İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789
İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789

Analist, FTX çöküşü sonrası BTC için yükseliş tarihi verdi

14 Kasım kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Popüler analist Nicholas Merten, Bitcoin'in kripto para borsası FTX ve ilgili kuruluşlarının çöküşünden kurtulması için bir zaman çizelgesi hazırladı. Yeni bir strateji oturumunda 512 bin YouTube abonesine yaptığı konuşmada Merten, lider kripto para birimi Bitcoin'in 200 haftalık hareketli ortalamanın altında kaldığı için bariz bir zayıflık göstermesiyle beraber başka bir düşüşün daha olası olduğunu aktarıyor. Analist, olası bir Bitcoin ayı piyasası dibi için yaklaşık 13 bin 600 dolarlık bir fiyat hedefi belirliyor. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Trust Wallet (TWT) yüzde 22,9′luk artışla fiyatı en çok yükselen, Cronos (CRO) yüzde 19’luk düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 305 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 835 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 63 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 131 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 72 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 76,4‘lük kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Bitcoin’de (BTC) gerçekleşti.

⦁ Popüler analist Nicholas Merten, Bitcoin'in kripto para borsası FTX ve ilgili kuruluşlarının çöküşünden kurtulması için bir zaman çizelgesi hazırladı. Yeni bir strateji oturumunda 512 bin YouTube abonesine yaptığı konuşmada Merten, lider kripto para birimi Bitcoin'in 200 haftalık hareketli ortalamanın altında kaldığı için bariz bir zayıflık göstermesiyle beraber başka bir düşüşün daha olası olduğunu aktarıyor. Analist, olası bir Bitcoin ayı piyasası dibi için yaklaşık 13 bin 600 dolarlık bir fiyat hedefi belirliyor: "200 haftalık hareketli ortalamanın oldukça altındayız. Bu Bitcoin tarihinde bir ilk. Bunun da ötesinde, sadece yukarıdan aşağıya yüzde düşüşe bir göz atıyoruz. Yaklaşık yüzde 77,6’ya ulaştık. Kesinlikle, çoğumuzun hemfikir olacağını düşündüğüm yüzde 80 hedefine yaklaşıyor gibi görünüyor. Burada bir başka hatırlatmam gereken konu, Bitcoin için ek yüzde 3 veya yüzde 4’ün çok fazla çaba gerektirdiğidir. Bu bizi 14 bin dolarlık hedefin oldukça altına, yaklaşık 13 bin 600 dolara götürecek. Eğer gerçekten düşüşü satın almaya çalışıyorsanız ve trendin tersine dönmesini beklemezseniz, bu büyük çift sayıya ulaştığımızda, cepte muhtemelen yüzde 82 ​​ve yüzde 84 civarında 10 bin dolar seviyelerinde bir şeyler bekleyebiliriz." Merten, kripto kredi şirketi Celsius ve aracı kurum Voyager’ın son zamanlardaki diğer başarısızlıklarıyla birleşen FTX’in çöküşünün, fiyatları muhtemelen en az bir yıl, hatta iki yıl daha konsolidasyonda tutacağını söyledi.

⦁ Kripto borsası Crypto.com, ekim ayının sonlarında Gate.io ile bağlantılı bir adrese yanlışlıkla 320 bin ETH gönderdi. Platform varlıkları geri almış olsa da Binance CEO'su Changpeng Zhao kullanıcıları platformdan uzak durmaları konusunda uyardı. Kripto para piyasasındaki son gerileme sırasında kendisine kriptonun kurtarıcı kralı olarak ün kazandıran, bir zamanlar üçüncü en büyük kripto para borsası olan FTX'in eşi benzeri görülmemiş çöküşü, kripto sektöründeki birçok kişinin merkezi borsaların güvenilirliğiyle ilgili endişelerini dile getirmesine yol açtı. Kripto alanındaki yöneticiler, bu şüphelere yanıt vermek adına rezerv kanıtları paylaşmaya başladılar. Bunlardan biri olan Crypto.com, kripto adreslerini yayınlayarak müşteriler adına ne kadar kripto para tuttuğunu ve bunların hangi kripto paralar olduğunu açıkladı. Ancak kullanıcılar, 21 Ekim 2022'de Gate.io'ya bağlı bir cüzdan adresine 320 bin ETH'lik şüpheli bir transfer gerçekleştirildiğini hızlı bir şekilde tespit ederken, bunun nedeni büyük ölçüde borsanın kullanıcılara ait kripto paraların donanım cüzdanı sağlayıcısı Ledger ile iş birliği içinde çevrimdışı olarak soğuk cüzdanlarda tutulduğunu iddia etmesiydi. Crypto.com CEO'su Kris Marszalek, işlemin yanlışlıkla gerçekleştiğini açıkladı. CEO, "Yeni soğuk depolama adreslerine gönderilecekti, ancak beyaz listedeki harici bir cüzdana gönderildi" diyerek şunları ekledi: "Gate.io ekibiyle çalıştık ve fonlar soğuk depolama adresimize gönderildi. Böyle bir şeyin tekrar gerçekleşmemesi için yeni süreç ve özellikler uygulandı."

