Erkan Yolaç hayatını kaybetti
Erkan Yolaç hayatını kaybetti
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
123456789
Erkan Yolaç hayatını kaybetti
Erkan Yolaç hayatını kaybetti
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
123456789

BTC dalgalanırken en iyi performans sergileyen 4 altcoin

20 Eylül kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- İlk 50 kripto paranın yüzde 69’u son 90 gün içinde Bitcoin'den çok daha iyi performans sergiledi. Altcoin’lerin Bitcoin’den daha iyi performans sergilemesinin asıl nedeninin BTC dominance tablosu olduğu görülüyor. Son 90 gün içerisinde en iyi performansı sergileyen kripto para biriminin Lido DAO (LDO) olduğu görülüyor. LDO’nun ardından sırasıyla Chiliz Price (CHZ), Cosmos (ATOM) ve Evmos (EVMOS) geliyor. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Apecoin (APE) yüzde 11,2’lik artışla fiyatı en çok yükselen, Evmos (EVMOS) yüzde 12,7’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 371 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 978 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 80 milyar dolar civarlarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 192 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 52 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 50,17‘lik kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Bitcoin’de (BTC) gerçekleşti.

⦁ Blockchain Center’ın son paylaştığı verilere göre, 19 Eylül itibarıyla, ilk 50 kripto paranın yüzde 69’u son 90 gün içinde Bitcoin'den çok daha iyi performans sergiledi. Altcoin'lerin Bitcoin’den daha iyi performans sergilemesinin asıl nedeninin BTC dominance tablosu olduğu görülüyor. Her geçen gün güç kaybeden BTC.D tablosu, lider kripto para biriminin piyasa üzerindeki hakimiyetinin azalmasını sağlıyor. Blockchain Center’ın Altcoin Sezon Endeksi'ne göre, ilk 50 kripto paranın yüzde 75’i, son üç ay içerisinde (90 gün) Bitcoin’den daha iyi performans gösterdiği takdirde bir altcoin sezonunun başladığı teyit edilmiş oluyor. Son 90 gün içerisinde en iyi performansı sergileyen kripto para biriminin Lido DAO (LDO) olduğu görülüyor. LDO’nun ardından sırasıyla Chiliz Price (CHZ), Cosmos (ATOM) ve Evmos (EVMOS) geliyor.


⦁ Bloomberg analisti Mike McGlone, yükselen faiz oranları sebebiyle 2008'den daha kötü bir piyasa çöküşünün yaşanabileceğini belirtirken Bitcoin ve Ethereum'un 2025'e kadar tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkacağını ileri sürdü. McGlone, “Fed’in 2007’deki parasal gevşeme politikası büyük miktarda likidite sağladı. Artık bunu yapamazlar” diyerek Büyük Finansal Kriz’den çok daha kötüsünü beklediğini aktardı. McGlone, önemli bir düzeltmeyle karşı karşıya kaldıktan sonra ve Bitcoin ile Ethereum’un benimsenmesi arttıkça yeni zirvelerin yaşanabileceğini de ifade etti. “Kriptolar, bu yarışın en hızlı atları” diyen Analist, geleceğe bakıldığında değer kazanmaya devam edeceklerini fakat şimdilik diğer her şey gibi yönünü aşağı çevirdiklerini söyledi.

⦁ Kripto para yatırımcılarının yakından takip ettiği bir analist olan Moustache, BTC'nin yaşadığı son düşüşleri boğa sezonu öncesi son silkeleme hareketi olarak tanımladı. Dün gün içinde gelen düşüşlerin ardından The Wyckoff Method’unu paylaşan popüler analist, bu metot üzerindeki “spring” bugün itibariyle gerçekleşti. Spring’e göre Bitcoin’in kritik destek seviyesi olan 18 bin 750 doların altına inmesi, yatırımcıları stop etmesi ve ardından gelen süreçte hızlı bir şekilde yükselmesi gerekiyor. Son saatlerde yaşananlara göz önüne alındığında Moustache’nin bu analizinin şimdilik başarılı olduğu görülüyor.

⦁ Binance, Avalanche ve Polygon ağlarına BUSD’nin yanı sıra ERC20 protokolüne WAX (WAXP) entegrasyonunu tamamladı. Bu iki entegrasyon Binance tarafından resmi web sitesinde ve Twitter hesabında duyuruldu. ERC-20 standardı, blok zinciri üzerinde büyük bir etkisi olan akıllı sözleşmelerden yararlanan Ethereum Token’ları için yönergeler sağlamasıyla biliniyor. Token’ların transferi, işlemlerin onaylanması, kullanıcıların token bilgilerine nasıl erişebileceği ve kullanıma sunulan toplam token miktarı bu kurallara tabi.

⦁ Etherscan’ın zincir üstü verilerine göre bir hacker, Profanity adlı bir araçla oluşturulan birden fazla Ethereum adresinden 3,3 milyon dolar çekti. Geçen hafta, merkezi olmayan değişim platformu 1inch, Profanity ile oluşturulan “özel adreslerin” güvenli olmadığını iddia eden bir güvenlik ifşa raporu yayınladı. Müteakip bir soruşturmada, zincir üstü dedektif ZachXBT geçen cuma, bilinmeyen bir bilgisayar korsanının, raporun hemen ardından 1 inçlik çeşitli Profanity tabanlı adreslerden tahmini 3,3 milyon dolarlık kripto varlıkları boşaltmak için aynı güvenlik açığından yararlandığını iddia etti. Çalınan fonlar, kurbanların adreslerinden bilgisayar korsanı tarafından kontrol edildiğine inanılan yeni bir Ethereum adresine taşındı.

