Şantajla tecavüz
Şantajla tecavüz
''Evlilikten çok daha güzel''
''Evlilikten çok daha güzel''
Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı
Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı
Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
123456789
Şantajla tecavüz
Şantajla tecavüz
''Evlilikten çok daha güzel''
''Evlilikten çok daha güzel''
Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı
Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı
Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
123456789

Moskova kruvazörü ABD'nin istihbaratıyla batırıldı iddiası

Amerikan basını, Rusya'nın 'Moskova' isimli kruvazörünün, ABD'nin verdiği istihbarat üzerine batırıldığını iddia etti.

Amerikan basını tarafından paylaşılan istihbarata göre, Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna'ya, Rus kruvazörü ‘Moskova'yı batırmasında yardımcı oldu. 

Rusya'nın Karadeniz'deki sancak gemisi ‘Moskova’ kruvazörünün Ukrayna tarafından nasıl vurulduğu açıklığa kavuşmamışken, ABD basınından, gemiyi kimin batırdığına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.

NBC haber kanalının ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD'nin, Ukrayna ordusunun Rus kruvazör gemisi Moskova'yı batırmasına yardımcı olduğu ileri sürüldü. Amerika’nın prestijli gazetesi New York Times da, ABD istihbaratının, Ukrayna'nın Rus amiral gemisini vurmasına yardım ettiğini okurlarına manşetten duyurdu. Moskova'nın 13 Nisan'da Ukrayna'nın karadan ateşlediği İki Neptün füzesiyle vurulduğunu belirten yetkililer, gemiye saldırıdan saatler önce hedefleme verilerinin Ukrayna'ya verildiğini doğruladı. Yetkililer, "Moskova'nın dikkatinin Ukrayna'nın konuşlandırdığı Bayraktar SİHA'larıyla da dağılmış olabileceği" yorumunda bulundu.

ABD’li yetkililer önce sessiz kaldı

New York Times’ın aktardığına göre, ‘Moskova kruvazörü’ vurulduktan hemen sonra Biden yönetimi yetkilileri, Moskova'nın vurulduğunu bile doğrulamayı reddederek, titizlikle sessiz kaldılar. Ancak son günlerde Amerikalı yetkililer, Neptün füzelerinin fırlatılmasından saatler önce Amerikan istihbarat kaynaklarından gelen hedefleme verilerinin Ukrayna'ya sağlandığını doğruladı. 

New York Times’a konuşan yetkililer, hangi bilgilerin aktarıldığı konusunda ayrıntı vermeyi reddetti, ancak bir yetkili, bilgilerin, geminin Odesa'nın 65 deniz mili güneyindeki Karadeniz'deki konumuyla ilgili bir raporun ötesine geçtiğini aktardı. 

NYT’a konuşan yetkili, ABD Hükümeti’nin, Ukraynalılarla paylaştığı savaş alanı ve deniz istihbaratının çoğunu, bir tırmanış olarak görüleceği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i daha geniş bir savaşa kışkırtacağı korkusuyla gizli tutmaya çalıştığını ifade etti. 

Haberde, son haftalarda ABD’nin, Ukrayna'ya daha ağır silahlar göndermesinin ve Ukrayna’nın, Kongre'den 33 milyar dolarlık olağanüstü bir askeri, ekonomik ve insani yardım talep etmesinin, Amerika'nın Ukrayna'ya destek konusundaki kısıtlamalarının ne kadar hızlı değiştiğini gösterdiğinin altı çizildi. 


ABD’den açıklama

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Ukraynalılarla istihbarat paylaşımını kabul ederken, Ukraynalıların vuracakları hedefleri kendi istihbarat kaynaklarıyla belirleyebildiklerini söyledi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'ne başkanlık eden Kaliforniya Demokrat Temsilcisi Adam B. Schiff, perşembe günü CNN ile yaptığı röportajda, Biden yönetiminin "çatışmayı tırmandıracak" bir şey söyleme korkusuyla istihbarat paylaşımını tartışmaktan çekindiğine değindi.

Schiff, "Ukrayna'ya kendisini savunmasına yardımcı olmak için gerçek zamanlı istihbarat sağlıyoruz. Yönetim bununla ilgili ayrıntılara girmek istemiyor, ancak sonuçta Ukrayna'nın başarılı olduğundan emin olmak istiyoruz" diye konuştu.