Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

"Etlik Şehir Hastanesi daha açılmadan 2,2 milyar euro zarar getirdi"

2,2 milyar euro harcama ile açılacak olan Etlik Şehir Hastanesi'nin faaliyete geçmesiyle, Ankara Şehir Hastanesi'nden daha fazla acil yükü kaldıran 5 kamu hastanesi kapatılacak.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- Ankara'da yap-işlet-devret modeli ile yapılandırılan Etlik Şehir Hastanesi, 2,2 milyar euroya mâl oldu. Etlik Şehir Hastanesi'nin açılmasıyla, Ankara Şehir Hastanesi'nden daha çok acil servis yükü karşılayan ve eş değer poliklinik hizmeti üreten 5 kamu hastanesi kapatılacak. Ankara Tabip Odası,  Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci sağlık Hizmet Emekçileri Sendikası (Dev-Sağlık-İş) ortak bir açıklama yaparak projeye itirazlarını sundu ve kapanacak devlet hastanelerinin Ankara için önemini hatırlattı.

Şehir merkezindeki birçok hastane kapanacak

Ankara’da yakın bir tarihte açılması planlanan 3 bin 624 yataklı Etlik Şehir Hastanesi’nin 22 Ekim 2013 tarihinde temeli atılmıştı. Bu hastanenin açılması ile ilgili anlaşma; 42 aylık inşaat, 25 yıllık işletme süresi ile 28,5 yıllık tasarım, yap, finanse et, işlet ve devret modeline göre yapılandırılmıştı. 1,1 milyar euro yatırım bedeli öngörülen Etlik Şehir Hastanesi'nin sözleşme bedeli 2,2 milyar euroyu buldu. Proje finansmanları; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) oldu.

Etlik Şehir Hastanesi'nin açılabilmesi için öncelikle Etlik İhtisas Hastanesi kapatıldı, ardından Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesi; Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Ankara Gazi Mustafa Kemal Çevresel ve Mesleki Hastalıklar Hastanesi şeklinde birleştirilerek kapatıldı. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) ise Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH ile Ankara Atatürk Sanatoryum EAH şeklinde birleşerek kapatıldı. Kapatılması planlana beş kamu hastanesi de şöyle: Dışkapı EAH, Sami Ulus EAH, Onkoloji EAH, Etlik Zübeyde Hanım EAH, Ulucanlar Göz EAH.

Pandemide günlük 2 bin 500 acil başvurusu aldı

ATO, SES Ankara Şubesi ve Dev-Sağlık-İş tarafından yapılan ortak açıklamada, “Sağlık Bakanlığı, Etlik Şehir Hastanesi ile Ankara Şehir Hastanesi'nin ürettiği hizmete denk hizmet üreten beş kamu hastanesini kapatarak ve bu hizmeti 2,2 milyar euroya alacağı bir hastane açmaktadır” denildi.

Kapatılacak hastanelerin, pandeminin yoğun olduğu 2021 yılında günlük yaklaşık 2 bin 500’e yakın acil servis başvuru yükünü, 15 bine yakın poliklinik yükünü taşıdığını ifade eden sağlık örgütleri, “Bu beş hastane, ilimizde açılan Ankara Şehir Hastanesi’nin üzerinde acil servis yükünü karşılamakta, poliklinik hizmetlerinde ise eş değer hizmet üretmektedir” diye seslendi.

İnşaat 5 yıldan fazla gecikti

Açıklamada, Etlik Şehir Hastanesi'ne yapılan itirazlar şu şekilde anlatıldı:

-Projenin inşaat süresi firmalardan kaynaklı sorunlardan dolayı 3 yıl 6 ay değil, 8 yıl 9 ay sürmüştür. Dolayısıyla inşaat süresinin uzaması toplam proje süresini uzatmaması gerekir (temel atıldığı tarih itibariyle 28,5 yıllık süre başlamıştır). İnşaat süresindeki uzama işletme süresinden düşmelidir. Yani firmanın toplam işletim süresi 25 yıl değil, 20 yıl olmalıdır.

-Etlik Şehir Hastanesine 1,1 milyar euro yatırım bedeli öngörülmüştür; sözleşme bedeli ise 2,2 milyar eurodur. Kamuya işletme dönemi boyunca ciddi yük getirecek projede inşaat süresinin uzaması nedeniyle işletme süresinin kısaltılmaması kamu zararını artıracaktır.

-Proje temel atılma dönemi ele alındığında 2017 yılında teslim edilmesi gerekirdi. Şirket hastaneyi 2017’de teslim etseydi bu yıl içinde bu hizmetlerde ihalenin yenilenmesi gerekiyordu. Sağlık Bakanı'nın meclis bütçe sunumlarında ifade ettiği 5 yılda bir ihalenin yapılması kamu yararı sağlayacağı yönündeki ifadesi projenin geç teslimi nedeniyle mümkün olmayacaktır.

-Çok ciddi anlamda projede gecikme yaşanmıştır. Şehir Hastaneleri projelerinde genel itibariyle, süresinde tamamlamama nedeniyle her 30 günü aşan gecikme nedeniyle aşama toplam değerinin yüzde 0,03 değerinde ceza kesilmekte ve ceza bedeli aşama toplam bedelin yüzde 10’nunu geçememektedir. Şirkete bugüne kadar gecikmeden kaynaklı ceza kesilip kesilmediği bilinmemektedir.