Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

Tarlayı krom zenginleştirme tesisine dönüştürme planına tepki

Hatay'ın Arsuz ilçesinin kırsaldaki mahallelerinden Kurtbağı'nda 6,4 dönümlük tarlanın krom zenginleştirme tesisine dönüştürülmesi planı için yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü görevlilerinin gelmemesi üzerine yapılamadı.

Akın Bodur

İSKENDERUN- Hatay'ın Arsuz ilçesinin kırsaldaki mahallelerinden Kurtbağı'nda 6,4 dönümlük tarlanın krom zenginleştirme tesisine dönüştürülmesi planı için yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü görevlilerinin gelmemesi üzerine yapılamadı. Demircan Krom Madenciliği firması tarafından tesisin yapılmasının planlandığı tarla vasfındaki alan, Çevre Düzeni Planı'nda "orman alanı" olarak gösteriliyor. Çevre halkı, bölgelerine krom tesisi kurulmasına karşı çıkıyor. 

Kurum yetkilileri gelmedi

ÇED toplantısının yapılacağı alanda, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ, Arsuz Belediye Meclisi Üyeleri Mustafa Gökpınar, Mustafa Arslan ve Mahmut Candemir ile yöredeki mahallelerden 15 muhtar da bulundu. Ancak ÇED toplantısının başlaması gereken saatte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü görevlileri gelmeyince toplantı başlatılmadı ve yapılamadı.

Milletvekili, muhtar, meclis üyelerinden tutanak

TİP Hatay Milletvekili Mengüllüoğlu, Kurtbağı Mahalle Muhtarı Kızıldağ ve Arsuz Belediye Meclisi üyelerinin de arasında bulunduğu kişiler, toplantının başlatılmadığını tutanakla imza altına aldı. Tutanakta, "Kurtbağı Mahallesi'nde 15 Kasım 2022 tarihinde saat 11.00'de yapılması gereken ÇED bilgilendirme toplantısı, Bakanlık yetkililerinin yetişemediğinden, halkın da yoğun tepkisi nedeniyle toplantı başlamadan sona erdirilmiştir. ÇED Yönetmeliği gereği toplantıyı yapacak firma Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti, kolluk kuvvetleri, toplantıya katılanlar toplantı alanından çıkmışlardır" ifadesine yer verildi.

ÇED toplantısının yapılacağı ilanı, yönetmeliğinin 9. maddesine aykırı olarak, Arsuz-İskenderun bölgesinde değil, 90 kilometre uzaklıktaki Antakya ilçesinde çıkan bir gazetede yayımlanmıştı. Bu ilanda toplantının, Kurtbağı Mahallesi'nde Mehmet Kozan'a ait lokantada yapılacağı belirtilmiş ve lokantanın adresinin, Kurtbağı Mahallesi No: 17 Arsuz olduğu ifade edilmişti.


Kadın ve gençlerden pankartlı tepki

Kurtbağı Mahallesi'nde oturan kadın ve gençlerin "Kurtbağı, madencilerin çöplüğü olmayacak; Havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunma" pankart taşıyarak tepki gösterdiği yapılamayan ÇED toplantısında, jandarma komando timleri de geniş güvenlik önlemi aldı.

"Tesisi istemiyoruz ve tesise karşı duruyoruz, durmaya da devam edeceğiz" diyen Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ, "Mahallemizde krom tesisini istemiyoruz. Halkımız da bu tesise 'hayır' diyor ve bu tepkisini de gösterdi. Doğamıza, yeşilimize, tarım arazilerimize dokunulmasın. Biz bu tesise karşıyız ve bundan sonraki süreçte de karşı duracağız" dedi.


Tutanak kaymakamlığa verilecek

Arsuz Belediye Meclisi Üyesi Mustafa Arslan, imza altına alınan tutanağın Arsuz Kaymakamlığı'na verileceğini belirtti.

Kurtbağı Mahallesi'nin Gönen mevkiindeki 6,4 dönümlük tarlayı krom zenginleştirme tesisine dönüştürmeye çalışan Demircan Krom'un tesisi kurmayı planladığı alan, Hatay Çevre Düzeni Planında "orman alanı" olarak gösteriliyor. Tesislerde işlenecek krom madeni, firma tarafından proje alanının 3,5 kilometre güneyindeki firmaya ait ocağı veya dışarıdan satın alma yoluyla temin edilecek. ÇED başvuru dosyasına göre, zenginleştirmeden önce kırma eleme işlemi yapılacak tesiste yılda 75 bin ton krom madeni işlenecek ve zenginleştirilecek. Ürünün 50 bin tonu piyasaya verilecek, oluşumu beklenen yıllık 25 bin ton pasa (atık) kromun da maden sahasına geri taşınarak depolanacak.

Kurtbağı Mahalle Muhtarı Kızıldağ, katılanların tuttuğu tutanak sonrası Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü görevlilerinin geldiğini birisinden duyduğunu, ama kendisine kimsenin "Görevliler geldi" demediğini belirtti. Muhtar Kızıldağ, "Tutanak tutulduktan belli bir süre sonra, bana birisi 'Görevliler geldi ama kalabalığı görünce geri gittiler' diye söyledi, ama ben kimseyi görmedim. Muhtar olarak bana kimse de 'görevliler geldi' demedi. Daha sonra geldiler mi gelmediler mi ben de bilmiyorum" diye konuştu. Kızıldağ, "Ben de tutanağı Arsuz Kaymakamlığı'na ilettim. Karşılaştığımız Kaymakam Hacı Hasan Gökpınar da 'Toplantı olmamış galiba' diye sordu ben de 'Evet olmadı' dedim" diye konuştu.