İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789
İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789

Ekim ayının en kârlı altcoinleri

2 Kasım kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Ekim ayının kripto piyasası için eylül ayına göre daha başarılı bir ay olacağı, hatta "Uptober" olarak anılacağı tahmin edilse de her yeni günle birlikte bu umutların boşa çıktığı görülüyordu. Bununla birlikte, kripto piyasasının toplam kapitalizasyonu ay için 70 milyar dolar veya göreceli olarak yüzde 7,32 arttı. Bu büyümeyi oluşturan altcoinler şöyle: Dogecoin (DOGE), Huobi (HT), Osmois (OSMO), Trust Wallet Token Price (TWT), Casper (CSPR). İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Basic Attention (BAT) yüzde 5,2’lik artışla fiyatı en çok yükselen, WhiteBIT Token (WBT) yüzde 14,8’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 392 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 1,055 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 89 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 75milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 43 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 59,07‘lik kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Dogecoin’de (DOGE) gerçekleşti.

⦁ Ekim ayının açıkça en kârlı tokeni Dogecoin (DOGE) oldu. Elon Musk’ın Twitter’ı satın almak için anlaşmaya varması, kripto para biriminin fiyatlarını ateşe verdi ve kripto ayın açılış fiyatının yüzde 135 üzerine çıktı. Aylık yüzde 98,3 büyüme oranıyla ikinci sırada Huobi borsasının yerel tokeni olan HT yer aldı. Borsanın baş danışmanı olan ünlü kripto meraklısı Justin Sun’ın yardımı olmadan HT, ayın sansasyonlarından biriydi. Üçüncülük, Binance’de listelendiği haberleriyle hızla yükselen Osmosis’e (OSMO) gitti. Cosmos ekosistemindeki önde gelen projelerden biri, ekim ayının son üç gününde gerçekleşen fiyat artışıyla yüzde 44’te sona erdi. Dördüncü ve beşinci sıra, ekim sonunda yüzde 37 oranında değer kazanmayı başaran TWT ve CSPR arasında kabaca bölünebilir. OSMO gibi, her iki kripto para biriminin de kapitalizasyonu 500 milyon dolardan azdır, bu da kendisini kolay pumplamaya uygun hale getiren oldukça düşük bir likiditeye işaret eder. Bu kripto para birimlerini kârlılık açısından ayın zirvesine yerleştiren tetikleyiciler bilinmiyor; genel kripto halkı muhtemelen daha sonra öğrenecek.

⦁ Bitcoin‘in en büyük kurumsal yatırımcıları arasında yer alan MicroStrategy bilançosunu açıkladı. Şirket bilançosuna göre MicroStrategy’nin Bitcoin varlıklarında herhangi bir değişiklik olmadı. Şirket son Bitcoin alımını 19 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirmiş ve 301 BTC satın almıştı. Şirketin elinde 130 bin Bitcoin bulunuyor. Şirketin eski CEO’su Michael Saylor her fırsatta Bitcoin yatırımlarının uzun vadeli olduğunu ve satmak gibi bir düşünceleri olmadığını ifade ediyor. Son bilanço verileri de bu yaklaşımı doğrulamaya devam ediyor.

⦁ Ayı piyasasını öngören kıdemli analist Tone Vays, katıldığı bir Youtube oturumunda Bitcoin hakkındaki görüşünü tersine çevirdiğini ve BTC‘de artık yakın bir çöküş öngörmediğini söyledi. Ekim ayının başlarında BTC’de yükselişten önce bir çöküş beklediğini belirten Tone Vays bu görüşünden vazgeçti ve Bitcoin ve kripto piyasasının artık yükseliş eğiliminde olduğunu söyledi. Bitcoin’in azalan üçgen modeli oluşturmaya devam ettiğini belirten Vays, şimdiki BTC grafiğiyle 2018’deki azalan üçgen modelini karşılaştırdı: "Bitcoin’deki azalan üçgen hala bir endişe kaynağı. Haftalık ölçekte, MRI’da yeşil bir mumumuz var. Burada bir çatışma olduğunu görüyorum. Üçgen düşüş eğilimindeyken, MRI yükseliş eğiliminde. Ve birçok kez söylediğim gibi bu üçgenin 2018’deki kadar tehlikeli olduğunu düşünmüyorum. O yüzden BTC’de biraz daha yükseliş yönünde ilerlemeye başlıyorum." Bitcoin ve genel kripto piyasası hakkında da yorum yapan analist, BTC ve piyasaya dair yükseliş hissinde olduğunu söyledi: "Bitcoin ve kripto piyasasına dair yükseliş hissim Bitcoin’in aylık kapanışını 20 bin dolarlık kilit psikolojik alanın üzerinde yapmasına dayanıyor. Burada hareketli ortalamalara bakmak gerekiyor. Bu ortalamalar yükseliyor ve BTC fiyatı bu hareketli ortalamaların üzerinde olduğu için yüzde 20’lik bir yükseliş beklenebilir. Ayrıca Bitcoin’in 20 bin dolar üzerinde birkaç kapanış daha yapması çok önemli. Şayet BTC 20 bin dolar üzerinde kapanışlar yaparsa, piyasanın yönünü değiştirdiğine dair çok iyi işaretler yakalamış oluruz."

