Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

BTC fenomeni, altcoin sepetini açıkladı

1 Eylül kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Son günlerde kripto gündeminde yer alan bir isim olan Paradotor takma adlı Enes Turan, sektördeki olası boğa sezonu hakkında konuştu. İlerleyen süreç için yükseliş beklentisini koruyan Paradotor, yatırımcıları umutlandırıyor. Ekim ayına kadar Bitcoin ve altcoinlerin düşüş yaşama ihtimallerinin olduğunu belirten Paradotor, 10 Ekim tarihi sonrası kripto para sektöründe sert yükselişler bekliyor. Turan son attığı tweette, boğa sezonunda hangi altcoinleri ne kadar süre portföyünde tutacağını paylaştı. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Leo Token (LEO) yüzde 5,5’lik artışla fiyatı en çok yükselen, Helium (HNT) yüzde 9,7’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 383 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 1,01 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 64 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 126 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 39 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 60,62‘lik kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum’da (ETH) gerçekleşti.

Son günlerde kripto gündeminde yer alan bir isim olan Enes Turan (Paradotor), sektördeki olası boğa sezonu hakkında konuştu. Ekim ayına kadar Bitcoin ve altcoinlerin düşüş yaşama ihtimallerinin olduğunu belirten Paradotor, 10 Ekim tarihi sonrası kripto para sektöründe sert yükselişler bekliyor. Turan, son attığı tweette, boğa sezonunda hangi altcoinleri ne kadar süre portföyünde tutacağını paylaştı: "1'nci grup: HOT, SXP, REEF, NWC, LOOKS'u 2024 ilk çeyrek sonuna kadar. 2'nci grup: AUTO, MBOX, JASMY, DF, DYDX, SNX bu yıl sonuna kadar bekleteceğim. 2'nci grupta çok yükselen altcoinler olursa 2023'te piyasaya sürülecek taze coinlerle takas arayacağım. Boğada zevkten dört köşe olacağız."

El Salvador’da 3 yıl önce açıklanan Bitcoin Beach projesi, hükümetin ayırmış olduğu fonla yeniden canlanıyor. Ülkede geçtiğimiz günlerde yeni bir turizm planı açıklandı. Plana göre, ülkede turizmin geliştirilmesi için 203 milyon dolar değerinde bir bütçe ayrıldı. El Salvador Başkanı Nayib Bukele, geçtiğimiz hafta açıkladığı turizm planında Bitcoin Beach olarak bilinen El Zonte plaj bölgesine önemli yatırımlar yapacağını duyurdu. Plana göre Bitcoin Beach için bir beach club, büyük bir alışveriş merkezi ve bir otoparkın yapılması gündemde.

Bir dönemin en büyük Bitcoin borsası konumunda olan ancak 2014’te iflas bayrağını çeken Tokyo merkezli şirket Mt. Gox'un ağustos sonunda yapılması planlanan yaklaşık 140 bin BTC'lik geri ödemesi bir kez daha ertelendi. Belirlenen yeni tarihe göre ödeme süreci 15 Eylül'de başlayabilir.

Geçmiş verilerin analizine göre, Bitcoin düşüş momentumu, son boğa piyasasının zirvesinin görülmesinin ardından yaklaşık 365 gün devam etmişti. Bu hesaplamadan yola çıkan kripto analisti Rekt Capital’e göre, Bitcoin, dip noktasından yaklaşık iki ay uzakta. Rekt Capital şu açıklamayı yaptı: "Tarihsel olarak, BTC ayı piyasaları, önceki boğa piyasası zirvesinden yaklaşık 365 gün sonra mutlak dip fiyatlarını bulma eğilimindedir. Boğa piyasasının zirvesinden bu yana neredeyse 300 gün geçti. Yani tarih tekerrür ederse, BTC dip seviyesi hala en az iki ay uzakta."

Daha önce Bitcoin’in iş kanıtı (PoW) madenciliğine kısıtlamalar getirme teklifi sunan ancak bunu başaramayan Avrupa Yeşiller Partisi’nin yeni kripto para madenciliğine alternatif teknikler üzerine araştırma yapılması teklifi, Avrupa Birliği milletvekilleri tarafından oylandı. Oylamada Yeşiller Partisi’nin teklifi reddedildi. Yeşiller Partisi’nin bu yeni çabası, Avrupa Parlamentosu’nun bazı üyelerinin Bitcoin yasağı olarak nitelendirdiği PoW konsensüs mekanizmasına engelleme getirme girişimi sonrasında geldi.

