İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789
İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789

Dünya Basınında Türkiye: ABD’den Türk F-16’larına destek sinyali

Dünya basını, 32. NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleştirilen zirve kapsamında çıkan sonuçları ve görüşmenin öncesini okurlarıyla paylaştı.

ANKARA- Dünya basını, 32. NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleştirilen görüşmeyi, öncesi ve sonrasıyla okurlarıyla paylaştı.

Amerika’nın prestijli gazetelerinden Financial Times, haberi manşetten verirken; Biden’ın, yeni model F-16 satışı için Türkiye’ye destek olacağını bildirdi.

Amerikan CNBC ve France 24, Biden-Erdoğan görüşmesini uzmanlarla değerlendirirken, görüşmenin gündeminin F-16 satışı olduğunu aktardılar.

Amerikan yayın kuruluşlarından Politico’ya konuşan Ukraynalı bir yetkili, Ukrayna’nın, milyonlarca ton tahılın Karadeniz'den “aç bir dünyaya” gönderilmesine izin vermek için Rusya ile bir anlaşmanın kilidini açacak güvenlik garantilerini Türkiye’de aradığını bildirdi.

Financial Times: NATO Zirvesi/Erdoğan ve Biden, ABD savunmasını artırırken ortak bir neden buluyor

Amerikan Financial Times, Erdoğan-Biden buluşmasını manşete taşırken, ABD’nin savunma harcamalarını ve önlemlerini artırdığı bir dönemde Türkiye ve ABD’nin ortak bir noktada buluştuğunu bildirdi.

Biden-Erdoğan görüşmesinin, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik vetosunu kaldırmasının ardından geldiğinin altı çizilirken, Biden’ın, Türkiye’ye yeni model F-16 satışı için Türkiye’ye destek olacağı belirtildi.


CNBC: Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki NATO anlaşması Erdoğan’a zaferler ve olası bir F-16 atılımı getiriyor

Amerikan CNBC, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında gerçekleşen mutabakatın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a zaferler ve olası bir F-16 aksiyonu getireceğini kaydetti.

Haberde, Biden yönetiminin NATO anlaşmasından ayrı bir konu olduğunu söylediği ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışı için Kongre’ye baskı yapmasının beklendiği ifade edildi.

Bluebay Asset Management’ın Yükselen Piyasalar Stratejisti Timothy Ash, “F-16 anlaşması kesinlikle yapılmalı - umarız ABD Kongresi işlere bir anahtar koymaz” sözlerini dile getirdi.

Orta Doğu ve Avrupa’da görev yapan eski Türkiye Büyükelçisi Hakkı Akil, CNBC’ye verdiği demeçte, “En önemlisi, sahadaki taahhütlerin uygulanmasının ne olacağını bekleyip görmek. İsveç’teki etkili Kürt grupların siyasi baskıları nedeniyle, özellikle İsveç bazı iç politika sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir” dedi.

Akil şöyle devam etti:

“Bu anlaşmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir başarı olduğunu söyleyebiliriz, ancak ülkedeki ekonomik durum nedeniyle ülkedeki iç siyasi etki veya kazanım sınırlı olabilir.”

France 24: Biden Erdoğan'a teşekkür etti, ABD Türk F-16'larına destek sinyali verdi

Fransız haber ajanslarından France 24, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'a Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girmesine karşı muhalefeti bıraktığı için teşekkür ettiğini ve ABD’nin Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satın alma planına destek sinyali verdiğini okurlarına duyurdu.

France 24’e konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, Türkiye'nin hava kuvvetlerini yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut eski filosunda iyileştirmeler ile yükseltme isteğini güçlü bir şekilde desteklediğini ifade etti.

Haberde, Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, gazetecilere verdiği demeçte, "ABD Savunma Bakanlığı Türkiye'nin modernizasyon planlarını tam olarak destekliyor" sözleri vurgulandı. 

Haberde, ABD’nin Türkiye’ye F-16 konusundaki desteğin, Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğindeki vetoyu kaldırmasından bir gün sonra geldiğinin altı çizilirken; bir ABD’li yetkili, “Türkiye'nin ABD'ye yaptığı taleplerle ilgili hiçbir şey bu anlaşmanın bir parçası değildi. Bu kesinlikle üç ülke-Türkiye, Finlandiya, İsveç -arasında bir anlaşma. Amerika Birleşik Devletleri bunun bir parçası değil" ifadelerini aktardı.

Politico: Ukrayna, Karadeniz tahıl anlaşmasının önündeki engeli kaldırmanın anahtarının Türkiye'de olduğunu söylüyor

Politico, Ukrayna’nın, milyonlarca ton tahılın Karadeniz'den aç bir dünyaya gönderilmesine izin vermek için Rusya ile bir anlaşmanın kilidini açacak güvenlik garantilerini Türkiye’de aradığını bildirdi.

Kiev'deki bir hükümet yetkilisi POLITICO'ya, bölgedeki suları mayın temizlemeye gerek kalmadan tahıl yüklü gemiler için bloke Ukrayna limanlarını açacak bir planın tartışılmakta olduğunu söyledi.

Yetkili, Türkiye veya başka bir devlet tarafından -muhtemelen NATO dahilinde- sağlanan bir güvenlik garantisinin şu anda anlaşmanın en önemli eksik parçası olduğunu ve tüm tarafların kabul etmesi halinde bir planın birkaç gün içinde tamamlanabileceğini söyledi.

Yetkili, müzakerelerin ne kadar hassas ve zor olduğu göz önüne alındığında, anlaşma umutları konusunda "fazla iyimser olmanın erken" olduğu konusunda uyardı.

Business Standard: İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma kararı bizi daha güvenli hale getirecek: Joe Biden

Pakistan haber sitelerinden Business Standard, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye’nin vetosunu kaldırmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın Twitter’dan takipçileriyle paylaştığı mesajı okurlarına duyurdu.

Haberde, NATO Zirvesi’nin, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma girişimi üzerindeki vetosunu kaldırarak ittifakın birliğini test eden bir anlaşmazlığı sona erdirmesiyle gerçekleştiğine yer verildi.

Bu anlaşmanın, İskandinav ülkeleri askeri ittifaka girmek için on yıllardır süren tarafsızlıklarını terk ederken, Avrupa'daki güvenlik dinamiklerinde önemli bir değişime işaret ettiği belirtildi.

In Cyprus: Kıbrıs Cumhurbaşkanı, Erdoğan ile Kıbrıs sorunu hakkında görüş alışverişinde bulundu

Güney Kıbrıs Rum kesimi gazetelerinden In Cyprus, Güney Kıbrıs Rum kesimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kıbrıs sorunu hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulduğunu duyurdu.

Haberde, Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos tarafından yapılan, “Taraflar Madrid'deki Kuzey Atlantik Konseyi'nin NATO Devlet ve Hükümet Başkanları yemeği sırasında görüştü” yazılı açıklamaya yer verildi.

Haberde Anastasiades, Kıbrıs'ın tamamı ve Kıbrıslı Türkler de dahil olmak üzere çözüm için hazır olduklarını aktardı.

eKathimerini: Atina, Türkiye anlaşmasından endişeli değil

Yunan eKathimerini, Madrid'de yapılan NATO Zirvesi'nin ardından Atina’nın, Ankara, Stockholm ve Helsinki arasında İttifak'ın genişlemesine ilişkin üçlü anlaşmanın Yunan çıkarlarını etkilemediği gerçeğine odaklandığını yazdı.

eKathimerini’ye konuşan Yunan hükümet kaynakları, Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki anlaşmanın Yunanistan'ın çıkarlarını etkilemediğini söyledi.