⦁ Hindistan Merkez Bankası (RBI), 1 Kasım itibarıyla merkez bankası dijital para birimi için pilot programın başladığını duyurdu. Merkez Bankası, 9 bankanın katılımıyla sürdüreceği pilot programda dijital para biriminin devlet tahvillerinin ikincil piyasa işlemlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılacağını açıkladı. Bu yolla banka, işlem maliyetlerini azaltmayı hedefleyen RBI, e-rupinin önümüzdeki günlerde belirlenen bölgelerde bireysel kullanım testlerinin de gerçekleşeceğini belirtti. Pilot uygulamaya katılacak bankalar arasında State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, IDFC First Bank ve HSBC yer alıyor.

⦁ Dogecoin, Elon Musk’ın dün sabah saatlerinde Twitter t-shirt’lü shiba cinsi köpek görseli paylaşmasıyla hızlı bir yükseliş kaydetti. Dogecoin piyasasında Musk etkisi tüm hızıyla devam ediyor. Twitter’ın yeni sahibinin tweet’inin ardından DOGE fiyatı, iki saatlik zaman diliminde yüzde 17 yükselerek yatay hareket ettiği 0,12 dolar bandından hızlı şekilde 0,15 dolara çıktı. Twitter’ın yeni CEO’su olması beklenen Musk, verdiği sinyallerle DOGE’nin etkin ödeme yöntemi olarak kullanılacağını ima ediyor. Bunun yanında başka bir gelir kazanma yöntemi olarak öne sürülen mavi tikli hesaplardan aylık ödeme alınmasının da DOGE ile yapılabileceği konuşuluyor.

⦁ Dijital varlık yöneticisi Grayscale Investments, ABD vatandaşlarının ülkede yaklaşan seçimlerle ilgili olarak ekonominin mevcut durumunu değerlendirdiği bir anketin sonuçlarını açıkladı. Paylaşılan ulusal ankete göre, ABD vatandaşlarının yüzde 52’si lider kripto para Bitcoin‘i “finans sektörünün geleceği” olarak tanımlıyor. Ankete katılan Demokratların yüzde 59’u bu düşünceye sahipken, Cumhuriyetçilerin yüzde 51’i Bitcoin’i destekliyor. "Kripto para birimleri finansın geleceğidir" ifadesini aktaran vatandaşların sadece yüzde 44’ünün Bitcoin veya altcoin yatırımı bulunuyor.


⦁ Birçok Bitcoin madencisinin nakit sıkıntısı çektiği bir dönemde CleanSpark, toplam 5,9 milyon dolar karşılığında 3 bin 843 Antminer S19J Pro makinesinden oluşan ek bir makine serisi satın aldı. Şirket kısa bir süre önce diğer işletmecilerden iki tesisin yanı sıra 16 binden fazla makineyi indirimli bir fiyattan satın almıştı. Şirket CEO’su CEO Zach Bradford konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları söyledi: "Bu son satın alma CleanSpark’ın sıkıntılı piyasalarda nasıl faaliyet göstermeye devam ettiğini gösteriyor." CEO ayrıca "sürdürülebilirliğe sarsılmaz bir şekilde odaklanmalarının kendilerine güçlü bir bilanço ve işletme stratejisi sağladığını, bunun da inanılmaz fiyatlarla makine satın alabilmelerine, hashrate’ini artırabilmesine ve önümüzdeki birkaç ay içinde piyasa koşullarının iyileşeceği beklentisiyle günlük Bitcoin üretimini artırmasına olanak tanıdığını” belirtti. CleanSpark bu yeni makineleri terahash başına 15,50 dolara satın aldı. Bitmain’in aynı Bitcoin madenciliği makinesini ocak ayında terahash başına 116 dolardan sattığı düşünüldüğünde bu epey ucuz bir fiyat.

