Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789

Çavuşoğlu, Güney Amerika turunda

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 6 ülkeyi kapsayan Latin Amerika turunda...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Latin Amerika turunun 4. durağı olan Kolombiya'daydı. Çavuşoğlu, Kolombiyalı mevkidaşıyla ikili ilişkileri masaya yatırdı. Yeni anlaşmalara imza atıldı.

Ekvador'daki temaslarının ardından Kolombiya'ya geçen Bakan Çavuşoğlu, Kolombiya Cumhurbaşkanı yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez ile bir araya geldi. İkili daha sonra heyetler arası görüşmelere katıldı.

Görüşmelerde yeni ticaret anlaşmalarına imza atılırken Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun 6 gün boyunca Uruguay, Brezilya, Ekvator, Kolombiya, Panama ve Venezuela’ya ziyaretler gerçekleştirmiş olacak.

Öte yandan Venezuela ve Panama ülkelerine yapılan daha önceki diplomatik ziyaretlerde, eski başbakan ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın yer alması, kamuoyunda tepki çekmişti.

Güney Amerika ve Erkam Yıldırım ilişkisi

Eski Başbakan ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın oğlu, Erkam Yıldırım’ın, Güney Amerika bölgesiyle ilişkileri ve buradaki diplomatik temaslarda yer alması, kamuoyunda eleştirilere yol açmıştı.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in Mayıs 2021’de, kokain ticareti rotasının Kolombiya'dan Venezuela'ya döndüğünü, "Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'ın da yeni bir uyuşturucu güzergahı oluşturmak için bu yılın başında Venezuela'ya gittiğini" öne sürmüştü. Bu iddialar Yıldırım tarafından yalanlanmış, Binali Yıldırım, oğlunun ülkeye COVID-19 pandemisi için malzeme yardımı kapsamında gittiğini öne sürmüştü.

Erkam Yıldırım, ‘Denizcilik Anlaşmaları’ kapsamında 2016 yılında, dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, dönemin Panama Büyükelçisi Kadriye Şanıvar Olgun ile aynı fotoğraf karesinde yer almış ve Türkiye’yi temsil eden bir bürokrat gibi Panama-Venezuela hattında sürekli olarak bakanlık temsilcileriyle birlikte olmuştu.

Venezuela’nın başkenti Karakas’ta 7 Aralık 2020 tarihinde, Türk-Venezuela Dostluk Grubu, ziyaret kapsamında, diplomatik temaslarda bulunurken, Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın da fotoğraf karesinde olması eleştirilmişti.

18 Aralık 2020 tarihinde Venezuela’nın Ankara Büyükelçiliği’nde çekilen bir fotoğrafta ise, Büyükelçi Jose Bracho R. Ilevo ile kameralara yansıyan kişinin Erkam Yıldırım olması, Binali Yıldırım’ın oğlunu yine hedef tahtasına koymuştu. Venezuela’nın Türkiye Büyükelçiliği’nden yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verilmişti: “Ankara Büyükelçisi José Bracho R., ortak projeler geliştirmek için ilginç teklifler sunan önemli Türk iş adamlarıyla bir çalışma toplantısı gerçekleştirdi.”

23 Mayıs 2021’de açıklama yapan AK Partili Vekil Serkan Bayram, 4 Aralık 2020 tarihinde, Türkiye Dostluk Grubu olarak Venezuela’ya gittiklerini dile getirmiş ve Erkam Yıldırım’ın kendi imkanlarıyla buraya geldiğini belirtmişti.

Binali Yıldırım ise şu açıklamayı yapmıştı:

"Oğlum Venezuela'ya gitmiştir. Orada bahsedildiği gibi ocakta, şubatta değil geçen sene aralık ayında gitmiştir. Beraberinde de Covid ile mücadele amacıyla orada ihtiyaç sahiplerinin tespiti, maske gibi birtakım malzemeler götürüp dağıtmıştır."

Yıldırım’ın iddiası araştırıldığında ise, ziyaretin öncesini de kapsayan üç aylık dönemde Türkiye’den Venezuela’ya hiçbir maske sevkiyatı yapılmadığı ortaya çıkmıştı. Aynı dönemde yapılan bin 500 adetlik test kiti gönderiminin de Türkiye ve Venezuela’daki iki firma arasındaki ticari faaliyet olduğu belirlenmişti.