Lüks arabası ve silah koleksiyonu olay olan hakim
Lüks arabası ve silah koleksiyonu olay olan hakim
Ünlüler dünyasının en zengin kadınları
Ünlüler dünyasının en zengin kadınları
Dilan Polat'ın, koğuş arkadaşı
Dilan Polat'ın, koğuş arkadaşı
Doğum gününe ünlü akını
Doğum gününe ünlü akını
123456789
Lüks arabası ve silah koleksiyonu olay olan hakim
Lüks arabası ve silah koleksiyonu olay olan hakim
Ünlüler dünyasının en zengin kadınları
Ünlüler dünyasının en zengin kadınları
Dilan Polat'ın, koğuş arkadaşı
Dilan Polat'ın, koğuş arkadaşı
Doğum gününe ünlü akını
Doğum gününe ünlü akını
123456789

İlhak sonrası Ukrayna-Rusya Savaşı şiddetlenecek mi?

Dünyanın gözü bu açıklamadaydı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin resmen ilhakını açıkladı. İlhak sonrası savaşın seyri merak ediliyor. Eski Los Angeles Başkonsolosu Gülru Gezer, Ukrayna'nın son dönemde sahada ciddi kazanımları olduğunu belirterek, "Rus ordusu ciddi anlamda yıprandı. Bu savaş belki de çok daha uzun sürecek" dedi.

Kardelen Eda Demirkıran

ANKARA- Dünyanın gözü bu açıklamadaydı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin resmen ilhakını açıkladı. İlhak sonrası savaşın seyri merak ediliyor. Eski Los Angeles Başkonsolosu Gülru Gezer, Ukrayna'nın son dönemde sahada ciddi kazanımları olduğunu belirterek, "Rusya, bu süreçte hem uluslararası arenada yalnızlaştı hem de Rusya içerisinde savaşa yönelik sesler yükselmeye başladı. Rus ordusu ciddi anlamda yıprandı. Bu savaş belki de çok daha uzun sürecek" dedi.

Putin'in ani zafer manevrası

4 bölgede gerçekleştirilen referandumların, silah zoruyla yapıldığını ve toplumun büyük bir kısmının katılmadığını belirten Gezer, "Putin'den ani bir kararla referandum ve ardından kısmi seferberlik ilan edileceği yönünde bir açıklama geldi. Bu da Putin'in, bu işi süratle hallederek bir zafer ilan etmesi. Bu, 'Özel askeri operasyonla biz sonuçlandırdık ve başarılı olduk' deme amacıyla yaptığı bir manevra" değerlendirmesinde bulundu.

"Planı tıkır tıkır hayata geçiriyor"

İlhak sonrası Ukrayna-Rusya Savaşı'nın seyri hakkında tahmin yürütmenin mümkün olmadığını söyleyen Gezer, "Putin, tüm itirazlara ve uluslararası platformda yalnızlaşmış olmasına rağmen 2014'te Kırım'ın ilhakına benzer bir planı tıkır tıkır hayata geçiriyor" dedi.

"Çoklu senaryo var"

Putin'in ilhak edilen bölgelere yapılacak herhangi bir saldırıda "Nükleer silah kullanırız" söylemini değerlendiren Gezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nükleer silah konusu yeni bir şey değil ama Putin'in bunu çok net olarak dile getirmesi Batı'da endişe yarattı. Şimdi önümüzde çoklu bir senaryo var. İlhak edilen yerler, Rus toprağı sayılacak. Dolayısıyla Ukrayna'nın herhangi bir saldırısı Rusya'ya yönelik olacak. Rusya'nın olası bir saldırıda nükleer silah kullanması durumunda, 3. Dünya Savaşı çıkar ve hiç istenmeyen sonuçlara tüm dünya katlanmak zorunda kalır.

Bu durumda, Rusya'nın uluslararası hukuk çerçevesinde mukabele etme hakkı doğar. Rusya'nın da beklentisi bu. Aslında biz, 2014'te Kırım'ın ilhakında Ukrayna'ya gerekli desteği vermemenin faturasını ödüyoruz. O dönem 'Biz, Rusya'nın Kırım'ı ilhakını tanımıyoruz' denildi. Ancak Ukrayna'ya ne bir silah yardımı yapıldı ne de ciddi anlamda arkasında duruldu. Dolayısıyla ilhaktan birkaç gün sonra Ukrayna askerleri Kırım'dan çekilmek durumunda kaldı."

İlhak sonrası savaş şiddetlenir mi?

Gezer, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin "referandumları hiçbir suretle tanımayacakları ve mücadeleye devam edecekleri"ne ilişkin sözlerini ise şöyle yorumladı:

"Ukrayna'nın askeri olarak mücadeleye devam etmesi halinde ilhak edilen yerler Rusya toprağı sayılacağı için belki daha şiddetli çatışmalar yaşanabilir. Kısmi seferberlik yapılmasının amacı da bu olabilir."

Batı'nın desteği kilit konu

Rus ordusunun ciddi anlamda yıprandığını kaydeden Gezer, "Bu savaş belki de çok daha uzun sürecek. Ukrayna'nın Batı tarafından desteklenmesi kilit konu. Çünkü Batı hem psikolojik hem askeri hem de siyasi anlamda desteğini çektiği an, Ukrayna çok zor mukavemet gösterir. Ya da Putin, 'Ben, buraları artık ilhak ettim, gelin masaya oturalım' diyerek ateşkesle başlayıp barış müzakeresi yoluna gidebilir. Bu durumda da yine Batı'nın ve Batı'nın Ukrayna üzerinde kuracağı etki ve Ukrayna'nın iradesi gerekir. Her halükârda bugünden yarına bu sorunun çözülmesi mümkün görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Gezer, Kuzey Akım 1 ve 2'deki meydana gelen patlamalara yönelik ise, bundan sonraki süreçte artan oranda hibrit savaşlar olabileceğine dikkat çekti.