⦁ St. Kitts ve Nevis Başbakanı Terrance Drew, St. Kitts ve Nevis’te düzenlenen bir Bitcoin Cash (BCH) konferansı sırasında BCH’nin Mart 2023’e kadar ülkede resmi ödeme aracı haline geleceğini açıkladı. Drew, ülkenin BCH madenciliğine de yöneleceğini, bu kripto para birimiyle diyalog ve gelecekteki fırsatların araştırılmasını memnuniyetle karşıladığını sözlerine ekledi.

⦁ Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, ünlü kripto para borsası FTX’in çöküşüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Buterin’e göre, FTX’in yaptığı, diğer iflas eden şirketler olan Mt. Gox ve Terra’ya kıyasla çok daha büyük bir sahtekârlık. Kurucu, Mt. Gox ve LUNA ekosistemlerinin yöneticilerinin kendilerini aklamak için çok fazla çaba sarf etmediğini dile getirdi. Öte yandan FTX’in tam tersi bir şekilde kamuoyuna sürekli “çok erdemli” kişi mesajı verdiğini belirtti. Buterin’e göre, ikisi de tamamen sahtekârlık ancak FTX’in yaptığı çok daha büyük. Benzer şekilde Binance CEO’su Changpeng Zhao da geçtiğimiz günlerde FTX ile ilgili yorumlarda bulunmuştu. Ona göre, kullanıcı fonlarının kötüye kullanılması sektör için çok büyük bir hayal kırıklığıydı. Aynı zamanda CZ, bunun kripto para yatırımcıları için de güven kırıcı olduğunu belirtmişti.

⦁ Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Twitter hesabından hisse senetlerine, emtialara, kripto para birimlerine ve değerli madenlere değindiği bir paylaşımda bulunarak yatırımcıların dikkatini çekti: "Dünya Ekonomisinin Çivisi Çıktı! 1) Basılan tonlarca para geri çekilemiyor. 2) Geleneksek finans piyasalarındaki dolandırıcılık, kripto piyasasına daha kötü olarak sıçradı. 3) Siyasetçiler son 20 yılın en büyük yolsuzlukları içinde. 4) Savaş bitmesin dileyenler var." Geleneksel finans piyasalarında yapılan dolandırıcılıkların kripto para sektörüne de sıçradığını vurgulayan Demirtaş'ın, FTX çöküşünü kast ettiği tahmin ediliyor. "İnsanlar Amerikan Merkez Bankası yumuşasın da hisse senetleri, emtialar, kripto paralar ve değerli madenler artsın derdinde. Yumuşasa bile, eee sonra? Dünya ekonomisindeki temel problemler çözülmedi, çözülmeyecek. Kısa vadeye bakmaktan, uzun vadedeki problemleri es geçiyoruz." Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında yumuşamaya gitmesinin kısa vadeli bir çözüm olacağını söyleyen Demirtaş, dünya ekonomisindeki temel problemlerin çözülmediğini vurguluyor.

⦁ Piyasada Capo olarak bilinen analist, 647 bin 500 Twitter takipçisine, DOGE’nin 0,15 dolardaki desteği dirence çevirdikten sonra değerinin yaklaşık yüzde 90’ını kaybedeceğini söylüyor. Capo, DOGE’nin 0,01 dolardaki hedefine ulaşana kadar yüksek bir zaman dilimi desteğine sahip olmadığını gösteren bir grafik paylaşıyor. Yazının hazırlandığı esnada DOGE, son 24 saatte yüzde 0,18'lik düşüşle 1,657 dolardan işlem görüyor. Analist ayrıca, blockchain ölçeklendirme çözümü Polygon’un fiyat hareketini de inceliyor. Capo’ya göre, MATIC muhtemelen 1,24 dolardaki direnci kaybettikten sonra yüzde 68,75’lik bir çöküşe hazırlanıyor. Capo, MATIC’in 0,30 dolara düşene kadar yüksek bir zaman aralığı desteğine sahip olmadığını gösteren bir grafik paylaşıyor. MATIC, son 24 saatte 2,20'lik bir yükselişle an itibarıyla 0,94 dolardan işlem görüyor. Yatırımcının radarındaki bir diğer kripto para, kripto borsası Huobi’nin yerel token’ı Huobi Token (HT). Capo’ya göre, HT’nin grafiği çapraz desteğinin altına düştükten ve 10 dolarlık yatay desteği dirence dönüştürdükten sonra düşüş gösteriyor. Analist grafiğine işaret ederek, HT‘nin 0,88 dolara düşeceğini tahmin ediyor.

