Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Tüm analistler bu gelişmeyi bekliyor, sayılı günler kaldı!

10 Ağustos kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Kırmızı grafiklerle güne başlayan kripto para borsası, kritik bir güncellemeye odaklanmış durumda. Yatırımcıların ve analistlerin umutla baktığı Ethereum Merge güncellemesi, birçok şirketten destek görüyor. 19 Eylül'e tarihlenen Merge sonrası yükselişe geçmesi beklenen ETH için Bitcoin'i geride bırakabileceğine dair görüşler bile ortaya atıldı. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Leo Token (LEO) yüzde 3,3’lük artışla fiyatı en çok yükselen, Algorand (ALGO) yüzde 14,7’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 438 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 1,12 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 83 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 242 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 84 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 72,91‘lük kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum (ETH) gerçekleşti.

⦁ Bitcoin madencilik şirketi CleanSpark, son mali raporlarını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada 29,3 milyon dolarlık net zarar bildirilirken şirketin enerji işinden de çıkacağı belirtildi. CleanSpark CEO’su Zach Bradford, “Gelirin yüzde 10’unu sağlayan ve negatif nakit akışına neden olan şeyin, bir segmente odaklanan orantısız bir zaman ve işletme sermayesi harcamak” olduğunu belirtti.

⦁ Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Coinbase, bilançosunu açıkladı. Coinbase tarafında beklenen gelir 854 milyon dolarken gerçekleşen gelir, 803 milyon dolar olarak açıklandı. Bir önceki çeyrekte 1 milyar 173 milyon dolar olarak açıklanan gelir, böylelikle ikinci çeyrekte yüzde 30 oranında gerilemiş oldu. Bu veriler doğrultusunda şirket, net zararını 1,1 milyar dolar olarak açıklarken bu gerilemeye kripto para piyasasında yaşanan ciddi krizin sebep olduğu ifade edildi.

⦁ Kripto para piyasalarında adından sıkça bahsettiren uzman analist Lyn Alden, bir makroekonomik faktörün Bitcoin’de ayı piyasasının sonunu işaret edebileceğini söyledi. Alden, konu hakkında şunları söyledi: "Dolar cinsinden ölçülen küresel para arzının oldukça hızlı bir şekilde artışı Bitcoin için harika bir ortam oluşturuyor. Aksi halde arz düştüğünde yani yıldan yıla oran gerilediğinde veya büyümeyi tamamen durdurduğunda, bu durum genellikle Bitcoin için oldukça kötü bir ortam. Olası bu durumda Bitcoin’in koruduğu şey fiyat enflasyonu değil, parasal enflasyon veya değer kaybıdır. Temelde bahsettiğim durumlar, likidite üzerinde oynanan oyunlardan biridir. Ayrıca izlenmesi gereken en önemli şey budur."

⦁ Yeni MicroStrategy CEO’su Phong Le, Michael Saylor’un Bitcoin’i şirketin bilançosunda tutma kararını kendisinin de desteklediğini açıkladı. Salı günü yatırım bankası Canaccord Genuity’nin sponsorluğunda düzenlenen bir konferansta konuşan Le, Ağustos 2020’de ilk kez Bitcoin satın almadan önce MicroStrategy’nin hazine bonosu, şirket tahvili, altın, emtia, gayrimenkul ve hatta sanat eseri satın almayı düşündüğünü söyledi. Le, BTC stratejisinin hisselerini ve işlem hacmini artırdığını ve MicroStrategy’nin yalnızca “uyumakta olan bir yazılım şirketi” olmaktan çıkmasına yardımcı olduğunu söyledi. Şirket, yazının hazırlandığı esnada yaklaşık 3 milyar dolar değere tekabül eden 129 bin adet BTC’ye sahip.

⦁ Uzun vadeli teknik analizlerle tanınan ve TechDev olarak bilinen takma adlı kıdemli kripto para analisti, Twitter üzerinden 399 bin takipçisine Bitcoin ve borsanın 2023 yılı içerisinde devam edeceğini düşündüğü bir yükseliş eğiliminde olduğunu ileri sürdü. Uzman analist lider kripto para birimi hakkında şunları söyledi: "Hisse senetleri yükselişe geçtiğinde, Bitcoin de bu kervana katılacak. Gerçekleştirdiğim analizler neticesinde hisse senetlerinde 2023 yılı içerisinde 40 yılın en yüksek seviyelerinin yaşanacağını düşünüyorum. Bu hareketin gerçekleşmesi durumunda Bitcoin’de ve diğer kripto para birimlerinde potansiyel olarak bir yükseliş mümkün."

