Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

USK Başkanı Çallı istifa mı edecek?

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı'nın kendisini arayıp istifa edeceğini söylediğini aktararak, “Çok isabetli bir karar olmuş" dedi. Solakoğlu, çiftçilerin örgütlenip sütlerini USK'nin tavsiye fiyatı 7 lira 50 kuruştan değil, 8 lira 70 kuruştan sattıklarına dikkat çekerek, “Bu kesimin önüne geçer. Bu sütü artıramaz ama bundan sonrası için üreticiye bir nebze olsun nefes aldırır” diye konuştu.

Deniz Dalgıç

ANKARA- Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı'nın istifa edeceğini duyurdu. USK Başkanı Çallı'nın kendisini arayıp istifa edeceğini söylediğini anlatan Solakoğlu, “Çok isabetli bir karar olmuş. Sosyal medyada yaptığım paylaşımlardan sonra kendisi beni arayıp, 'Ben yarın istifa edeceğim. Artık bu durumdan bıktım' dedi. 'Tamam, siz yarın istifanızı verin. Biz ona göre pozisyon alırız' dedim. Ertesi gün istifasını vermedi. Ama anladığım kadarıyla yakın bir zamanda istifasını verecek gibi görünüyor” dedi. Solakoğlu, çiftçilerin örgütlenip sütlerini USK'nin tavsiye fiyatı 7 lira 50 kuruştan değil, 8 lira 70 kuruştan sattıklarına değinerek, “Bu kesimin önüne geçer. Ancak bildiğiniz gibi hayvanların büyük bir kısmı kesildi. Bu sütü artıramaz ama bundan sonrası için üreticiye bir nebze olsun nefes aldırır” ifadelerini kullandı.

Solakoğlu, GAZETE DURUM'a USK Başkanı Çallı'nın istifasına ve çiftçilerin örgütlenmesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Solakoğlu'na sorduğumuz sorular ve yanıtları şöyle:

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı’nın istifa edeceğini açıkladınız. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kararın ne zaman netlik kazanacağını bilmiyorum. Çok isabetli bir karar olmuş. Sosyal medyada yaptığım paylaşımlardan sonra kendisi beni arayıp, “Ben yarın istifa edeceğim. Artık bu durumdan bıktım” dedi. “Tamam, siz yarın istifanızı verin. Biz ona göre pozisyon alırız” dedim. Ertesi gün istifasını vermedi. Ama anladığım kadarıyla yakın bir zamanda istifasını verecek gibi görünüyor.

Sizce USK Başkanı'nın yerine gelecek kişi kriz durumunu düzeltebilir mi?

Tabii ki düzeltebilir. Ulusal Süt Konseyi sanayicinin, üreticinin veya onun bunun yeri değil. Orada ilim irfan sahibi insanların oturup üretimin sürekliliğini gerektirecek olan tavsiye fiyatını açıklaması gerekir. Gıda Komitesi'nin tavsiyesinin hiçbir önemi yoktur. Orası teknik bir çalışmadır. O fiyat üzerinden o masanın etrafında bir ihale yapılır. O ihaleyi de başkanı yönetir. Üreticiyle sanayici karşılıklı oturur, pazarlık yapar ve fiyatta anlaşırlar. Bu sistem hep böyle yürümüştür. Ama ne yazık ki bu son 2-3 senedir pasifize oldu. Gıda Komitesi ne derse onun açıklamasını yapıyorlar. Ama Ulusal Süt Konseyi Başkanı çıkıp fiyatın yeterli olduğunu, sadece süspansiyon verilerek bu işin devam ettirilebileceğini söyledi. Böyle bir beyanatı yapmak Ulusal Süt Konseyi Başkanı'nın görevi değildir. Ancak, Ulusal Süt Konseyi olarak bunu söyleyebilirler. Kendisi Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği  Başkanı. Yani yanlı ve taraflı bir insan. Yapmış olduğu bu açıklamayı Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği  Başkanı olarak yapabilir. Kendi başına çıkıp böyle bir açıklama yapması alenen yanlış yönlendirme oluyor.

Çiftçilerin örgütlenip sütlerini Ulusal Süt Konseyi'nin tavsiye fiyatının üzerinde sattığını belirttiniz. Çiftçilerin sütlerini 8 lira 70 kuruştan satması hayvan kesiminin önüne geçer mi?

Bu kesimin önüne geçer. Ancak bildiğiniz gibi hayvanların büyük bir kısmı kesildi. Bu sütü artıramaz ama bundan sonrası için üreticiye bir nebze olsun nefes aldırır. Bu hafta içinde Gıda Komitesi'nin toplantısı var. Mantıklı bir şey çıkacağını beklemiyorum. Ancak diğer ihaleler devam edecek. Bu toplantının sonunda tavsiye fiyat 9 liranın üzerine çıkarsa onaylıyorlar. Eğer değilse ihaleler devam edecek.

Ulusal Süt Konseyi çiğ süt tavsiye satış fiyatını ne kadar belirlemeli?

Her bir litre süt için üreticinin cebinden 10,5 lira çıkıyor. Bu sadece maliyeti içermez. Aynı zamanda genç hayvanların bakımını da içerir. Ulusal Süt Konseyi çiğ sütün tavsiye satış fiyatını, çiftçinin eline 10,5 lira geçecek şekilde belirlemeli. Böyle belirlenirse üreticinin hem üretimle ilgili şevki olur hem de hayvan kesmekten kurtulabilir. Zaten bir litre sütün maliyeti 8,5 lira. Enflasyonist ortamda sütün fiyatını 8,5 lira yaparsanız üretici kâr etmeden satmak zorunda kalır. 8 lira 70 kuruş yaparsanız 20 kuruş kâr eder. O da geçimini sağlamaz. Sürdürülebilirliğin sağlanması için 10,5 lira olması gerekir.