Erdem Yener'in 'Her Sabah' Şarkısı Dinleyicilerle Buluştu
Erdem Yener'in 'Her Sabah' Şarkısı Dinleyicilerle Buluştu
Ediz Hun: Sadece 5 kişi kaldık
Ediz Hun: Sadece 5 kişi kaldık
Hande Erçel ile Nazlı Sabancı tatilde
Hande Erçel ile Nazlı Sabancı tatilde
Eurovision, Joost Klein'ı yarışmadan menetti
Eurovision, Joost Klein'ı yarışmadan menetti
123456789
Erdem Yener'in 'Her Sabah' Şarkısı Dinleyicilerle Buluştu
Erdem Yener'in 'Her Sabah' Şarkısı Dinleyicilerle Buluştu
Ediz Hun: Sadece 5 kişi kaldık
Ediz Hun: Sadece 5 kişi kaldık
Hande Erçel ile Nazlı Sabancı tatilde
Hande Erçel ile Nazlı Sabancı tatilde
Eurovision, Joost Klein'ı yarışmadan menetti
Eurovision, Joost Klein'ı yarışmadan menetti
123456789

Kantinciler çaya zam yapmaya utanır hale geldi

Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde bulunan kantin işletmecileri zamlardan, özellikle de elektrik faturalarındaki artıştan şikâyetçi. Öğrenciler ise kantindeki çay fiyatlarından dertli.

İleyda Özmen

ANKARA- Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde bulunan kantinlerin işletme sahipleri zamlardan, özellikle de elektrik faturalarındaki artıştan şikâyetçi. Kantin kiralarına yüzde 156 zam yapılmasının beklendiğini belirten kantin işletmecisi, “Çay 5 lira” demeye utandığı için zamları öğrencilere yansıtmamaya çalıştığını dile getirdi. Kantinlerde en çok çay fiyatlarına isyan eden öğrenciler ise “Gün içinde fark etmeden 5-6 bardak çay içiyorum. Gün sonunda ya da ay sonunda paranın hepsi çaya gitmiş oluyor. Bir çayın bu kadar pahalı olması çok saçma” diye dert yanıyor.

Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde bulunan kantinlerdeki fiyatları inceleyen GAZETE DURUM, kantinciler ve öğrencilerle konuştu. Kampüs içindeki 14 kantinden birinde işletmecilik yapan kantinci, kiralara zam gelmeye devam ederse bunu öğrencilere yansıtmak zorunda kalacağını söyledi. Kantinci, sıkıntısını şu sözlerle anlattı:

En son 7 bin 668 lira elektrik faturası ödedim: Kira sözleşmelerimiz hâlâ yapılmadı. Kira ücretleri fena değil diyebilirim çünkü elektrik faturaları çok daha yüksek geliyor. En son 7 bin 668 lira fatura ödedim. Neredeyse 2 aylık kira parası. En büyük sorunumuz elektrik parası. Belki de bize en zamlı elektriği Ankara Üniversitesi satıyor.

En uyguna ben veriyorum: Tost 14 lira oldu, geçen yıl 8 liraydı. Karışık bazlama tost 22 lira oldu, geçen yıl 15 liraydı. Diğer kantinler arasında en uyguna ben veriyorum. Sandviçler 12 lira. Diğer yerlerde 22 lira. Yiyeceklerde en çok 19 liraya tavuk döner, 20 liraya pane tercih ediliyor. Ciğer 20 lira, kısır ve makarna 15 lira.

Geçen yıla göre daha çok kahve satıyorum: Küçük çay 4 lira oldu, geçen yıl 2 buçuk liraydı. Çay alanlarda azalma olmadı ama eski fiyatlar olsaydı daha çok satış yapardım. Geçen yıla göre daha çok kahve satıyorum çünkü marka kahve satan yerlerde kahveler 30 lira oldu. Ben de en pahalısı 12 lira. Dışarıda suyu 4 buçuk lira gören öğrenciler geri buraya geliyorlar, 3 liraya su alıyorlar. Ürün aldığımız yerler eskiden haber veriyordu; şu tarihte şu kadar zam gelecek diye. Şimdi söylemiyorlar, bir anda zam geliyor. Her hafta faturaya bakıyoruz ve sürekli artıyor. Öğrencilere zamları az yansıtmaya çalışıyorum.

Zam yapmazsam kapatıp gideceğim: Ankara Üniversitesi'nde kantin kiralarına yüzde 156 zam geleceği konuşuluyor. Kiralar bu şekilde artarsa mecbur öğrencilere yansıtmak zorunda kalacağız. Yoksa ödeyemezsek kapatıp gideceğiz. Ben öğrencilere "Çay 5 lira" demeye utandığım için çayı bu sene 4 liradan yukarı çıkarmadım.