⦁ Merkeziyetiz bir borsa olarak tanımlanan Curve Finance, hacker'ların saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Curve Finance'in web sitesinin ön yüzünü ele geçirmeyi başaran hacker'ların, şimdiye kadar yaklaşık 570 bin dolar değerinde kripto para çaldıkları tahmin ediliyor. Curve Finance'ın resmi Telegram hesabı üzerinden bir duyuru paylaşıldı. Duyuruda şu sözler yer alıyor: "Curve Finance'de bir açık tespit edildi. Şimdilik lütfen herhangi bir onay veya takas işlemi gerçekleştirmeyin. Sorunu bulmaya çalışıyoruz. Bu süreçte güvenliğiniz için Curve Finance ile etkileşime girmeyin."

⦁ Binance CEO’su CZ, Curve Finance'e yönelik düzenlenen saldırı hakkında Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu: "Curve Finance'in DNS bilgileri son bir saat içinde ele geçirildi. Hacker ana sayfaya kötü niyetli bir sözleşme koydu. Mağdur, sözleşmeyi onayladığında cüzdanı boşaltıldı. Hasar şu anda 570 bin dolar civarında. Biz izliyoruz. DNS için güvenli olmayan Godaddy'yi kullanıyorlar. Hiçbir web3 projesi bunu kullanmamalıdır. Sosyal mühendislikle istismara çok açık."

⦁ Bitcoin başta olmak üzere kripto paralardaki toparlanmayı değerlendiren bankacılık devi JP Morgan, kripto para sektörünün zemin bulduğunu söyledi. JPMorgan analisti Kenneth Worthington, müşterilere yönelik kaleme aldığı bir notta kripto sektöründeki bu değişimi PoW’dan PoS’a geçişi öngören Ethereum’daki Merge yükseltmesine bağladı. Mayıs ayında görülen ve kripto paralarda genel olarak sert bir düşüş yaşatan TerraUSD (UST) ve LUNA çöküşüne atıfta bulunan JPMorgan analisti, “Gerçek katalizörün Ethereum Merge yükseltmesi ve Merge’ün 2022’de uygulanabilir olduğunu gösteren olumlu veriler olduğunu düşünüyoruz” dedi.

⦁ Kripto para piyasalarında ismi sıkça duyulan bir ETH balinası olan “BlueWhale0113”, güncel verilere göre, tek bir işlemde 321,28 milyardan fazla SHIB token’ı satın aldı. 321 milyar adetten fazla SHIB token’ı satın alan balina, bu işlemler için toplamda 3,72 milyon dolar harcadı. Öte yandan güncel verilere göre, balina cüzdanında 2,49 milyon dolar değerinde SHIB token’ı tutuyor. Popüler ETH balinasının cüzdanında tuttuğu SHIB token, bütün piyasadaki SHIB’lerin yüzde 7,45’ini oluşturuyor.

⦁ Dünyanın en büyük stablecoini USDT’nin üreticisi Tether, yaklaşmakta olan Ethereum güncellemesini destekleyeceğini açıkladı. Tether tarafından yapılan açıklamaya göre şirket, bu güncelleme için yapılan çalışmaları “yakından takip edecek” ve proof-of-stake algoritmasıyla çalışan Ethereum ağını destekleyecek. Ethereum topluluğunun büyük bir kısmı proof-of-work algoritmasından tamamen kopmaya hazırlansa da bazı kesimler bu ağı proof-of-stake algoritmasına geçildikten sonra da hayatta tutmak istiyor.

⦁ Piyasadaki önemli isimler Merge’ün ETH için önemli bir katalizör olacağını yorumlarken bu konuda bir yorum da zincir içi analitik firması Glassnode'dan geldi. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Glassnode, ETH tüccarlarının eylül ayının ortalarında yapılması planlanan Merge öncesinde ETH fiyatının 2 bin 200 doların üzerinden 5 bin dolara kadar çıkabileceğine inandığını söyledi. Paylaşımını grafikle destekleyen Glassnode, ilk kez Ethereum’daki 6,6 milyar dolarlık açık pozisyonunun Bitcoin’i geride bıraktığını söyledi.

⦁ Kripto para piyasalarındaki tanınmış birçok analistten daha iyi performans gösteren yatırım botu Real Vision Bot, en iyi 5 kripto parayı seçti. Birçok kripto para yatırımcısının da kararlarını incelediği bot, piyasalarda daha iyi performans gösterebilecek kripto paraları raporluyor. Buna göre bu 5 kripto para önümüzdeki dönemde yatırımcılarına önemli kazanç fırsatları sunabilir:

- Bitcoin (BTC) %67

- Ethereum (ETH) %67

- Cardano (ADA) %50

- Chainlink (LINK) %50

- Polygon (MATIC) %50

⦁ Bugün, Türkiye saatiyle 15.30'da ABD enflasyon verisi açıklanacak. Bu veri öncesi belirsizliklerden ötürü satış yapan yatırımcıların, açıklamanın ardından tekrar alım yapacakları tahmin ediliyor. Lider kripto para birimi, her ne kadar düşen trendini kırsa da halen kritik direnç olarak görülen 24 bin 250 doları aşamadı. Bitcoin‘in bu direnç noktasını geçmesi, 28 bin dolar seviyelerine kadar yükselişin ilk adımı olabilir. Lider altcoin olan Ethereum‘un Merge güncelleştirmesi, kripto para sektörünün ağustos ve eylül aylarında yükseliş yaşamasını sağlayacak gibi gözüküyor.