⦁ Bloomberg’in önde gelen emtia stratejistlerinden Mike McGlone, yayın organının araştırma kolu Bloomberg Intelligence’da geçtiğimiz günlerde kriptoya dair fikirlerini paylaştı. McGlone, verdiği demeçte kripto piyasasının güncel durumundan ve Ethereum’un sektördeki yerinden bahsetti. Analist, Ethereum’un birçok alanda devrim yaşatacağını açıkladı ve projeyi Netflix’e benzetti: "Ethereum’un Bitcoin’e yaptığı, Netflix’in Blockbuster’a yaptığına benziyor. Netflix, piyasada bir ilk olmadı ancak bütün rakiplerini üçe beşe katladı. Ethereum, Bitcoin’den sonra ortaya çıktı ancak fintech alanında bir devrim yaşattı. Akıllı sözleşme teknolojisi geleceğimizi çok net etkileyecek." McGlone, Ethereum’un performansı hakkında da konuştu. Analist, ETH’ın Bitcoin’den daha fazla değer kazanmasını bekliyor: "Ethereum, uzun zamandır Bitcoin’den daha iyi getiri sağlıyor. Bu durumun devam etmesini bekliyorum. 2 bin dolar ve bin dolar psikolojik sınırlar."

⦁ Kripto analiz portalı Coin Metrics’e göre, bilançolarında 1 milyondan fazla XRP bulunan büyük cüzdanların sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Son rapora göre, bu adreslerin sayısı bin 894. Grafiğe bakıldığında, SEC’in Ripple soruşturmasının açıklanmasından bu yana XRP balinalarının sayısının durmaksızın arttığı görülebilir. Kasım 2021 gibi erken bir tarihte, XRP milyonerlerinin sayısı deneme öncesi seviyelere ulaştı ve neredeyse bir yıl sonra bu rekor kırıldı. Toplam XRP adreslerinin sayısı 4,35 milyona eşit. Bu adreslerde bulunan toplam XRP sayısı da 56,68 milyara eşit.


⦁ Bu yıl içerisinde birçok Bitcoin holder’ı sahip oldukları BTC’leri hareket ettirdi veya tamamen elden çıkarttı. Glassnode’dan alınan son veriler, Bitcoin arzının yaklaşık yüzde 14’ünün bu yılın temmuz ayından bu yana yeniden dağıtıldığını ortaya koyuyor. Glassnode’un son haftalık raporuna göre, arzın yaklaşık yüzde 20,1’i şu anda tarihi dip oluşum aralığında bir maliyet tabanına sahip. Bitcoin dip keşif aşamasında, azalan yatırımcı kârlılığı, zayıf ellerin bir vazgeçiş olayına maruz kalmasına yol açtı ve bu da piyasada kripto paraların yeniden dağıtılmasıyla sonuçlandı. Geçmiş döngülerde, böyle bir aşama kriptonun gerçekleşen fiyatın altına düşmesiyle başlamış ve kripto bu seviyeyle dengeli fiyat arasında değişirken sürmüştü.

⦁ Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kripto para düzenlemeleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Nebati, kripto para düzenlemeleriyle ilgili son noktaya gelindiğini söyleyerek Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın değerlendirmelerini bitirdiğini, gelinen noktada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığındaki ekibin kripto para yasasıyla ilgili son derlemeleri yaptığını aktardı. Bakan Nebati, bundan sonraki süreçte kripto yasa taslağının TBMM’nin onayına sunulacağını söyledi. Bakan Nebati, yaptığı açıklamada, kripto para düzenlemelerini sadece vergi toplamak olarak görmediklerinin altını çizdi. Nebati, düzenlemelerle kripto varlıkların dünya genelinde benimsendiği bu dönemde soru işaretlerinin ortadan kaldırıldığı, ortak çabayla kripto varlıklar için aynı anlama sahip bir üst yapının oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Nureddin Nebati, açıklamasının devamında çağı hızlı şekilde yakalamayı ve öncü olmayı amaçladıklarını söylerken kripto paralar konusunda az sayıda ülkenin düzenlemeleri gündemine aldığını, hükümet olarak bu kripto yasasını çıkardıklarında Türkiye’nin dünyanın önemli ve farklı ülkelerinden biri olacağını sözlerine ekledi.

⦁ Güney Afrika’nın en büyük ikinci süpermarket zinciri Pick n Pay (PIKJ.J), yaptığı açıklamada, ilk aşamanın başarıyla tamamlanmasının ardından kripto para birimini bir ödeme seçeneği olarak daha fazla mağazaya ekleyeceğini duyurdu. Duyuru, Finans Sektörü Davranış Otoritesi'nin Güney Afrika’da kripto varlıklarını resmen bir finansal ürün olarak ilan etmesinden haftalar sonra geldi. Bu düzenleme kripto paraların bir ödeme yöntemi olarak önünü açmıştı. Pick n Pay, açıklamasında şunları aktardı: "Geleneksel bankacılık sistemlerinin yetersiz hizmet verdiği ya da daha ucuz ve gerçekten uygun bir şekilde ödeme yapmak isteyenler tarafından kripto para giderek daha fazla kullanılıyor. Birçok şirket Bitcoin‘i kabul ederek buna yanıt veriyor."