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından bir tanesi olan Binance, dünya gündemi hakkında kritik kararlar almaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda önemli bir rol oynayan popüler borsa, konuyla ilgili yeni adımlarıyla gündemde. Binance geçtiğimiz hafta bazı Rus oligarkların ve silah üreticilerinin kripto hesaplarını kapatırken, son olarak Rus silah üreticisi Vladislav Lobaev’in kripto varlıklarını dondurdu. Binance’in bu hamlesi savaşın önüne geçmek için barışçıl olarak değerlendirilse de, bir noktada kripto paraların doğasına aykırı olması gerekçesiyle dikkat çekiyor. Kripto para sektöründe yaşadığı büyümeyle tekel konumuna ilerleyen popüler borsa, hükümetlerin baskılarıyla karar alması sebebiyle yatırımcıları kuşkulandırıyor. Binance sözcüsü, yatırımcıların tepkileri ardından şunları aktardı: "Binance, kullanıcılarını korur ve hükümetlerin isteklerini reddetme haklını saklı tutar."

En büyük stabil kripto paralar Tether (USDT) ve USD Coin’in (USDC) piyasa değeri yine düşmeye başladı. Morgan Stanley’nin raporuna göre bu, kripto finansal sistemindeki daralmaya işaret ediyor. İki stabil kripto paranın piyasa değerlerindeki düşüş Ağustos ortasında durmuştu. Rapora göre, bu iki kripto paranın piyasa değeri Nisan ayında gördüğü en yüksek değerin yüzde 10 altında. Banka, stabil kripto paralara olan talebin kripto para piyasalarındaki likidite ve kaldıraca olan talebin bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Banka ayrıca, USDC’nin piyasa değerindeki değişimin Bitcoin’in iki ay sonraki fiyatına da öncülük ettiğini ifade ediyor. Çünkü stabil kripto paralar, kripto kurumları tarafından diğer kripto para birimlerini satın almak için kullanılıyor.

Bitcoin, en son zincir içi aktiviteler incelendiğinde yükselişe yönelik hareketler sergiledikten sonra daha uzun ve önü açık bir geleceğe doğru ilerliyor olabilir. Analitik firması Santiment’e göre, Bitcoin arzı borsalardan çekilmeye devam ediyor. Bu, kripto varlıkları için çok güçlü bir yükseliş sinyali olarak kabul edilir. Borsalardan Bitcoin çekilmesi, 2020 başlarındaki hareketlilik trendlerinden bu yana ortak bir tema haline geldi. 2022’nin düşüş trendleri sırasında bile, HODLers, yatırımcılar arasında tutulan toplam arzın daha büyük bir yüzdesini oluşturmaya devam etti.

Washington DC Başsavcısı Karl Racine, eski Microstrategy CEO’su Michael Saylor’a vergi kaçaklığı yaptığı için dava açtığını açıkladı. Racine, Bitcoin (BTC) destekçisi Saylor’un hiçbir zaman gelir vergisi ödemediğini ve bu bağlamda dolandırıcılık yaptığını söylüyor.

İlk 10 kripto para borsası arasında yer alan Coinbase ve Gate.Io, yeni altcoin listelemeleri gerçekleştirdi. Türk kripto para yatırımcılarının yakından takip ettiği bir proje olan Dark Shield Games (DKS), geçtiğimiz günlerde Tier 1 klasmanında bir borsada listeleneceğini duyurmuştu. Gate.Io borsası DKS’yi listeleyeceğini paylaştı. 1 Eylül TSİ 15.00’te popüler borsada yerini alacak olan başarılı altcoin, ilerleyen günlerde yükselişlerine devam edebilir. Kripto para sektörünün en yüksek piyasa değerine sahip ilk 30 altcoininden biri olan Near Protocol (NEAR) de son gelen duyuruyla birlikte Coinbase borsasında listeleniyor. Gelen listeleme duyurularının ardından değerine değer kattığı görülen DKS ve NEAR, son saatlerde yatırımcılarına kazanç getirmeye devam ediyor. Piyasa değerinin yüksek olması nedeniyle NEAR her ne kadar yüzde 5’lik bir yükseliş yaşamış olsa da DKS’nin yüzde 10’dan fazla değer kazandığı dikkat çekti.