⦁ Büyük şirketler grubundaki Güney Koreli bir şirket yöneticisinin, yasadışı elektrik kullanarak üç yıl boyunca kesintisiz şekilde Ethereum madencilik cihazlarını çalıştırdığı tespit edildi. MBN, ismi açıklanmayan yöneticinin ülkenin en büyük beş şirketler grubundan birinin yöneticisi olduğunu bildirdi. Fair Trade Commission verilerine göre Güney Kore'nin en büyük şirketler grupları Samsung, SK, Hyundai Motor, LG ve Lotte'dir. Yöneticinin, sorumlu olduğu şirket tesisinde, bir madencilik cihazı işleterek ve daha sonra operasyonuna ikinci bir cihazı ekleyerek yaklaşık 30 bin dolar değerinde ETH kazandığı iddia edildi. Madencilik çalışmalarına 2019'da başlayan yönetici, şirket mayıs ayında keşfedilene kadar 7 gün 24 saat çalışan makinelere güç sağlamak için 3 bin 500 dolar değerinde elektrik kullanımı yaptı.

⦁ Popüler stablecoinin arkasındaki şirket olan Circle yaklaşmakta olan Merge’e destek verdiğini açıkladı. Şirket, daha az enerji tüketen Ethereum’u heyecanla beklediğini de söyledi. Circle, birleşme sonrası sadece Ethereum Proof of Stake (PoS) zincirini destekleyecek. Kripto şirketi, birleşme sonrası yalnızca Proof of Stake konsensüs katmanını destekleyeceğini ancak ETH hard forklarına destek sunmayacağını söyledi.

⦁ Piyasanın önde gelen kripto para borsalarından FTX, yaptığı açıklamada Merge öncesinde ETH vadeli işlemleri durdurmayacağını veya kapatmayacağını söyledi. FTX, ayrıca Merge yükseltmesinden sonra da ETH vadeli işlemlerinde ve kalıcı sözleşmelerinde (ETH-0930, ETH-1230, ETH-PERP) ETH’nin PoS sistemini izleyeceklerini açıkladı: “FTX’in birleşme öncesinde ETH vadeli işlemlerini durdurma veya sonuçlandırma planı yoktur ve sürekli ticareti desteklemek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.”

⦁ Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, NFT’lerin anonim sahipliği için gizli adresler önerdi. Buterin, 8 Ağustos’ta, Merkle Trees veya zk-SNARK’ların aynı amaçla kullanılmasıyla ilgili bir gönderiye yanıt olarak, gizli adreslerin NFT’lerin özel mülkiyeti için çok daha basit bir çözüm olacağını söylediği bir açıklama yaptı. Ayrıca planı, akıllı sözleşme cüzdanlarına genelleme olasılığını da önerdi. Buterin, ücretlerin nasıl ödeneceğini belirlemenin zor olacağını belirterek şu şekilde devam etti: "Yeterli ETH olmadan bir ERC721 alırsanız, transfer zincirini devam ettirmek için bir miktar ETH’yi kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, belki özel arama yapanları veya bir şekilde blok oluşturucuları içeren daha iyi bir genel çözüm vardır."

⦁ CoinShares tarafından paylaşılan bir rapora göre, Merge tarihi yaklaştıkça Ethereum kurumsal yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı. Rapora göre, geçtiğimiz hafta Ethereum’a 16,3 milyon dolarlık giriş yapıldı. Yaklaşan Merge ile Ethereum’a ilgi artıyor. CoinGecko tarafından paylaşılan verilere göre ise son bir haftada Ethereum yüzde 7,7 oranında büyüme gösterdi. Bu da raporda yer alan iddiaları doğruladı.

⦁ Kripto varlıklar konusunda sert yaptırımlarıyla sık sık gündeme gelen Çin, kripto paralarla ilgili yeni ve daha sert yasaklamalarla gündeme geldi. Çin’in Siber Uzay İdaresi (CAC), yaptığı açıklamada, bu yıl çeşitli sosyal medya platformlarında kripto varlıklara yatırım yapmayı savunan yaklaşık 13 bin hesabı kapattığını belirtildi.

Yatırım kararlarınızı kendiniz alınız!