Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Üretici Gürer'e dert yandı: "Tüccar ürünü alsın diye yalvarıyoruz"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de lahana üreticilerini ziyaret etti. Gürer’e dert yanan üreticiler, lahana girdi maliyetleri artması ve akaryakıt zamları ile oluşan nakliye giderlerinden dolayı tüccarın nazlı davranması ile ürünün tarlada kaldığını, ürünü satabilmek için tüccara adeta yalvardıklarını belirtti.

Haber Merkezi

ANKARA- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde lahana üretiminde ikinci sırada olan Niğde'de yaygın ekim yapılan Hüsniye, Eminlik, Ovacık ve Kaynarca köylerinde üreticiler ile bir araya geldi. Gürer’e dert yanan üreticiler, lahana girdi maliyetleri artması ve akaryakıt zamları ile oluşan nakliye giderlerinden dolayı tüccarın nazlı davranması ile ürünün tarlada kaldığını, ürünü satabilmek için tüccara adeta yalvardıklarını belirtti.

Gürer, beyaz ve kırmız lahana üretimiyle ön plana çıkan ve bölge halkının yüzde 70’inin geçim kaynağı lahana olan Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye köyünde, üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer’e Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker ve Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan eşlik etti. 

Tüccar gelmiyor

Bölgede uzun yıllardır lahana üretimi yaptığını belirten Gürsel Karakaya, tüccarın bu yıl lahana almak için köye gelmediğini anlattı. Fiyatların oldukça düştüğüne değinen Karakaya, bu yıl maliyetine bile lahana satamadıklarından yakındı. Geçen yıl bir miktar kar getiren lahananın bu yıl üretiminin arttığını, maliyetin yükseldiğini aktaran Karakaya, “Tüccar gelmeyince ürün elde kalıyor” sözleriyle yaşadıkları mağduriyete dikkat çekti. Lahana üreticilerinin bir bölümünün borçlarını ödeyemediği için icralık durumda olduğuna değinen Karakaya, bu yıl ürünlerin satılmaması durumunda çok sayıda lahana üreticisinin icralık duruma düşebileceğini ifade etti. 

Lahananın maliyeti 3 lira!

Üretici Ahmet Keskin, 40 yıldır lahana üretimi yaptığını ve köyün yüzde 70’inin lahanadan geçimini sağladığını belirterek, “Böylesine sıkıntılı bir yılı daha önce hiç yaşamadık” dedi Geçen yıl dönüm maliyetinin 2 bin lira civarında olduğunu söyleyen Keskin, bu yıl maliyetin ilaç ve gübre ile birlikte 7 bin biraya kadar çıktığını, dönümden elde edilen ürünlerin sayıya bölümüyle hesaplanan bir tane lahananın maliyetinin ise 3 lirayı aştığını ifade etti. 

Keskin, bu yıl ürünü maliyetine satabilmek için adeta tüccara yalvardıklarını, ancak yine de satamadıklarını vurgulayarak, ürünlerin bir kısmının Mersin ve Hatay’dan gelen bazı alıcılara verdiklerini söyledi. Nakliye giderlerindeki artış nedeniyle uzaklardan nakliyecinin gelemediğini kaydeden Keskin, sulama suyu çıkarmak için kullanılan elektrik bedellerinin 3 katına çıktığını, barajdan su alanların kısmen rahat ettiğini ancak suyu kuyudan çıkarmak durumunda kalanların daha çok mağdur olduğunu belirtti. Lahana hasadının devam ettiğini, cinsine göre lahanaların 1 hafta ile 20 günlük süre içinde satılması gerektiğini söyleyen Keskin, bu süre içinde ününü satmak zorunda olduklarını belirterek, “Bu süre içinde lahanayı satamazsak, lahana bizi satar” sözleriyle yaşadıkları kaygıyı dışa vurdu. 

Karpuz gibi lahana da tarlada kaldı

Lahana üreticilerinin sorunlarını dinleyen Gürer, nakliye maliyetlerinin artasının karpuzu tarlada bıraktırdığı gibi lahanayı da tarlada bıraktırdığının altını çizdi. Niğde’nin lahana üretiminde Türkiye ikincisi olduğunu vurgulayan Gürer, burada çiftçilerin lahanayı istekle yetiştirdiklerini, bölge için önemli bir ürün olan lahananın bu yıl maliyetine bile satılamıyor olmasının, üreticilerin büyük ölçüde mağdur ettiğini anlattı.

Niğde’de farklı ürünlerin yetiştirildiğini ancak genelde ürünlerin değer bulmaması nedeniyle ürün deseninde de sürekli değişiklik yaşadığını kaydeden Gürer, “Kaynarca, Ovacık, Eminlik ve Hüsniye köylerinde lahana hasadına başlandı. Lahana bugün itibariyle çiftçinin maliyetini bile karşılayacak fiyata satılamadığı için üretici mağdur durumda” dedi. Gürer, lahana ürününde Türkiye’de bir üreticinin ortalama dekar başına 3 bin 423 kilogram ürün aldığını belirterek, “Toprak, iklim, doğa koşulları ve zararlılar ürünlerdeki verimlerin değişkenlik göstermesine neden oluyor. Lahana yurt dışı satışının yanında çiğ tüketilebildiği gibi turşu ve yemek olarak da sofralarda yer buluyor. Üretim maliyetinde girdi artışlarının yanında 4-5 kat artan akaryakıt fiyatları nakliye ücretine direk etki ediyor. Bu sebeple, havaleli yük olmasından dolayı ortaya çıkan maliyet tüccarı cezbetmiyor” diye konuştu.

Lahana tarlada çürüyebilir

CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker de sadece Hüsniye köyünde kırmızı ve beyaz lahana üretiminin adet olarak 20 milyon âdeti bulduğuna dikkat çekerek, “Lahanalar artık tarlada çatlamaya başladı. Bir süre daha satılamaz ise tamamı çürüyebilir” uyarısında bulundu.