ABD’de ajanslar, Finance US ve Coinbase Global gibi büyük kripto firmaları, Temsilciler Meclisi gözetim komitesinden kıdemli bir kongre üyesinden gelen ve kurumların tüketicileri koruma yeteneği hakkında sorular içeren bir mektupla sorgulanıyorlar. Ekonomik ve Tüketici Politikası Alt Komitesi Başkanı Raja Krishnamoorthi, Hazine Bakanı Janet Yellen'a ve düzenleyici üç kurumun başkanlarına birer mektup yazarken benzer mektupları FTX, Kraken ve KuCoin de dahil olmak üzere birçok CEO’ya da gönderdi ve dolandırıcılığın yaygın olduğu sektörde yatırımcıların nasıl korunduğuna dair sorular sordu.

DOGE ekibi, DOGE arzının yüzde 30’unun tek bir yatırımcının cüzdanında bulunduğuna dair iddialara resmi web sitesinin sıkça sorulan sorular sayfasında açıklık getirdi. Yapılan açıklamada DOGE arzının yaklaşık yüzde 30’unun tek bir balina hesabında tutulduğuna dair iddiaların aksine bu cüzdanda bulunan kripto varlığın yüz binlerce bireysel yatırımcıya ait olduğu açıklandı. Bu açıklamayla ekip, söz konusu kripto cüzdanının bir kripto para borsası cüzdanı olduğunu vurguladı ve DOGE’nin en büyük cüzdanlarının kripto para borsaları ve aracılık faaliyetinde bulunan şirketlere ait olduğunu hatırlattı. Geliştiriciler bunun yanında, bireysel yatırımcılara borsalardan kripto para çekme konusunda sıkça sorun yaşandığını da hatırlatarak varlıklarını harici cüzdanlarında tutmalarının daha faydalı olacağı önerisinde bulundu.

Japonya mali düzenleyicisi, ekonomiyi canlandırma çabaları çerçevesinde kripto endüstrisi için bazı vergi muafiyetleri önerdi. Japonya Finansal Hizmetler Ajansı, yaptığı açıklamada kripto şirketlerin kurumlar vergisinde ve bireysel yatırımcıların ödediği vergilerde bir indirim önerdi. Öneride kripto şirketlerinin kripto para ihracıyla elde ettikleri kazançların vergiden muaf tutulması da bulunuyor. Bloomberg haberine göre bu öneri, Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini canlandırmak için ortaya koyduğu yeni kapitalizm vizyonuyla uyumlu olarak görüldü. Japon hükümeti, ayrıca Web3 şirketlerinin büyümesini desteklemekle birlikte vatandaşlarının gelirini artırma sözü verdi.

JPMorgan baş stratejistlerinden David Kelly, yatırımcıların kripto paralarını acil satmalarını söyledi. Yatırımcıların farklı alanlara daha fazla odaklanmaları gerektiğini ve kripto gibi riskli alanlardan uzaklaşmaları gerektiğini söyleyen Kelly, şöyle devam etti: “Ekonominin bir ayağı resesyona girdi. Bu arka plan göz önüne alındığında, şimdi konumlanmanın en iyi yolu değerlemelere bakmaktır. ABD ve uluslararası değerin yanı sıra nispeten düşük fiyat-kazanç oranına sahip hisse senetlerine ağırlık verdiğinizden emin olun."

Türkiye'de hizmet veren kripto para borsası Thodex’in batmasıyla, kurucu Faruk Fatih Özer’in varlıkları alıp kaçtığı bildirilmişti. Kırmızı bültenle aranan Özer, Arnavutluk’ta yakalandı. Bu gelişme dış basında da geniş yankı buldu. Özer'in 2 milyar dolarlık yatırımcı fonuyla Türkiye'den kaçtığı, daha sonra geçen yıl nisan ayında kendisi için uluslararası tutuklama emri çıkarıldığı belirtilmişti. Dış basında Thodex vakası için "Tarihin en büyük kripto dolandırıcılıklarından biri" ifadesine yer verildi. Üzerinden 1 yıldan fazla süre geçen soruşturma esnasında 60’tan fazla isim tutuklandı. Türkiye’de yakalama kararı çıkarılan kişiler, emniyet güçleri tarafından ele geçirildi. Son olarak şirketin kurucusu Faruk Fatih Özer, yakalandı.

Yatırım kararınızı kendiniz alınız!