Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Geleceğin meslekleri ve yeni meslekler neler?

Hayatın önemli bir parçası olan değişim, meslekleri de etkiliyor. Giderek dijitalleşen dünyada, meslek dalları da değişimin vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Teknoloji, kimi iş kollarını tarihin tozlu raflarına iterken, kimilerineyse umut olacak. Peki o meslekler hangileri olacak?

AZE Haber Ajansı

ANKARA- Hayatın önemli bir parçası olan değişim, meslekleri de etkiliyor. Giderek dijitalleşen dünyada, meslek dalları da değişimin vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Teknoloji, kimi iş kollarını tarihin tozlu raflarına iterken, kimilerineyse umut olacak. Peki o meslekler hangileri olacak?

İşte geleceğin 10 mesleği:

Yapay zekâ-makine öğrenmesi uzmanı: Yapay zekâ uzmanı, makineleri insan beyni gibi programlayan ve makinelerin profesyonel bir şekilde çalışmasına olanak sağlayan kişilere verilen unvandır. Yapay zekâ uzmanları, makine öğrenme algoritmaları ile makineleri tasarlar. Bu alanda onları makul ve verimli bir şekilde programlamaktadırlar. Google, Amazon, Microsoft, Netflix, Trendyol gibi büyük firmaların kullandığı makine öğrenmesi (machine learning-ML), bir yapay zekâ alt koludur. Yüz tanıma, internetten online alışveriş, sosyal medyanın kullanımı, ağ güvenliği tehdidini algılama tespiti gibi yapay zekâ alanlarında makine öğrenim uzmanları görev alır.

Veri analisti: Veri analisti, şirket içinde var olan verileri toplayarak, sınıflandırarak belli yöntemlerle analiz eder. Elde ettiği bilgilerle işletmelerin daha doğru kararlar almasını sağlar. Veri analistleri ilk olarak problemlerin tanımlamasını yapar. Açık ve net bir biçimde yapılacak olan uygulamanın neden uygulanacağını belirlerler. Çalışma yapılacak konu ile ilgili saklanan birçok veriyi veri tabanlarından çekip birtakım işlerden geçirerek hazırlarlar. Bunun sonucunda ortaya koyulan problemin çözümü için en uygun olan modeli bulurlar. Modeli uyguladıktan sonra sonuçlara ulaşırlar.

Bilgi güvenliği analisti: Bir şirketin hassas ve görev açısından kritik verilerini korumak için önlemler alan ve siber saldırganlardan bir adım önde olan kişiye bilgi güvenliği analisti denir. Analist bu işi, kritik bilgilerin çalınmasını, hasar görmesini veya bilgisayar korsanları tarafından tehlikeye atılmasını önlemek için yenilikçi çözümler geliştirerek yapar.

Nesnelerin interneti uzmanı: Nesnelerin interneti (IoT), kısaca sensör ve yazılım gibi teknolojilerle donatılmış tüm nesnelerin internet aracılığıyla birbiriyle veri alışverişi yapmasıdır. Bu nesneler arasında günlük hayatta sıkça kullandığımız akıllı telefon, bilgisayar, araba, buzdolabı ve güvenlik sistemleri yer alır. Bu alanda kendini geliştiren kişilere nesnelerin interneti uzmanı denir. 


Büyük veri mühendisi: Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan kavramlar arasında büyük veri de yerini aldı. Büyük veri; gözlem, araştırma, arama motoru, blog, forum ve sosyal medyadan bunun yanında birçok kaynaktan elde edilen verilerin anlamlı ve işlenebilir hale getirilmiş şekline verilen addır. Firmaların müşteri davranışlarını incelerken doğru kararlar almalarına ve stratejiler geliştirmelerine önemli katkısı bulunur. Büyük veri mühendisi, kurumlar için önemli yere sahip, çok büyük miktara ve çeşitliliğe sahip verileri analiz eden kişilere verilen unvandır. Dağınık halde olan bu verileri, belirli bir sistem çerçevesinde tasnif edip, anlaşılabilir ve kullanılabilir hale getirmekten sorumludur. Büyük veri mühendisi, kurumlar ya da firmalara katkı sağlayan, büyük bir miktara ve çeşitliliğe sahip verileri analiz etmesi gereken kişidir. Dağınık halde yer alan bu verileri belirli bir sistematiğe göre tasnif eder. Bunları anlaşılabilir ve kullanılabilir hale getirmek için çalışmalar yapar.

Proje yöneticisi: Proje yöneticisi (project manager), bir projenin başlangıcı ve projenin yürütülmesinden sorumlu yöneticidir. Proje yöneticisi ekip içerisindeki planlamaları yapar, proje kaynaklarını ve ekibin yönetilmesini sağlar. Proje yöneticileri çözüm odaklı yaklaşıma sahip olmalı ve realist hedefler belirleyebilmelidir. Bir proje, proje yöneticisi tarafından yönetiliyorsa bu projeye dair tüm yetkilendirme, sorumluluk ve atama yetkisi onda olur.

Finansal teknoloji mühendisi: Finansal teknoloji (FinTech) mühendisleri, veri ve teknolojinin kesiştiği noktada, finansı hem ticari hem de kişisel kullanım için kolayca erişilebilir hale getiren kişilerdir. FinTech mühendisleri, her şeyin karmaşıklaştığı günümüz dünyasındaki sorunları belirleme ve çözme becerilerine sahip olmalı. Bu beceriler; tam bulut entegrasyonunu, uzak iş gücünü, hızla değişen teknolojileri, yeni teknolojilerin gelişimini ve daha birçok konuyu kapsar.

Dijital pazarlama/strateji uzmanı: Dijital pazarlama, bir şirketin web sitesi, e-posta adresi, arama motorları ve sosyal medya sayfası gibi dijital yollar üzerinden müşteriler ile bağlantı kurmak, bu bağlantıda tüm pazarlama aktivitelerini gerçekleştirerek, şirketi satış hedeflerine ulaştırmak için çalışır. Dijital pazarlamacılar, bilgisayar aracını en iyi şekilde kullanarak, sosyal ağlardan markanın hedef kitlesi ile birleşmesini sağlar. Dijital pazarlama ile markanın potansiyel müşterilerinin nerede çevrim içi olacağı en iyi şekilde tespit edilerek marka ve ürünler, bu alanlardan müşteri kitlesi ile buluşturulur. Geleneksel pazarlamadan oldukça farklı bir yön ile müşterilere ihtiyaç duydukları anda ürün satmak yerine değer satmayı ve bu yolla kişileri ürünlere ve markaya yönlendirmeyi hedefler.

Yazılım ve uygulama geliştiricileri: Uygulama geliştirme uzmanı, iş ihtiyacı ve hedefleri doğrultusunda çeşitli yazılım ve uygulamaları tasarlamak ve geliştirmekle sorumludur. Mevcut uygulama veya sistemlerin performanslarını iyileştirme ve takip etme işlemlerini yürütür.


İş geliştirme profesyonelleri: İş geliştirme uzmanı; yeni pazarlar tespit edilmesi ve bu pazarlara uygun yaklaşım stratejisi belirlenmesi adına çalışan kişidir. Firmalara göre yeni müşteri bulmak, müşteri ihtiyaçlarını tespit etmek ve çözüm odaklı çalışarak ürün geliştirmek, iş geliştirme uzmanının temel görevleri olarak belirlenir. İş geliştirme uzmanları, firmaların talepleri doğrultusunda satış hedeflerini gerçekleştirmek adına gerekli çalışmaları yürütürler.