Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

Ezidilere yönelik katliam soykırım olarak tanınacak

Almanya Federal Meclisi, 2014 yılında İslamcı terör örgütü IŞİD'in, Irak'ta sistemli bir şekilde binlerce Ezidi'yi katletmesini "soykırım" olarak tanımaya hazırlanıyor.

Özgür Çoban

ALMANYA- Almanya Federal Meclisi, 2014 yılında İslamcı terör örgütü IŞİD'in, Irak'ta sistemli bir şekilde binlerce Ezidi'yi katletmesini "soykırım" olarak tanımaya hazırlanıyor.

Koalisyon partileri olan Almanya Sosyal Demokrat Partisi, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile ana muhalefet partisi Hristiyan Birlik'in (CDU/CSU) katliamların "soykırım" olarak tanınmasını öngören bir tasarı üzerinde anlaştıkları kaydedildi. 

Tasarının hazırlanmasında çalışan Yeşiller Milletvekili Max Lucks, Ezidilerin kendilerini güvende hissetmelerinin önemli olduğunu söyledi. Lucks, "Yaşanan travma ve güvenlik içinde yaşayamama korkusu... Tüm bunları sona erdirmek istiyoruz" dedi. Hristiyan Birlik İnsan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Michael Brand da Almanya'nın dünyadaki en büyük Ezidi diasporasına sahip olduğunu anımsatarak, "Bu nedenle Almanya'nın burada özel bir sorumluluğu var" ifadesini kullandı.  

FDP İnsan Hakları Komitesi yetkilileri ise Ezidi katliamı konusundaki sessizliğe son verilmesi için çok geç kalındığını vurgulayarak, "Kendi geçmişimiz göz önünde bulundurulduğunda insanlığa karşı suçlar nerede işlenirse işlensin açıkça tespit etmek bizim görevimizdir" diye konuştu. Yetkililer, katliam sırasında 5 binden fazla insanın öldürüldüğünü, 7 bin kişinin kaçırıldığını ve binlerce kadın ve çocuğa tecavüz edildiğini hatırlattı. 

Tasarı üzerinde çalışan partilerin yetkilileri, mağdurlara daha fazla para yardımı yapmak ve 300 bine yakın mültecinin Şengal bölgesindeki evlerine dönmelerinin sağlanmasını da istediklerini söyledi. Halen Irak'taki kamplarda bulunan binlerce Ezidi'nin yorgun ve çaresiz olduğunu ifade eden yetkililer, "Bu nedenle her gün onlarcası umutsuzluk nedeniyle intihar ediyor. Bu nedenle Almanya'daki mağdurlar, sığınma prosedürleri bağlamında koruma almaya devam etmelidir" dedi. 

Frankfurt Yüksek Bölge Mahkemesi, 30 Kasım 2021 yılında yargıladığı bir IŞİD teröristini "soykırım" suçuyla mahkum etmişti. Bu kararın, Federal Meclis'in tasarıyı koordine ederken bir "kilometre taşı" olarak görev yaptığı ifade ediliyor. Alman hukukçular da kararı, "dönüm noktası olarak" değerlendiriyor. 

Yaşamını Almanya'da sürdüren Ezidi Gohdar Alkaidy, parlamentodaki hazırlığı değerlendirirken, artık mağdurların kabuslarının sona erdiğini ve faillerin kabuslarının başladığını söyledi. Alkaidy, "Biz Ezidiler Almanya'ya güveniyoruz. Faillerin korkmakta haklı olduğuna ve biz Ezidiler'in umut etmeye devam edeceklerine inanıyoruz" dedi. 

Öte yandan, İslamcı terör örgütü IŞİD'in Irak'taki katliamları sırasında yaşamını yitiren Ezidilerin gömüldüğü çok sayıda toplu mezar bulundu. Alman devletinin verilerine göre, 2 bin 700 kayıp Ezidi halen bulunamıyor. SPD Milletvekili Derya Türk-Nachbaur, harekete geçilmesinin nedenlerinden birinin de toplu mezarlar ve kayıp insanlar olduğunu söyledi. Nachbaur, "Ancak kurbanlar kendi isimleriyle gömüldüğünde, katiller cezalandırıldığında ve kayıp kişilerin yeri belli olduğunda adaletten bahsedebiliriz" dedi.