Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Erdoğan ve Putin'den tahıl koridoru mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'deki görüşmesi sona erdi. Erdoğan, ağırlıklı olarak tahıl koridoru konusunun ele alındığı toplantıyla ilgili, "Karadeniz Tahıl Girişimi'nde Ukrayna'nın, Rusya ile müşterek adımların atılabilmesi noktasında yaklaşımlarını tabii ki yumuşatması gerekiyor" dedi.

AZE Haber Ajansı

RUSYA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'deki görüşmesi sona erdi. Erdoğan tahıl koridorunun devam etmesi gerektiği mesajını verirken "Bu kapsamda yeni teklif paketi hazırladık. Birleşmiş Milletler'in yeni çalışmasıyla netice alınacağını umuyorum" dedi. Putin ise yaptırımlarının kalkması durumunda anlaşmaya hazır olduklarını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

"ÖNERİ PAKETİNDEN SONUÇ ALACAĞIMIZA İNANIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacminin 69 milyar dolara ulaştığını, 100 milyar dolar hedefine emin adımla ilerlediklerini söyledi. Toplantıda üzerinde durdukları konulardan birinin de tahıl girişiminin canlandırılması olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Üzerinde özellikle durduğumuz konulardan biri Karadeniz Girişimi'nin yeniden canlandırılması oldu. Karadeniz girişimi küresel gıda krizi ile mücadelede anahtar rol oynadı. Afrika gibi ülkeler için bir nefes borusu oldu. Gündeme gelen alternatif öneriler güvenli ve kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya'nın girişimin canlanması için sunduğu şartları biz de dile getiriyoruz. Eksiklerin giderilmesi ve girişimin devam etmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu kapsamda yeni teklif paketi hazırladık. Birleşmiş Milletler'in yeni çalışmasıyla netice alınacağını umuyorum. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum."

ÇATIŞMALARIN SONLANMASI TEMENNİSİ

Devam eden çatışmaların bir an önce uluslararası hukuk temelinde sonlandırılmasını arzuladığının altını çizen Erdoğan, "Taraflar arasında doğrudan müzakerelere daha önce ev sahipliği yaptık, bu konuda elimizden geleni yapmaya yine hazırız" dedi.

Erdoğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Putin ile diğer küresel gelişmeleri de ele aldık. Rusya ile yakın temasımız bölgesel ve küresel sorunların çözümüne katkıda bulunmaya devam edecektir. Akkuyu son şiddeti ile yürüyor ikinci bir adım olarak Sinop santralini bugün ele aldık. Atılan adımlarla Türkiye sınıf atlayacaktır. Sayın Putin'e bir kez daha teşekkür ediyorum. Ziyaretimin ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum."

PUTİN: DOĞAL GAZDA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK PARTNERİ OLACAĞIZ

Rus Devlet Başkanı Putin de Rusya'nın doğal gaz konusunda Türkiye'nin en büyük partneri olacağının altını çizdi. Rusya'nın her zaman olduğu gibi sevkiyatlar konusunda güvenli ve sorumlu bir ortak olacağını dile getiren Putin, "Türkiye'de doğal gaz merkezi projesinde Gazprom, BOTAŞ'a yol haritasını sundu, sırada ortak çalışma grubunun kurulması var. Geçen sene ticareti hacmimiz bu sene ilk 6 ayda yüzde 19 arttı. Turizm alanındaki iş birliğimiz bu sene yılın ilk yarısında 2,2 milyon turistti. Umarız ilerleyen süreçte bu daha da artacak. Rus turistlerimizin güvenli ve huzurlu tatil yapması için elimizden geleni yapıyoruz aynı şekilde Türk tarafları da ellerinden geleni yapıyorlar" diye konuştu. 

YERLİ PARA BİRİMİ

Putin, karşılıklı ticarette yerli para birimi kullanımı konusunda kararlılıklarını teyit ettiklerini, dolar ve euroyu daha az kullanma konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. 

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin sona ermesinden de bahsettiklerini anlatan Putin, şunları söyledi:

"Biz dedik ki, bizi bu karara zorladılar. Özellikle şunun altını çizmek istiyorum; anlaşmasının sona ermesi küresel gıda pazarını çok fazla etkilemedi. Dağıtım kısmında sorun var. Bunun da Karadeniz Tahıl Girişimi ile bir alakası yoktu. Batı bizi aldatıyordu. Yüzde 70'i gelişmiş ülkelere ulaştı ve fakir ülkelere çok azı ulaştı. Ben ilkesel tutumumu tekrar dile getirmek istiyorum. Biz tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazırız tabii eğer Rus tahıl ürünlerinin ihracatı ile ilgili yaptırımlar kaldırılırsa. Ben Sayın Erdoğan'a da bunu ilettim.

Suriye'de iş birliğimizi çok önem veriyoruz. Astana formatı da çok önemli. Suriye konusunda etkin bir mekanizma söz konusu.

Libya'da kapsamlı bir iş birliği ve çözümden yanayız.

Batılı partnerlerimiz bizi dolandırdı. Birkaç gün içinde sözler yerine getirilsin biz bu tahıl koridorunun devam etmesi için kendi çabalarımızı sarf ederiz."

TAHIL KORİDORU

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

17 Temmuz 2023'e gelindiğinde ise, Rusya talepleri karşılanmadığı gerekçesiyle anlaşmayı yeniden yürürlüğe koymadı. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Tahıl Koridoru Anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi" ifadelerini kullanmıştı.