Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Palandöken'den israf uyarısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uzun bayram tatillerinde gıda israfının arttığına dikkat çekerek "Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde bir lokma ekmeği, bir damla suyu bile israf etmemek gerek. Bu bayram özellikle israftan kaçınmak milli görevimiz olmalı" dedi.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uzun bayram tatillerinde gıda israfının arttığına dikkat çekerek "Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde bir lokma ekmeği, bir damla suyu bile israf etmemek gerek. Bu bayram özellikle israftan kaçınmak milli görevimiz olmalı" dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı açıklama ile Türkiye’de başta gıda olmak üzere pek çok alanda israf yapıldığını ifade etti. Her gün 6 milyon ton ekmeğin çöpe gittiğini belirten Palandöken, “Bayramlar birlik beraberliğin, paylaşmanın ve dayanışmanın en üst seviyede yaşandığı özel günlerdir. Ancak uzun bayram tatillerinde gıda israfı ne yazık ki artırıyor. Ülkemizde her gün 6 milyon ton ekmeğin israf edildiği bilinen bir gerçek. Gıda israfı çok boyutlu olarak ele alındığında akaryakıtta, elektrikte, suda ve her alanda katlanarak artıyor. Bunları üst üste koyunca milyonlarca lira kaybediyoruz. Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde bir lokma ekmeği, bir damla suyu bile israf etmemek gerek. Bu bayram özellikle israftan kaçınmak milli görevimiz olmalı” dedi.

“BİN BİR EMEKLE ALDIĞI ÜRÜNLER İSRAF EDİLMEMELİ”

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın verilerine atıf yapan Palandöken, şöyle devam etti:

“Ülkemizde yılda 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Özellikle son yıllarda pandeminin üretim üzerindeki etkileri ve küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak yaşanan doğa felaketleri tüm dünyada ülkelerin gıda güvencesini sağlamaya yönelik uyguladığı korumacı politikaların önemini bir kez daha ortaya koydu. Bu kapsamda israfla mücadele etmek için aileden başlamak üzere okullarda, yurtlarda, yemekhanelerde, otellerde, iş yerlerinde, kamu kuruluşlarında ve hayatın geçtiği her alanda topyekûn bir seferberlik başlatılmalı. Vatandaşlarımız bir yandan enflasyona bağlı olarak gelişen hayat pahalılığı ile mücadele ederken diğer yandan bin bir emekle aldığı ürünleri israf etmemeli.”

“İSRAFLA MÜCADELE ETMEK VATANDAŞLIK GÖREVİDİR”

Palandöken, başta gıda olmak üzere fiyat artışlarının önüne geçmek için israfın önlenmesinin önem taşıdığını ifade ederek şunları söyledi:

“Piyasada özellikle gıda ürünlerinde fiyat artışının yaşandığı bu dönemde israftan kaçınmak hayati önem taşıyor. Hem aile bütçemiz hem de milli ekonomimiz için israfla mücadelemiz hız kazanmalı. Vatandaşlarımız tüketebileceği kadar alışveriş yaparak ülkemizin nimetlerini israf etmemeli. Öte yandan ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar yoldaki israfı da en büyük kayıplardan biri. Öncelikle üretim aşamasında hasat yöntemi ve saklama koşulları revize edilmeli. Dağıtım aşamasında soğuk hava depoları ve hızlı dağıtım sağlanmalı. Satış aşamasında ise ürünler makul miktarlarda paketlenip satışa sunulmalı. Artık yeni bilimsel araştırmaların yapıldığı ve geri dönüşümün rövanşta olduğu bu dönemde israfla mücadele etmek vatandaşlık görevidir.”