Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

Tarlalar krom zenginleştirme tesisine dönüştürülecek

Hatay'ın Arsuz ilçesinin kırsaldaki mahallelerinden Kurtbağı'nda 6,4 dönümlük tarlanın krom zenginleştirme tesisine dönüştürülmesi planlanırken, tesise ilişkin yapılacak zorunlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısının halkın bilgisinden kaçırıldığı iddia edildi.

Akın Bodur

İSKENDERUN- Hatay'ın Arsuz ilçesinin kırsaldaki mahallelerinden Kurtbağı'nda 6,4 dönümlük tarlanın krom zenginleştirme tesisine dönüştürülmesi planlanırken, tesise ilişkin yapılacak zorunlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısının halkın bilgisinden kaçırıldığı iddia edildi.

Yayımlanması zorunlu "resmi ilan" statüsünde bulunan ÇED ilanının, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne aykırı şekilde, tesisin yapılacağı Arsuz İskenderun bölgesindeki yerel gazetelerde değil, yaklaşık 90 kilometre ilerideki Antakya'da yayan yapan bir gazetede yayımlanarak, halkın bilgisinden kaçırıldığı ileri sürüldü. Geçimini çoğunlukla kayısı ve zeytin üretimiyle sağlayan Arsuz'un Kurtbağı Mahallesi'nde yapılması planlanan krom zenginleştirme tesisinin inşa edileceği alanın, Çevre Düzeni Planı'nda "orman alanı" olarak gösterildiği kaydedildi. Tesisin kurulmasının çalışıldığı mahallede, geleneksel hale getirilmeye çalışılan Geleneksel Kurtbağı Kayısı Festivali düzenleniyor ve bu bölgede yıllık 15 bin ton kayısı yetiştiriliyor.  


Zorunlu ÇED ilanı 90 kilometre uzaklıktaki gazetede yayımlandı

Demircan Krom Madenciliği firması tarafından yapılması planlanan Krom Zenginleştime Tesisi projesi için ÇED sürecinde halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısının 15 Kasım'da yapılması kararlaştırıldı. Ancak firma, toplantıyı İskenderun Arsuz yöresinde resmi ilan alan 7 gazeteden birinde yayımlatmak yerine, yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunan ve halkın okuma imkanı bulamayacağı Antakya'daki bir yerel gazetede yayımlattı. Tesisin ÇED dosyasını hazırlayan Göker Çevre firmasının aracılık ettiği ve bölgede yayımlanması gereken ÇED ilanı, Antakya Toplumcu Halk gazetesinin bugünkü nüshasında ve 7'nci sayfasında yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin "halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısını" düzenleyen 9. maddesinin ikinci bendinde, "... Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlar toplantı tarihini, saatini, yerini ve konusunu belirten bir ilanı; projenin gerçekleştirileceği yörede yayımlanan yerel süreli yayın ile birlikte yaygın süreli yayın olarak tanımlanan bir gazetede toplantı tarihinden en az 10 takvim günü önce yayımlatır" ifadesi yer alıyor. 


Tesis ve ilandan muhtarlık da bilgilendirilmemiş

Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ, yörede krom tesisi kurulma planını, krom madenini işleten firma sahibinden, gazetecilerden ve bakanlığın ilan sayfasından öğrendiklerini belirterek, "Bugün de dahil hiçbir resmi bilgilendirme yapılmadı" dedi. Mahallenin Gönen mevkiinde Demircan Krom Madencilik tarafından kurulması planlanan krom zenginleştirme tesisinin faaliyete geçmesi halinde bölgede tarım, hayvancılık ve Yanartaş turizminin olumsuz etkileneceğini savunan Muhtar Kızıldağ, şunları dile getirdi:

“Mahallemin ekonomik geçimi tarıma, hayvancılığa ve turizm değeri olan Yanartaş'a dayalı. Tesisle ilgili dışarıdan edindiğimiz bilgilenmenin ardından mahalle sakinlerinin imzaladığı 'Çevreme dokunma' başlıklı dilekçeyi Arsuz Kaymakamlığı'na teslim ettik. Mahalle olarak projeye karşıyız."

Kızıldağ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Kurtbağı Mahallesi Muhtarlığı'na verilen yanıtta ise “Krom zenginleştirme projesi ile ilgili olarak projenin gerçekleştirilmesi durumunda su kaynaklarına, bölgenin ekolojik yapısına zarar vereceği ve turizm açısından önem arz eden ve Yanartaş olarak bilinen doğal gaz çıkış noktalarına olumsuz etkileri” yönündeki itirazların inceleme değerlendirme sürecinde dikkate alınacağı ifade edildi. 


Yılda 75 ton krom işlenecek

Tesislerde işlenecek krom madeni, firmanın proje alanının 3,5 kilometre güneyindeki firmaya ait ocağı veya dışarıdan satın alma yoluyla temin edilecek. ÇED başvuru dosyasına göre, zenginleştirmeden önce kırma eleme işlemi yapılacak tesiste yılda 75 bin ton krom madeni işlenecek. Bunun zenginleştirilecek 50 bin tonunun piyasaya verileceği, oluşumu beklenen yıllık 25 bin ton pasa (atık) kromun da maden sahasına geri taşınarak depolanacağı bildirildi.