Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Bitcoin'i unutun, bu altcoin yüzde 124 yükseldi!

15 Ağustos kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Lider kripto para birimi Bitcoin, güne kırmızı bir grafikle başlasa da yazının hazırlandığı esnada, 24 bin doların üstündeki seviyesini koruyor. Yükseliş stabilitesi sağlanamayan kripto para piyasasında bazı altcoinler büyük değer kazanıyor. Avalanche (AVAX), son dönemin büyük değer kazanan altcoinler arasında yer alıyor. AVAX, 14 dolarlık desteğinden yeniden canlandıktan ve 8 Ağustos’ta iki ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, yüzde 124’ün üzerinde bir yatırım getirisine ulaştı. Yazının hazırlandığı esnada, son 24 saat içinde yüzde 2,08 düşüşle 27,49 dolardan alıcı bulan altcoin için yükseliş trendi devam edebilir. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Shiba Inu (SHIB) yüzde 11,5’lik artışla fiyatı en çok yükselen, BitDAO (BIT) yüzde 7,4’lük düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 474 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 1,23 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 83 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 243 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 79 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 57,88‘lİk kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum (ETH)'da gerçekleşti.

⦁ Haziran ayının ortasında 10 ayın en dip noktasına ulaşan AVAX, yeniden toparlanıyor. AVAX fiyatı 20/50/200 EMA’nın üzerindeki yerini sabitlerken, kısa vadeli görünüm boğaların lehineydi. Boğalar, Kontrol Noktasının (POC, kırmızı) ötesinde yüksek volatiliteye girmek için henüz yeterli itiş gücü oluşturmamış olsa da AVAX 29 dolardan alıcı buluyor. Nitekim AVAX fiyatı 22 dolardan 30 dolara kadar toparladı ve piyasadaki genel iyimserlik sebebiyle bu bölgede güçlü kalmaya devam ediyor. Altcoin, 14 dolarlık desteğinden yeniden canlandıktan ve 8 Ağustos’ta iki ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yüzde 124’ün üzerinde bir yatırım getirisine ulaştı. Bu satın alma baskısı, dirençten desteğe geçmek için 27 dolar seviyesini korudu.

⦁ Bitcoin eleştirmeni Peter Schiff, kripto para yatırımcılarını, lider kripto para birimi düşüş yaşamadan BTC’lerini satmaya çağırdı. Kitco’ya konuşan Schiff, Bitcoin fanatiklerinin “kendi ütopyalarında yaşadıklarını” söyledi ve onları “hayalperest” olarak nitelendirdi. Öte yandan Bitcoin'in 10 bin dolar seviyesinin de altına düşeceğini ve daha kötü seviyeleri göreceğini öngören Schiff, BTC’nin tüm zamanların en yüksek seviyesini asla yakalayamayacağını belirterek ekledi: "Hatırladığınız gibi Bitcoin 69 bin doları aşmıştı. Sıradaki büyük hareketi, 10 bin dolar seviyesinin altına inmek olacak. İnsanlar Bitcoin için 50-60 bin dolar harcadılar. Çoğunun şu an 23-24 bin dolar civarında kaybı var.”

⦁ Norveç merkezli Bitcoin madencilik şirketi Kryptovault AS, merkezini maliyetlerini düşürmek için Kuzey Norveç’e taşıyacağını açıkladı. Kryptovault AS CEO’su Kjetil Hove Pettersen tarafından yapılan açıklamada, Norveç’in kuzey bölgesindeki elektrik fiyatlarının güney bölgesine göre 160 kat daha ucuz olduğunu ve bu taşınmayla maliyetlerinin önemli bir oranda düşeceğini belirtti.

⦁ Kripto para yatırımcılarının Paradotor takma ismiyle tanıdığı popüler analist Enes Turan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, Bitcoin‘deki boğa döngüsünün geçmiş yükseliş sezonlarına benzemeyeceğinin altını çizerek şu sözleri aktardı: “2024 yılında 1929 ekonomik buhranına benzeyen bir ham madde krizi bekliyorum.” Paradotor, Bitcoin yatırımcıları için müjdeli haberi şu sözlerle verdi: "2024’te Bitocin halving var. İyi haberi vereyim. Büyük ihtimalle halving'i ilk defa öncesinde fiyatlayacaklar. Kriz öncesi tarihin en büyük mal kilitlemesi yaşanacak. Boğayı yakalamak daha zor olacak!"

⦁ 2018 ayı piyasasının en dip noktasını doğru bilen Smart Contracter isimli popüler kripto para analisti, Solana (SOL), Avalanche (AVAX) ve Polygon (MATIC) altcoinlerinin büyük bir çıkış yapmaya hazırlandığını söyledi. Bitcoin analizini de takipçileriyle paylaşan Smart Contracter, BTC’nin 24 bin 700 dolarlık ilk direnci kırmak ve 30 bin dolarlık bir sonraki dirence doğru bir ralli başlatmak üzere olduğuna inanıyor: “BTC 24 bin doları kırarsa, en düşük seviyelerden herhangi bir düzeltici WXY yapısı bana göre geçersiz olacak ve yukarı yönlü bu hareket o zaman, yükseliş birikimi ve ardından ralli olacak. BTC henüz kırılım yapmadı, ancak yapacağını düşünüyorum.”