⦁ Londra merkezli Pinebridge Investments’ta çok varlıklı bir portföy yöneticisi olan Hani Redha, Bloomberg’e şunları söyledi: "Bitcoin’in kurumsal yatırımcıların portföyünde olması gerektiğine dair büyük bir inanç vardı. Ancak, yaşanan krizle bu durum artık tamamen ortadan kalktı." Uzmanlara göre, son birkaç ayda yaşanan krizler ve skandalları kripto paraları destekleyen argümanları boşa çıkardı. Bu dönem ayrıca çalkantılı zamanlarda Bitcoin’in güvenli liman olduğu fikrini neredeyse tamamen ortadan kaldırdı. Ancak TerraUSD çöküşünden Celsius iflasına kadar kripto para sektörü, bir şekilde ayakta kalmayı başardı. Ancak bu olayların hiçbiri, yakın zamana kadar kripto para sektöründe en büyük isimlerden biri olarak kabul edilen FTX’in bile sağlam olmadığının ortaya çıkması kadar ciddi değildi. Londra’dan 646 milyar doları yöneten Fidelity International’ın baş yatırım stratejisti Salman Ahmed, FTX çöküşüne dair şunları söyledi: "FTX krizi, kripto para ekosisteminin hayatta kalamayacağına dair soruları gündeme taşıdı. Sektör zaten büyük bir belirsizlik ve baskı altındaydı. Bu durum, işleri daha da ciddi bir boyuta taşıdı."

⦁ Input Output CEO’su ve Cardano kurucusu olan Charles Hoskinson, ADA hakkında çarpıcı yorumlarda bulunan Ethereum severleri sert bir dil ile eleştirdi. ADA’yı "dev bir Ponzi şeması” olarak adlandıran Ethereum topluluğunun önde gelen üyelerine ateş püsküren Hoskinson, birçok kripto para yatırımcısının dikkatini çekti. Bankless’in kurucusu Ryan Sean Adams, FTX‘in iflasının ardından Ethereum’un en büyük rakibi olan Cardano’yu hedef almaya başladı. Cardano kurucusu Hoskinson’ın ADA’yı dolandırıcılık olarak tanımlayan isimleri eleştirerek kendi projesini korumaya çalıştığı görülüyor.

⦁ Zincir içi hareketleri inceleyen Glassnode’un deneyimli analisti Checkmate, yatırımcılara uyarıda bulundu. Üç popüler Bitcoin borsasının BTC rezervlerinde bir gariplik olduğunu ifade eden analist, rezervlerdeki büyük değişikliklere dikkat çekerek bu hareketin arkasında Alameda’nın olabileceğini ifade etti: "Son zamanlarda Bitcoin rezervlerinde tuhaflık olan 3 borsa var: Huobi, Gate.io ve crypto.com. Üç borsa da 10 bin Bitcoin ile 40 bin Bitcoin arasında büyük sıçramalar ve düşüşler var. Aynı durum borsaların Ethereum rezervleri için de söylenebilir. Binance, Coinbase, Kraken, Gemini, Bitfinex ve Bittrex borsalarındaki hareketlere nazaran bunlar biraz dalgalı seyrediyor. FTX’in daha önceki fon akışlarını incelediğimizde bu borsalarla ciddi bir fon alış verişi olduğunu görüyoruz. Zira FTX’in iflasına giden süreçte de Huobi ve Gate’den FTX’e ciddi bir BTC akışı oldu. Alameda fonlarını geri topluyor olabilir mi? Bu flood daha büyük bir kaos oluşturmak için değil, sadece bu borsalarla FTX/Alameda arasındaki garip bir fon ilişkisi olduğunu ortaya koymak için. Giren ve çıkan fonlar içeride tutulan fonlara nazaran oldukça büyüktür."