Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

“Bisküvi hamburgerle aynı fiyat oldu”

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla okul masrafları geçen yıla göre ikiye katlandı. Velilerin de kantincilerin de ortak şikâyeti okul kantinlerindeki ürünlere gelen zamlar oldu. 13 yıldır okullarda işletmecilik yapan kantinci, bu yıl kantinlerdeki yiyeceklerden en çok tost, hamburger gibi ürünlere zam geldiğini belirtti.

İleyda Özmen

ANKARA- Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla okul masrafları geçen yıla göre ikiye katlandı. Velilerin de kantincilerin de ortak şikâyeti okul kantinlerindeki ürünlere gelen zamlar oldu. 13 yıldır okullarda işletmecilik yapan kantinci, bu yıl kantinlerdeki yiyeceklerden en çok tost, hamburger gibi ürünlere zam geldiğini belirtti. Tost ve hamburgerin bu yıl fiyatı en çok artan ürün olduğuna dikkat çeken Kantinci, “Yüzde 100 artış yaşandı. Geçen yıl hamburgerimiz 10 liraydı. Bu sene 20 lira oldu. Geçen yıl bu ürünlerin fiyatı uygundu. Öğrenci en azından tost ve hamburger yiyerek karnını doyuruyordu. Bu yıl ne ekmeği ne çikolatayı bizden yiyor. Yine de öğrenciler bu sene bisküviye 12 lira vermek yerine tost ve hamburgeri tercih ediyor çünkü aynı fiyat. En uygun olan tost 15 lira. Geçen yıl 8 liraydı” bilgisini verdi.

Ankara'da bir devlet okulunun kantin işletmecisi, zamların ardından kantindeki ürünlerin fiyatlarıyla ilgili GAZETE DURUM'a konuştu. Bu yıl kantinlerde en çok ekmek ürünlerinin zamlandığına işaret eden kantinci, “Geçen yıl hamburgerimiz 10 liraydı. Bu sene 20 lira oldu. Yüzde 100 artış gören ekmek ürünleri oldu. Geçen yıl öğrenci alabiliyordu. Bu yıl bisküvi ve ekmek ürünleri aynı fiyat oldu. Bisküviye vereceği parayı ekmek ürününe veriyor. Şu an bir tost 15 lira. Geçen yıl 8 liraydı” ifadelerini kullandı.

“Bisküviyi 12 liraya satmak zorundayım”

Kantinci, paketli ürünlerin de geçen yıla göre 3 kat zamlandığını dile getirerek, “Bir bisküvinin bana maliyeti en son 4 liraydı. Şimdi 6 lira 75 kuruş oldu. Ben bu bisküviye yüzde 100 zam yapmazsam yüzde 50 ile kazanamam çünkü kantin kiraları çok yüksek. Bisküviyi 12 liraya satmak zorundayım. 8 bin 200 aylık kira ödüyorum. Eleman, faturalar eklendiğinde 15 bin lira oluyor. Her sabah dükkânın anahtarını çevirmek bana 15 bin liraya mâl oluyor” diye konuştu.

“Anne ürünleri satmaya çalışıyoruz”

İşletmeci, hem sağlıklı ürün satabilmek hem de çocukların daha uygun fiyata karnını doyurabilmeleri için anne keki, poğaçası, pizzası yaptıklarına değinerek, şöyle devam etti: “Anne ürünleriyle onlara hem daha uygun hem daha sağlıklı yiyecekler satmaya çalışıyoruz. Böylece satışımızı da artırmaya çalışıyoruz. Ne kadar çırpınsak da katkısı çok az oluyor.” Öğrenciler gelmedikçe meslekten keyif almamaya başladığını ifade eden işletme sahibi, “Bu meslek gitgide kaybolacak çünkü hepimiz yorulduk. Kendi malımızı satarken utanır hale geldik. Çünkü fiyatlar maalesef çok yüksek" dedi.

Rutin zabıta kontrollerinin devam ettiğinden bahseden kantinci, şunları söyledi:

“Öğrencilerin bizden en çok istediği şeker ve çikolata oluyor. Bu yüzden kantinciler şeker ve çikolata satmak zorunda. Denetim gelmeden önce satılan ürünleri gizlemek zorunda değiliz. Obezite konusu tabii ki önemli ama veliler bile çocuğunun çikolata yememesini sağlayamıyorken biz nasıl engelleyelim ki? Yaptığımız anne ürünlerini Tarım ve Orman Bakanlığı tabii ki yasaklıyor. Biz yine de katkılı üründen ziyade katkısız ürün yenilsin istiyoruz. Denetimlerde logo kontrolü yapılıyor. Fakat logo ne yasaklandı ne serbest bırakıldı. Hangi ürünü kaldırıp hangi ürünü kaldırmadıklarını bilmiyorlar.” 

Öğrencilerin fiyatlara tepki gösterdiklerini de belirten kantinci, “Nesil de çok değişti. Onlar da tepkili, hesap soruyor. Haklılar ama eleştirecekleri kişi biz değiliz” ifadelerini kullandı.