⦁ Popüler altcoin Curve DAO Token (CRV) 0,65 dolara kadar düşüş riskiyle karşı karşıya. CRV yazı hazırlandığı sırada 0,96 dolardan alıcı buluyor. İşlem hacmi son 24 saatte yüzde 88 oranında arttı. Bitcoin fiyatındaki negatif görünüm altcoinlerin dün önemli kayıplar yaşamasına neden oldu. Dün, kripto paraların kümülatif değeri, 1 trilyon dolardan 925 milyar dolara kadar geriledi. DeFi alanındaki en önemli oyunculardan olan CRV, ileriki saatlerde çöküş yaşayabilir.

⦁ Ukrayna’nın en büyük kripto para borsası olan WhiteBIT, dijital varlıkların benimsenmesi için kritik bir adım attı. Kripto para birimleriyle ödemeleri yaygınlaştırmak için önemli bir adım atan popüler borsa, Netflix ile yeni bir anlaşma yaparak, artık yatırımcıların kripto para birimleriyle ödemeler yapabilmesine olanak sağlayacağını duyurdu. Kripto para birimlerinin kullanım ve benimsenme oranını sert bir şekilde artırabilecek olan bu hamle, Netflix’in hisselerinde de bir artış getirebilir.

⦁ Bitcoin, dün 18 bin dolar bandına geri dönerek son 2 ayın en düşük seviyesine geriledi. Kripto para yatırımcıları, Bitcoin fiyat düşüşünün nerede duracağını merak ederken buna dair her türlü veriyi değerlendiriyor. Blockchain Center tarafından oluşturulan Bitcoin Rainbow fiyat grafiği, Bitcoin fiyat tahmini için regresyon seviyelerinden yararlanarak eğlenceli ama tam anlamıyla bilimsel temele dayanmayan bir grafik sunuyor. Güncel durumda grafik, bu hafta Fed faiz kararı sonrası Bitcoin fiyatı için 16 bin 700 dolar seviyelerini dip fiyat olarak gösteriyor. Grafikte görüldüğü gibi ilk halving sonrası ulaşılan zirve bölgesi, logaritmik renk kuşaklarına göre en yüksek seviyeye ulaşmışken diğer halving sonrası dönemlerde görülen zirveler daha düşük bölgelerde kalmış. Zirve sonrası ulaşılan dip alanları, şimdiye kadar mor alanın hemen üzerinde konumlanmış. Bu açıdan bakıldığında da Bitcoin Rainbow grafiği, 16 bin dolar bandının dip bölge olabileceğine dair bir çıkarım sunuyor.


⦁ On-chain araştırma şirketi Nansen verilerine göre Solana (SOL) ağı üzerinde gerçekleşen işlemler, Ethereum’u açık ara geride bıraktı. Nansen, Solana’ya ait 2022 ikinci çeyrek performans raporunu yayınladı. Söz konusu on-chain verileri, hem makroekonomik koşullardan hem de ağ kesintilerinden kaynaklanan çeşitli dezavantajlarına rağmen Solana’nın, günlük kullanıcı işlemi bazında Ethereum’u geride bıraktığını gösterdi. Ethereum’a kıyasla daha fazla işlem hacmine sahip Solana, günlük 40 milyonluk işlem hacmine kadar ulaştı. Solana’nın aksine Ethereum 1 milyonluk günlük işlem hacminin çok fazla üstüne çıkamadı.


⦁ Küresel enflasyonla mücadele kapsamında artırılan faizler sonucu düşen kripto paralarda dip senaryoları konuşulurken Goldman Sachs’ın verileri düşüşün henüz yeni başladığına işaret ediyor olabilir. ABD Enflasyon Korumalı Tahvil (TIPS) getirisi, 2022 Ağustos ayının başından bu yana 100 baz puan (bps) artış göstererek kripto para birimleri de dahil olmak üzere birçok riskli piyasada dalgalanmalara sebep oldu. Uzmanlar, ünlü yatırım bankası Goldman Sachs’ın 16 Eylül tarihinde paylaştığı araştırma raporuna göre ilerleyen dönemlerde kripto para piyasalarından çıkışların hızlanabileceğini belirtti.


⦁ İngiltere Finansal Davranış Otoritesi (FCA), kripto borsası FTX'e karşı tüketicilere yönelik çıkardığı bir uyarıda, borsanın ülkede iş yapma lisansına sahip olmadığını söyledi. FCA, web sitesinde yaptığı kısa açıklamada, "Bu firmanın İngiltere'de yetkimiz olmadan finansal hizmet veya ürün sağlıyor olabileceğine inanıyoruz" dedi ve ekledi: "Finansal Ombudsman Hizmeti'ne erişiminiz olmayacak veya Finansal Hizmetler Tazminat Programı (FSCS) tarafından korunmayacaksınız, bu nedenle işler ters giderse paranızı geri alma olasılığınız düşük."

⦁ Terra kurucusu Do Kwon, geçen hafta hakkında yakalama kararı çıkmasından sonra açıklama yaptı ve kaçak olmadığını iddia etti. Güney Kore Savcıları, Do Kwon'un “Kaçak değilim” açıklamasının ardından bu iddiaları yalanlayarak yeni bir adım attı ve Interpol’den Terra kurucusu için kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulundu. Yerel haber kaynaklarına göre Seul Savcılığı, Do Kwon’un iş birliğine yanaşmadığını ve sorgulama için ülkeye gelme niyetinde olmadığını açıkladı. Ayrıca geçen hafta Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan Do Kwon’un kaçmaya çalıştığına dair önemli derecede kanıtları olduğu gerekçesiyle pasaportunun iptal edilmesi talep edildi.