Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

"Ucuz" olarak nitelenen bu altcoine yatırım yapmak ne kadar mantıklı?

29 Ağustos kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Litecoin (LTC), piyasa değerine göre en büyük 20 kripto para listesinden çıkmış olsa da şu anda ucuz kripto paralardan biri. Aslında, bir sonraki boğa piyasasında güçlü bir yükseliş için en yüksek potansiyele sahip en iyi kripto paralar arasında yer alıyor. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- eCash (XEC) yüzde 33,9’luk artışla fiyatı en çok yükselen Avalanche (AVAX), yüzde 11,1’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 379 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri 1 trilyonun altına gerileyerek 993 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi ise 52 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 123 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 55 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 70,24‘lük kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum’da (ETH) gerçekleşti.

  • Litecoin (LTC), piyasa değerine göre en büyük 20 kripto para listesinden çıkmış olsa da şu anda ucuz kripto paralardan biri. Aslında, bir sonraki boğa piyasasında güçlü bir yükseliş için en yüksek potansiyele sahip en iyi kripto paralar arasında yer alıyor. Litecoin’de toplam adres sayısı son 6 ayda istikrarlı bir şekilde arttı. Bu durum, fiyatının bu dönemde büyük bir darbe almasına rağmen, sağlıklı talebin bir işaretidir. Yazım sırasında 53,11 dolardan işlem gören Litecoin, yılın en düşük seviyesinden büyük çıkış yaptığını gösteriyor. Bununla birlikte, hâlâ dibe yakın ve mevcut düşüş trendinin ortasında olması sebebiyle aşağı yönde hareket yapabilir. Bunun nedeni, Litecoin’in kripto para piyasalarının geri kalanıyla güçlü bir şekilde korele hareket etmesi. Öte yandan, Litecoin’in ucuz olması, ayı piyasasının sona ermesiyle onu en çekici kripto paralardan biri haline getirebilir.

  • Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance‘in CEO’su CZ, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı tweette, Avalanche’ın (AVAX) geliştirici şirketi olan AvaLabs’ın ve hukuk firması olan Roche Freedman’ın bazı gizli anlaşmalar yaptığını kamuoyuna duyurdu. Crpyto Leaks üzerinde paylaşılan belgelerde, AvaLabs’ın bazı şirketleri zor durumda bırakmak için çalışmalar yaptığı görülüyor. Her ne kadar şimdilik bu belgeler kanıtlanmış olmasa da, Binance CEO’su CZ’nin şu sözleri sektörde büyük yankı uyandırdı: Bu söylenenlerin doğru olduğuna emin olmasam da, Binance bir hedefti. Rakip bile değiliz." CZ’nin “rakip bile değiliz” söylemi “Binance AVAX’ı delist mi edecek?” sorusunu gündeme getirdi. Bu belgeler ve delist iddiaları popüler altcoin AVAX’ın son saatlerde yüzde 10’dan fazla düşüş yaşamasına neden oldu.

  • "Wall Street Kurdu" olarak bilinen eski borsacı Jordan Belfort, Bitcoin'in sıfıra gideceği yönündeki tahmininin yanlış olduğunu kabul ederek yanıldığını söyledi: "Kripto paralardan gerçekten nefret ettiğim zamanlarda, 2017’de kripto paralar hakkında söylediğim her şeyin arkasındayım ancak tek bir şey dışında; Bitcoin’in sıfıra gitmesi konusunda yanıldım. Evet, ona yeterince yakından bakamadım, bunun bir dolandırıcılık olduğunu söyledim çünkü öyle görünüyordu." Belfort, ilginç bir şekilde Bitcoin‘deki dijital altının barındırdığı nitelikleri anlamaya başladığını ve fikrinin değiştiğini açıkladı. Bu doğrultuda, kripto para düzenlemeleri için baskı yapan ünlü borsacı, uzun vadede en büyük kripto paranın büyük olasılıkla bir değer deposu gibi hareket edeceğini ve daha az büyüyen bir hisse senedi gibi işlem görmeye başlayacağını düşünüyor.

