Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

"Beyaz kodun işe yaramadığı ortaya çıktı"

İzmir Torbalı ilçesinde saldırıya uğrayan Dr. Ekin Hürel Günay, GAZETE DURUM'a yaptığı açıklamada, "Beyaz kodun işe yaramadığı ortaya çıktı. Beyaz kod şahsı hedefinden saptırmıyor. Umarım yetkililer kanuni açığı bir an önce kapatırlar" dedi.

Semra İğtaç

İZMİR- İzmir'in Torbalı ilçesinde çalışan aile hekimi Dr. Ekin Hürel Günay, mesaisi bittikten sonra görev yaptığı Torbalı 5 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nden evine gitmek üzere ayrıldıktan kısa bir süre sonra, aracından indiği sırada 3 kişinin sopalı saldırısına uğradı. Saldırganlardan birinin 2 ay önce aile sağlığı merkezinde görevli engelli bir doktorla tartışama yaşayan hasta yakını olduğu, aynı merkezde görevli olan Günay'ın ise araya girip "beyaz kod" verdiği öğrenildi. Dr. Günay, GAZETE DURUM'a yaptığı açıklamada, "Beyaz kodun işe yaramadığı ortaya çıktı. Beyaz kod şahsı hedefinden saptırmıyor. Umarım yetkililer kanuni açığı bir an önce kapatırlar" dedi.


"Hâlâ görme keskinliğim yerine gelmiş değil"

Saldırıya uğrayan doktor Ekin Hürel Günay, GAZETE DURUM'a konuştu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan ve vücudunda kırıkların yanı sıra görme zorluğu da oluşan Günay, bir ay önce, acil durumlarda kullanılan uyarı nitelikli çağrı olan beyaz kod verdiğini söyledi. Günay, beyaz kod vermesiyle birlikte kişiler tarafından, iş çıkışı aniden saldırıya uğradığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Şahıslardan birinin daha sonradan beyaz kod verdiğim kişi olduğunu gördüm. Hâlâ görme keskinliğim yerine gelmiş değil. Bulanık görüyorum. Gözümün arkasındaki kırık hala iyileşmeyi bekliyor. Genel anlamda kendimi iyi hissediyorum. Sadece sağlıkta şiddet olarak konuşmayacağım, herhangi bir grubun sadece mesleğini yaptığı için darp edilmesini kesinlikle doğru bulmuyorum. Bu, bütün meslekler için geçerli. Doktor, kasiyer, basın mensubu, polis, savcı, hepsini içine katarak söylüyorum; kimse mesleğini yaptığı için darp edilemez. Burada maalesef yasal açıklar var. Bu şahıslar da bu açıklardan faydalanıyor. Beyaz kodun işe yaramadığı ortaya çıktı. Beyaz kod şahsı hedefinden saptırmıyor. Umarım yetkililer kanuni açığı bir an önce kapatırlar."


Planlı ve organize bir saldırı

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Uz. Dr. Muhteber Çolak, GAZETE DURUM'a yaptığı açıklamada, olayın planlı ve organize bir saldırı olduğunu söyledi. Gözaltına alınan saldırganlarla ilgili adli sürecin takipçisi olacaklarını belirten Çolak, CİMER'e yapılan şikayetlerde hekimlerin ölümle tehdit edildiğini, önlem alınmadığını ve beyaz kodun caydırıcılığının olmadığını vurguladı.

"Beyaz kod'un caydırıcılığı yok"

Çolak, şöyle devam etti:

"Bir ay önce o hasta, aynı aile sağlığı merkezinde çalışan engelli bir doktor bey ile tartışıyor. Doktor bey araya girmiş beyaz kod vermiş. Beyaz kod verdiğimizde kişiyle ilgili işlem başlatılıyor. Ama bunun caydırıcılığı yok. Kişi tutuklanmıyor. Verdiğimiz beyaz kod hiç bir soruna çözüm olmuyor. İzmir Tabip Odası avukatları ve bizim avukatlarımız ile sürecin takipçisi olacağız. Bugün mahkemeye çıkacaklar. Bir ay önce yaşanan olayın kiniyle 3 kişi birden doktor beyi arabayla takip etmişler. Küçük bir ilçe orası zaten. Arabadan iner inmez arkadan sopalarla saldırmışlar. Doktor bey 1.90 boyunda yapılı cüsseli bir arkadaşımız. Organize olmuş 3 kişi sopalarla gelip arabasından iner inmez arkasından kafasına vurmuşlar. Sırtında bir sürü yara, darp izi var. Öldüresiye, planlı bir saldırı, cana kasıt var. Beyaz kod caydırıcı değil. Bu nedenle etkili bir 'Sağlıkta Şiddet Yasası'  çıkarılmalı. Sağlık Bakanlığı'ndan ya da devletin  üst düzeyinin sağlıkçıların yanında olduğunu beyan etmeden  buna tepki göstermeden bunun önüne geçilmesi mümkün değil. Aksine onlar teşvik eder davranıyorlar."

"Ben o doktoru dövecektim, öldürecektim..."

Çolak, bazı vatandaşların CİMER'e tehdit telefonları ettiğini ancak yine de gözaltına alınmadığını belirterek, doktorlara "dikkat edin" denildiğini kaydetti. Böyle bir durumda sağlıkta şiddetin engellenemeyeceğini dile getiren Çolak, "CİMER'i arayarak, 'Ben o doktoru dövecektim, öldürecektim ama yapmadım' diyorlar. Aile hekimlerine koruma, güvenlik yok. Bazı yerlerde iki hemşire iki doktor bir personel oluyor. Sayı az, birim küçük. Birçok rapor işini bize yönlendirildikleri için vatandaş ile sürekli karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.

"Çözüm bulunamamasını şiddetle kınıyoruz"

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol da saldırıyı kınayarak yazılı açıklamada bulundu. Doğruyol, şunları kaydetti:

"Bu ve buna benzer şiddet olaylarında bugüne dek tedbir almayanlar bu suça ortaktır. Birlik Sağlık Sen olarak yaşanan olayı ve olaya sebep olanları ve yıllardır sağlıkta şiddet ile ilgili çözüm bulunamamasını şiddetle kınıyoruz. Sağlıkta şiddet olaylarını koltuklarından izleyenleri ivedilikle görevlerini yapmaya, cezaların caydırıcılığını ve görevi başındaki hekimlerin can güvenliklerini sağlamaya davet ediyoruz. Görüyoruz ki beyaz kod vermekte sağlık çalışanlarımızı korumuyor. Vatandaş memnuniyetine odaklı, siyasi rant doğrultusunda verilen bir sağlık hizmeti değil, hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden, vatandaşımızın ihtiyacı olan sağlık hizmetine odaklanılması ve itibarsızlaştırılan sağlık çalışanlarının itibarlarının iadesini istiyoruz. Aile hekimimize acil şifalar diliyoruz"