Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

Kira ve konut fiyatlarında durum ne?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, inşaat maliyet enflasyonunun “yavaşlama” trendine girdiğini belirterek, “Önceki dönemlerde aylık yüzde 9-10 artışlar vardı. Şimdi aylık yüzde 2'ler civarına geldi. Bu, konut fiyatlarındaki maliyet baskısının biraz yavaşlayacağı anlamına geliyor” dedi.

Deniz Dalgıç

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ağustos ayı İnşaat Maliyet Endeksi'ne göre inşaat maliyetleri yıllık yüzde 116,98, aylık yüzde 1,98 arttı. Maliyetlerin konut ve kiralar üzerindeki etkisini değerlendiren Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, inşaat maliyet enflasyonunun “yavaşlama” trendine girdiğini vurgulayarak, “Önceki dönemlerde aylık yüzde 9-10 artışlar vardı. Şimdi aylık yüzde 2'ler civarına geldi. Bu, konut fiyatlarındaki maliyet baskısının biraz yavaşlayacağı anlamına geliyor” dedi. İnşaat maliyetlerinin enflasyonla paralel seyredeceğini kaydeden Büyükduman, “Türkiye'nin hâlâ demografik dinamiklerini karşılayacak bir arz yapısı yok. O nedenle yeni açıklanan projelerin kısmen beklentiler üzerinde etkili olacağını düşünüyorum. Beklentilerin fiyatlar üzerinde yumuşatıcı bir etkisi olacağını tahmin ediyorum” yorumunda bulundu. Büyükduman, kiralar içinse aynı şeyi söyleyemeyeceğini ifade ederek, "Kiralarda enflasyonist sürece paralel olarak bir artış yapılmasını bekliyorum" diye konuştu.

Büyükduman, GAZETE DURUM'a TÜİK'in açıkladığı inşaat maliyet endeksini değerlendirdi. Büyükduman'a sorduğumuz sorular ve yanıtları şöyle:

İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 116,98, aylık yüzde 1,98 arttı. Maliyet artışı konut ve kiralara nasıl yansıyacak?

Aylık artış oranlarının yavaşladığını görüyoruz. İnşaat maliyet enflasyonunda bir yavaşlama trendine girdiğimizi görüyoruz. Çünkü önceki dönemlerde aylık yüzde 9-10 artışlar vardı. Şimdi aylık yüzde 2'ler civarına geldi. Bu, konut fiyatları üzerindeki maliyet baskısının biraz yavaşlayacağı anlamına geliyor.

Maliyetler neden yavaşlama trendine girdi?

Genel enflasyon oranındaki düşüş nedeniyle. Çünkü geçmişte bir kur şoku yaşamıştık. Kur şokunu takip eden ani fiyat artışları oluştu. İthalata bağımlı ürünlerdeki fiyat artışı, enerjideki artış, enflasyonu tetiklemişti. Bu da bütün ürün kalemleri üzerinde etkili olmuştu. Şimdi zaten klasik olarak enflasyonda yavaşlama trendine girdiğimiz bir dönemdeyiz.

Bundan sonra nasıl bir seyir bekliyorsunuz?

İnşaat maliyetleri enflasyonla paralel bir seyir izleyecek. Ancak Türkiye'nin hâlâ demografik dinamiklerini karşılayacak bir arz yapısı yok. O nedenle yeni açıklanan projelerin kısmen beklentiler üzerinde etkili olacağını düşünüyorum. Beklentilerin fiyatlar üzerinde yumuşatıcı bir etkisi olacağını tahmin ediyorum. Diğer taraftan konut kredilerindeki azalma ile kamu bankalarındaki konutlara yönelik kredi kısıtları, konut fiyatları üzerindeki yumuşatıcı etkilerden biri olacak.

Kiralar nasıl olacak?

Kiralar için aynı şeyi söyleyemiyorum. Kiralarda enflasyonist sürece paralel olarak bir artış yapılmasını bekliyorum.