  • Ünlü kripto analisti ve başarılı bir swing tüccarı olan iI Capo of Crypto, BTC için kendi fikrini değiştirdi. Cuma günü 22,5 bin dolarlık desteğin ani çöküşünün ardından iI Capo of Crypto, daha fazla düşüş öngörüyor. Analiste göre, BTC için ana hedef 16 bin dolar. Bitcoin’in 16 bin doları en son Aralık 2020’de gördüğünü not etmek önemlidir. Öte yandan analist Michaël van de Poppe, yatırımcılara şimdi BTC satın almalarını tavsiye ediyor. Eight Global’in CEO’su, yakın tarihli bir tweette Hash Ribbon göstergesinin bir satın alma sinyali verdiğini belirtti: "Şimdi yatırımlarınızı inşa etmeye başlama zamanı” dedi.
  • Aurelien Ohayon’a göre, Bitcoin’de 6'ncı düşüş dalgası gerçekleşti ve ilerleyen günlerde BTC yeni zirve seviyelere doğru bir yükseliş başlatacak. 2022 yılının son aylarına girilmesiyle Bitcoin’in ve altcoin’lerin tekrardan yükselişe geçmesi beklenebilir. Realistik olarak bakıldığında 40 bin doları zorlayabilecek olan BTC, 2024 yılına ulaşmadan yeni zirve seviyelerine ulaşması şimdilik pek mümkün gözükmüyor.
  • Yakın tarihli bir tweet’te, analiz şirketi T3 Trading Group’tan Scott Redler, Ethereum fiyat hareketine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yöneticiye göre, Ethereum bin dolar seviyesinin altına düşme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Redler’e göre, S&P 500 endeksi Haziran’ın dip seviyelerini yeniden test ederse, Ethereum yine alarm vermeye başlayabilir. Haziran ayında, hisse sentlerinin ayı piyasasında olduğu teyit edilmişti. Bitcoin ve borsa arasındaki yüksek korelasyon, bu sene analistlerin odak noktası oldu. Ethereum, 14 Ağustos’ta 2 bin 31 dolara ulaşmayı başardı. Bu başarı, Merge güncellemesiyle bağdaşlaştırıldı. Ethereum’un etkileyici rallisi, piyasada umutların yeniden filizlenmesine neden olmuştu. Reddler, ETH’nin bin 815 dolar civarında yükselen kanalı geçtikten sonra düşüş eğilimine girdiğini iddia ediyor.
  • Yeni bir video güncellemesinde, DataDash sunucusu Nicholas Merten, 515 bin YouTube abonesine BTC’nin sonunda altı haneli bir fiyat etiketine ulaşabileceğini söyledi. Ancak önce kriptonun daha da düşmesi gerektiğine dikkat çekti. Kripto para analisti konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Altına çok benzer bir varlık ticareti görmeye başlayabiliriz. Bugün, özellikle yüzde 75’lik sabit bir düşüş yaşadıktan sonra, Bitcoin’in nasıl çok iyi bir varlık olabileceği konusunda bir açıklama yapacağım. Bundan sonra, Bitcoin için gerçekten de grafiklerde yeşil renklere sahip olabiliriz, önceki boğa piyasasından bu yana birçok insanın bahsettiği altı haneli bölgeye, 100 bin dolar, 200 bin dolara çıkabilir. İnsanlar inancını kaybetmeye başladıkça ve fiyat düşüşleri yaşandıkça, BTC biriktirmeye başlayabiliriz."
  • Kripto para ekosisteminin savunucularından avukat John Deaton, Eski SEC Başkanı Jay Clayton’a, Wall Street Journal’da kripto düzenlemeleri hakkında yazdığı makaleye atıfta bulunarak, ağır eleştirilerde bulundu. Yazmış olduğu makalede Clayton, ABD’nin kripto varlık ekosistemi hakkında bir an önce net düzenlemeler getirmesi ve bu alanda yapacağı çalışmalarla birlikte küresel finansal alt yapıyı modernize etme konusunda Çin’den önce harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor. Deaton, Clayton’ın SEC başkanı olarak, görevindeyken şimdi savunduğu şeylerin tam tersi bir tutum sergilediğini ifade ediyor: “Sevgili Jay Clayton, siz SEC Başkanıydınız ve ekibinizde Elad Roisman ve Hester Peirce gibi kripto dostu kişiler de vardı. Buna rağmen hiçbir şey yapmadınız. Bu alanda düzenleme yapmak yerine belirsizlik ortamının devam etmesini tercih ettiniz. Şimdiyse yeni işinizde şirketlerin belirsizliği aşmasına yardımcı olmak için danışmanlık yapacaksınız. Bu şekilde bir belirsizliğin oluşmasındaki büyük katkılarınıza rağmen; bize, bu belirsizlikten fayda sağlamaya çalışıyorsunuz gibi geliyor.”
  • Kripto ticaret platformu Mt.Gox’un hacklenmesinden sonra müşterilerine 137 bin adet Bitcoin dağıtacağı açıklanmıştı. Bu açıklama sonrasında pek çok kişi, Bitcoin dağıtımının neden olabileceği etkiler üzerine çeşitli spekülasyonları dillendiriyor. Özellikle Bitcoin düşüşte olduğu bugünlerde, Mt.Gox müşterilerinin yeni Bitcoin’lere sahip olmasıyla birlikte bu Bitcoin’leri hemen satacağı ve bu nedenle çok daha fazla piyasa oynaklığına neden olabileceğinden korkuluyor. Ancak kayıt talebi sırasında alacaklılara Bitcoin’lerini erken, kısmi toplu ödemeyle alma ya da ödeme için daha fazla fon mevcut olduğu için bu durumun piyasaya olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Yapılan açıklamaya göre Mt.Gox’un Bitcoin ödemeleri Ağustos ayının sonunda başlayacak. Kripto analisti Danny Devan’a göre, bu süreç birkaç ay sürebilir ve Bitcoin’in fiyatını sallayabilecek önemli bir tehdit unsuru içermiyor.
  • Bir hafta önce BTC fiyatı 25 bin doların üzerinde seyrederken, çoğu kişi düşüş eğiliminin azalmış olabileceğine inanıyordu. Ancak, Fed Başkanı Jerome Powell'in ABD ekonomisine ve enflasyona yönelik 8 dakikalık uzun konuşmasıyla tüm bu yükseliş hareketi boşa gitti. ABD borsası son 24 saatte yaklaşık 1,25 trilyon dolar kaybederken, küresel piyasa değerinden yaklaşık 70,63 milyar dolar silindi. Yaklaşık yüzde 8’den fazla değer kaybettikten sonra BTC, düşüş baskısını aşmaya çalıştı ancak piyasa hissiyatları şu anda boğalar lehine görünmüyor. Bu nedenle, önceki düşüş formasyonunun tamamı tekrarlanmaya ayarlandı. Bitcoin, 16 bin doların altına bulunan daha düşük desteğe doğru sürüklenebilir.