⦁ Binance‘in Latin Amerika bölümünün CEO’su Maximiliano Hinz, yaptığı son açıklamada, bölgedeki enflasyon oranlarında yaşanan keskin artışın insanları dijital varlık ticareti yapmaya ittiğini söyledi. Enflasyon karşıtı bir ürün olan Bitcoin her ne kadar 2022 yılında bu artışlar karşısında değer kaybetmiş olsa da genel tabloya bakıldığında enflasyon oranlarından çok daha büyük yükseliş yaşadığı görülüyor. Binance‘in Arjantin bölümünü örnek olarak gösteren Hinz, ülkesinde yıllık enflasyon oranlarının yüzde 90 seviyelerine ulaştığını söylüyor: "Ülkemizde de birçok vatandaş enflasyon oranları karşısında, kripto para birimlerine yönelmekte."

⦁ Raporlara göre, Bitcoin dip seviyesini 20 bin dolar civarında bulmuş olabilir. Popüler kripto analisti Capo, Twitter’da “BTC ralliye kalkmadan önce son bir sürpriz yapabilir” dedi. Jibon adlı başka bir kripto yatırımcısı, takipçilerine beklemelerini ve daha düşük bir fiyattan (eğilim onaylandıktan sonra) satın almalarını ve spot fiyattan işlem yapmaktan kaçınmalarını tavsiye ettiği benzer bir uyarıda bulundu. Öte yandan, Credible Crypto, BTC fiyatının 20 bin 700 doları kaybetmediği sürece yükselişini sürdüreceğini öngörüyor.

⦁ Halka açık Bitcoin madencilik şirketlerinin çoğu, bu haftayı artıda kapattı. Haftanın en çok kazandıranı Nasdaq’tan Hut8 Inc. oldu. Hut8, bu hafta 2,38’ten 3,52 dolara çıkarak yüzde 47,90 artış elde etti. Şirket en yakın rakibine yüzde 45,19 fark atarken NDX’ten (Nasdaq 100 endeksi) yüzde 25,32 daha yüksek performans gösterdi.

⦁ Avrupa’nın önde gelen bağımsız lastik kaplama üreticisi Vaculug, Bitcoin ödemelerini kabul etmeye başlayacağını açıkladı. Alınan bu karar Vaculug’u sektörde kripto para ödemelerine izin veren ilk şirket yaptı. Vaculug’un son basın açıklamasında müşterilerin artık Bitcoin ve Ethereum ile şirketin sunduğu hizmetlerin yanında lastik alımları da yapabileceği belirtildi.

⦁ Kripto para topluluğunun yakından takip ettiği analist Cantering Clark, yaklaşık 150 bin takipçisine popüler akıllı sözleşme platformu Solana (SOL)’nın yakında ciddi bir yükselişe başlayabileceğini söyledi. Clark, kritik seviyeleri ve beklentisini şöyle açıkladı: “Tabloya bakmanız yeterli. SOL, dirence karşı güçleniyor ve uçmak için sıkıştırıyor gibi görünüyor… Bugünlük grafik iyi görünüyor. Solana tarafında beklendiğim kadar kötü bir geri dönüş yaşamadık." Analistin grafiğine bakıldığında sonraki kritik bölgenin 75 dolar direnci olduğu görülüyor.


⦁ Balinalar, son süreçte Bitcoin ve Ethereum‘a nazaran daha düşük piyasa değerine sahip altcoinlere yönelmeye başladı. WhaleStats'ın aktardıklarına göre, en büyük 5 bin Ethereum balinası bu altcoinleri tutuyor:

- Shiba Inu (SHIB)

- BitDAO (BIT)

- Maker (MKR)

- ChainLink (LINK)

- Locus Chain (LOCUS)

- Uniswap (UNI)

- Decentraland (MANA)

- Polygon (MATIC)

⦁ Kitco ile yakın zamanda yapılan bir röportajda, eski MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, Bitcoin‘in zamanla altını tedavülden kaldıracağını öngördü. "Altın, 19'uncu yüzyıl için paraydı" ifadelerini kullanan Amerikalı yatırımcı, 21'nci yüzyılda altının para olarak benimseneceğini düşünmüyor. Saylor, geleneksel ekonomistlerin volatiliteden nefret ettikleri için Bitcoin’i anlamadıklarını iddia ediyor: “Volatilite, performans için ödediğiniz bedeldir. Sıcağa tahammül edemiyorsan, mutfakta olamazsın… Yavaş yavaş kaybetmektense değişken bir şekilde kazanmayı tercih ederim.”

⦁ Ethereum Blockchain ağı hem NFT hem de DeFi alanında en aktif kullanılan ağlar arasında üst sırada yer alıyor. Birçok açıdan en aktif Blockchain ağı olarak öne çıkan Ethereum ağında yapılan akıllı sözleşme işlem sayısında düşüş tespit edildi. Ethereum ağının etkinliği, Temmuz 2021’de 2,7 milyon civarında kalırken zincirde dağıtılan sözleşmelerin sayısı 300 binin altına düştü. Bu da Ethereum on-chain aktivitesinin son 5 yılın en düşük seviyesine indiğini gösteriyor. Zincirde yayınlanan sözleşmelerin sayısındaki hızlı düşüşün nedeni, giriş eksikliğinden kaynaklanan sektördeki kriz ve fırtına öncesi sessizliğe neden olabilecek yaklaşan güncelleme olarak gösterildi.

⦁ Eski Goldman Sachs yöneticisi Raoul Pal, varlık yönetimi firması Arca ile yaptığı son röportajda kripto para piyasalarının güncel görünümünü ele aldı. Pal, ekonomi için ufukta görünen kötü haberin finansal piyasalar için iyi haber olduğunun altını çiziyor. Ona göre enflasyon ve tahvil gelirlerinde etkileyici düşüşler göreceğiz. Likidite koşulları iyileşecek ve kripto paralar bundan fazlasıyla faydalanacak.

Yatırım kararınızı kendiniz alınız!