istedikleri gibi kullanacaklardı. İtirazlarımız, açılmış davalar, kamuoyu baskısıyla yetkililer sayamadığımız kadar çok plan değişikliği yaptılar.”