  • Sydney Morning Herald’ın yakın tarihli raporuna göre, suçlular dikkatlerini Avustralya’da gerçekleştirdikleri kart dolandırıcılığından kripto para birimlerine kaydırdı. Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) başkanı Delia Rickard, aldıkları önlemlerin başarılı olduğunu söylese de, halen tehlikenin var olduğunun altını çiziyor. 2021 yılında kripto para sektöründe yaşanan artışların ardından dolandırıcıların bu ürünlere yöneldiğinin altını çizen Rickard, dijital varlıkların artık her türlük dolandırıcılıkta aktif olarak rol aldığını vurguluyor.

  • RepeatAfterVee takma adlı bir Twitter kullanıcısı, DOGE kurucusu Billy Markus’un yakın zamanda DOGE’nin tanıtımı için teklif edilen 10 milyar adet Dogecoin’i (piyasa değeri 14 milyon dolar) reddettiğini iddia etti. DOGE topluluğu, Markus’un bu teklifi reddetmesiyle tercihini paradan yana değil, topluluktan yana kullandığını düşünüyor. Markus, bu hareketiyle sosyal medyadaki DOGE topluluğu tarafından büyük takdir gördü.
  • Avrupa’da devam eden rekor sıcaklık ve kuraklık, klima kullanımını artırarak enerji talebine ivme kazandırıyor. Özellikle, Rusya Avrupa’ya tüm gaz ihracatını keserse, Avrupa’daki mevcut enerji krizi daha da kötüleşebilir. Kripto para piyasasının önde gelen analistlerinden Lark Davis’e göre, yükselen petrol ve gaz fiyatları ortalama yatırımcı için kötü haber. Çünkü bu, merkez bankalarının faiz oranlarına ve enflasyona halihazırda olduğundan daha fazla müdahale etmek zorunda kalma olasılığını artıracağı anlamına geliyor. Bu durum, Bitcoin ve kripto para piyasası için daha fazla satış baskısını ve düşüşü tetikleyecek.

Yatırım kararınızı kendiniz alınız!