Kantin fiyat listesi

“Paramın çoğu çaya gidiyor”

Üniversitedeki öğrenciler dışarıdaki yemek ve içecek ücretlerindeki artışla kıyaslandığında kantindeki fiyatların daha makul olduğunu söylüyor. Yine de kantinde çaya gelen zamlardan şikayetçiler. İşletme Bölümü 4. sınıf öğrencisi, okulda 5-6 bardak çay içtiğini belirterek, çayın fiyatına isyan etti. Okula başladığında çay fiyatının 50 kuruş olduğunu ifade eden öğrenci, “Ben en çok çay içiyorum. Büyük boy çay 6 lira, küçük boy 4 lira oldu. Bir çaya bu kadar verilir mi? Ama dışarıda içmeye kalksan 8 lira ödemek zorunda kalıyorsun. İçme süremi gün içerisinde yayıyorum. 5-6 bardak çay içiyorum. Sonra param nereye gitti diye düşünüyorum. Gün sonunda ya da ay sonunda paranın hepsi çaya gitmiş diyorum. Bir çayın bu kadar pahalı olması çok saçma. Elimden bir şey gelmiyor. Çaydan vazgeçemiyorum” diye konuştu.

Tavuk dürüm 20 TL

“Kahve 6,5 lira olmamalı”

Üniversiteye yeni başlayan İşletme Bölümü öğrencisi, dışarıdaki yemek fiyatlarına göre kantin fiyatlarının daha iyi olduğunu dile getirdi. Artık dört bardak yerine 2 bardak çay içtiklerini anlatan öğrenci, “Abur cuburların fiyatının pahalı olduğunu düşünüyorum. Bir çikolata 8 lira. Yemiyoruz. Gözleme çay 26 lira. Bunu tercih ediyoruz. Günü kurtarıyoruz. Ben yurtta kalıyorum ve canım bir şeyler çektiğinde burada yiyebiliyorum. Dışarıda yiyemem çünkü çok pahalı. Ama kantinde de kahve 6,5 lira olmamalı. Sabah 9.00'dan akşam 6.00'ya kadar okulda oluyoruz. Ya bir ya da iki tane çay içiyoruz. Kartla ödeme yapıyorum, bu yüzden çok param gidiyormuş gibi hissetmiyorum. Galiba nakit olsa daha çok hesabını yapardım” ifadelerini kullandı.

Makarna ve kısır 15 TL

“Okulda yemek yiyip arkadaşlarımla kahve içmeye gidiyorum”

Atıştırmalıkların fiyatından şikâyet eden bir diğer öğrenci de şunları aktardı: “Bizim okulun kantini insaflı davranıyor bize. Ama atıştırmalıkların fiyatı inanılmaz arttı. Diğer yiyecekleri de geçen yıl çok daha rahat alabiliyorduk. Yiyecek alırken 'Alsam mı almasam mı?' diye bin kere düşünür hale geldim. Bazen tüm günümü burada geçiriyorum, bu yüzden yemek yemek zorunda kalıyorum. Geçen yıl çok çay içiyordum. Bu sene azaldı. Belki fiyattan dolayı, belki benimle ilgili olabilir. Okuldan sonra dışarı çıkıp arkadaşlarımla görüşeceğim zamanlarda okulda yemek yiyorum. Dışarıda sadece çaya kahveye para vereyim diyorum.”

Paketli ürünlerin fiyatları

“Her gün kantinde 100 liram gidiyor”

Okulda 25 liraya aldığı yemeğin dışarıda 75 lira olduğuna dikkat çeken Gazetecilik Bölümü öğrencisi ise şöyle konuştu: “Her şey çok pahalı oldu. Okulda ödediğimizin 3 katını dışarıda ödüyoruz. Burada yemeğe 25 lira veriyoruz, dışarıda 75 lira. Her yıl burslarda artış olduğu için öğrenciler, 'Kazancım yüksek' düşüncesine giriyor. Yemekleri bu yüzden anlık olarak rahat alabiliyoruz. Ama yemek fiyatlarındaki artıştan dolayı yine zararlı biz çıkıyoruz. Çay fiyatları çok pahalı. 6 TL çay mı olur? 'Okula gelmeyim ve para harcamayım' diyorum. Çünkü her gün okula geliyorum ve 100 liram gidiyor. 5 günde 500 lira harcamak zorunda kalıyorum.”