Şantajla tecavüz
Şantajla tecavüz
''Evlilikten çok daha güzel''
''Evlilikten çok daha güzel''
Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı
Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı
Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
123456789
Şantajla tecavüz
Şantajla tecavüz
''Evlilikten çok daha güzel''
''Evlilikten çok daha güzel''
Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı
Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı
Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
123456789

Biden bildiğini okudu: "soykırım"

ABD Başkanı Joe Biden, bugün yaptığı yazılı açıklamada, 1915 olayları için "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Biden'ın açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 1915 olaylarının 107’inci yılına  ilişkin yaptığı açıklamayı paylaştı. Biden’ın açıklaması, “24 Nisan 1915’te Osmanlı otoriteleri Ermeni entelektüelleri ve cemaat liderlerini tutuklandı. Böylece 20’inci yüzyıldaki en kötü vahşetlerden biri olan Ermeni soykırımı başladı” ifadeleriyle başladı.

Biden, açıklamasına şöyle devam etti: “Osmanlı yetkilileri Ermeni entelektüelleri ve toplum liderlerini İstanbul'da tutukladı. Böylece, 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden olan Ermeni soykırımı başlamış oldu. Bugün, sınır dışı edilen, katledilen ya da yok etme kampanyasında ölüme yürütülen 1,5 milyon Ermeni'yi anıyoruz.”

Biden, kayıpların yasını tutarken, çocuklar için daha barışçıl ve iyi bir dünya çabalarının da iki katına çıkarılmasını istedi.

Eski ABD Başkanları ‘soykırım’ kelimesini kullanmıyordu

Biden’dan önceki iki ABD başkanı olan Donald Trump ve Barack Obama, göreve geldikten sonra konuya ilişkin yaptıkları tüm açıklamada Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen, "Meds Yeghern" ifadesini kullanmıştı.

ABD başkanları, 1993 yılında Bill Clinton döneminden bu yana 1915 olaylarıyla ilgili düzenli olarak her yıl yazılı açıklama yapıyor. 1915 olayları genellikle "büyük felaket, tehcir ve katliam" gibi ifadelerle betimleniyordu.

Biden, geçen yılki açıklamasında 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanırken, en son bu ifadeyi 1981 yılında eski ABD Başkanı Ronald Reagan kullanmıştı.

Dışişlerinden tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu. 

Yapılan yazılı açıklamada, yaşanan acıların siyasete malzeme yapılmasının reddedildiğinin altı çizilerek, “1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden'ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz. Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Çavuşoğlu’ndan videolu yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesabından paylaştığı batılı liderlere ait video ile tepki gösterdi. Çavuşoğlu, " Bazı batılı liderler son günlerde “soykırımın” ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunuyor. Doğru! Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan #1915 olayları için “soykırım” kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise iki yüzlülüklerinin en bariz örneğidir." pic.twitter.com/3uQ2AVTeMJ ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Bazı batılı liderler son günlerde “soykırımın” ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunuyor. Doğru! Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan #1915 olayları için “soykırım” kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise ikiyüzlülüklerinin en bariz örneğidir." ifadeleriyle sert bir şekilde tepki gösterdi.

İbrahim Kalın: Bizim tarihimizde soykırım, holokost lekesi yok

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan açıklamasında ‘Ermeni Soykırım’ ifadesini kullanmasına sosyal medyadan tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Joe Biden’a 1915 olayları açıklamasına yönelik, “Milyonları ölüme götüren, dünya savaşları çıkartan, kitlesel imha silahları yapan, atom bombası atan, köle ticareti yapan, insanları hayvanat bahçelerinde sergileyen modern barbarlar... Bizim tarihimizde soykırım, etnik temizlik, Holokost lekesi yok. Siz aynada kendinize bakın” dedi.

Altun’dan ‘hafıza’ vurgusu

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ermeni vatandaşlarla geleceği inşa edeceklerini vurgulayarak, adil bir hafızanın oluşturulmasının, normalleşmeye katkısı olacağının altını çizdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Viyana’da düzenlenen ‘Şehit Diplomatlar’ sergisine gönderdiği video mesajında, “Ermeni vatandaşlarımızla bin yıla varan köklü birlikteliğimizden ilham alarak geleceği beraber inşa etmeye devam ediyoruz. Daha adil bir hafızanın oluşturulması, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşmeye de elbette katkıda bulunacak bir husustur” ifadelerini kullandı.