İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789
İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789

Dış basında patlama

İstiklal Caddesi'nde meydana gelen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği patlama, uluslararası basında "yıllar sonra İstanbul’da düzenlenen ilk terör saldırısı" olarak anlatıldı. Türkiye’de saldırı anına ilişkin görüntülere yasak getirilmesine rağmen, bazı yabancı basın kuruluşları videoları yayınlamaya devam ediyor. İ

Hale Tuna Kuterdem

ANKARA- İstiklal Caddesi'nde meydana gelen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği patlama, uluslararası basında "yıllar sonra İstanbul’da düzenlenen ilk terör saldırısı" olarak anlatıldı. Türkiye’de saldırı anına ilişkin görüntülere yasak getirilmesine rağmen, bazı yabancı basın kuruluşları videoları yayınlamaya devam ediyor. İngiliz The Telegraph gazetesi, saldırının, Suriye'ye operasyon düzenlenmesini isteyenlerin elini güçlendireceği yorumunu yaptı.

Yabancı basın videoları yayından çekmedi 

Newsweek dergisi, internet sayfasında videolara atıfta bulunarak, patlamada 6 kişinin öldüğünü, 81 kişinin yaralandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın açıklamalarına yer verilen haberde, patlamanın adından duman yükseldiği, havaya parçalar saçıldığı kaydedildi.

The Telegraph: Saldırı, Erdoğan'a desteği azaltabilir

İngiliz The Telegraph gazetesi de saldırı anına ilişkin video kayıtları yayınlayan kuruluşlardan. Gazete, 2016 yılında da İstiklal Caddesi'nde IŞİD’in düzenlediği intihar saldırısında 4 kişinin öldüğünü, 36 kişinin yaralandığını anımsattı. Haberde RTÜK’ün saldırı haberlerine yayın yasağı getirdiği belirtilirken, “Bu, yerel basının resmi açıklamalar dışında saldırıyla ilgili görüntü ya da haber yayınlayamaması anlamına geliyor” denildi.

The Telegraph yorumunda da “Saldırı, İstanbul ve 85 milyonluk ülkeyi terörden temizlemekle övünen Erdoğan’a kamuoyu desteğinin azalmasına yol açabilir. Türkiye’de Suriye’ye yeni operasyon düzenlenmesini ve Kürt militanlara yönelik daha sert politikalar izlenmesini savunan sertlik yanlılarının elini güçlendirebilir” ifadesi kullanıldı.

Dış basın Soylu'nun açıklamalarını öne çıkarıyor

Reuters, “Türkiye, İstanbul patlamasıyla ilgili Kürt militanları suçluyor, bombacı dahil 22 kişi gözaltında” başlığını attı. Haberde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İstiklal Caddesi’ndeki saldırının talimatı Kobani’den gönderildi” sözlerine yer verildi. Ayrıca Soylu’nun ABD’nin taziye mesajı ile ilgili olarak “Olay yerine ilk katiller gelir” cümlesinin altını çizdi.

Associated Press de İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamalarına geniş yer ayırarak, “Bu eylemi gerçekleştirenlerin bize ne mesaj vermek istediklerini biliyoruz! Mesajı aldık. Karşılığını daha ağır vereceğiz” sözlerini aktardı.

Associated Press, Türkiye’de 2015-17 yılları arasındaki terör saldırılarında 500’den fazla kişinin hayatını kaybettiğine de dikkat çekti.

Macron: Saldırı, 2015 Paris saldırılarının yıl dönümünde düzenlendi

Rus televizyonu Russia Today, İngiliz yayın kuruluşu BBC ile Amerika CNN televizyonu, saldırıyı yorumsuz aktardı. CNN'de, zanlının gözaltına alındığı, ölenler arasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışanı ile kızının da bulunduğu bildirildi. CNN'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un tweeti de yayınlandı. Haberde, Macron'un tweetinde, “Fransa için sembolik anlam taşıyan, 13 Kasım 2015 saldırısında hayatını kaybedenleri andığımız bir günde Türk halkı İstanbul’un göbeğinde bir saldırı ile sarsıldı. Türklere sesleniyorum: Acınızı paylaşıyoruz, terörle mücadelede yanınızdayız” dediğini belirtildi. CNN; Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin ve Beyaz Saray’ın başsağlığı açıklamalarına da yer verdi.

New York Times: Patlamanın ardından turuncu duman yükseldi

New York Times gazetesi, saldırının İstanbul’da 5 yıldan uzun süredir Türkiye’de düzenlenen en ölümcül saldırı olduğuna dikkat çekti. New York Times'ın haberinde, “Yetkililer saldırıdan saatler geçmesine rağmen, bombanın bir kadın tarafından patlatılmış olma ihtimalinin soruşturulduğu dışında pek bir açıklama yapmadı” denildi. Saldırı sırasında İstiklal Caddesi'nin akşam düzenlenecek Beşiktaş-Antalyaspor maçı dolayısıyla normalden daha kalabalık olduğuna işaret eden gazete, patlamanın ardından gökyüzüne turuncu bir alev topu yükseldiğini vurguladı.

New York Times, geçmişte PKK’lı, IŞİD’li teröristlerin Türkiye’de saldırılar düzenlediğini, 2015 Ekim’inde Ankara’nın göbeğinde düzenlenen çifte bombalı saldırıda 100’den fazla kişinin, İstanbul’da da 2016 Aralık’ında düzenlenen terör saldırısında 38, birkaç hafta sonra silahlı bir kişinin gece kulübüne düzenlediği saldırıda da 39 kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı.

Rus Itar Tass ajansı da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun terör saldırısının izinin Suriye’ye uzandığı açıklamasını öne çıkardı.