Şantajla tecavüz
Şantajla tecavüz
''Evlilikten çok daha güzel''
''Evlilikten çok daha güzel''
Nihal Candan
Nihal Candan
Bülent Ersoy
Bülent Ersoy
123456789
Şantajla tecavüz
Şantajla tecavüz
''Evlilikten çok daha güzel''
''Evlilikten çok daha güzel''
Nihal Candan
Nihal Candan
Bülent Ersoy
Bülent Ersoy
123456789

Şimdi de sahte mama endişesi: Paketlere dikkat!

Gelen zamlardan sonra evcil hayvan mamalarının artan fiyatı tüketiciyi zorladı. Satıcının zamlara tepkisi ise piyasaya sahte mama sürmek oldu.

Gülara Subaşı

ANKARA- Evcil hayvan mamalarına yüzde 70'i aşan oranlarda zam gelmesi, orijinal paketlerde ambalajlanan sahte ürünlere ilişkin endişeleri artırdı.

Evcil hayvan mamalarına zammın yanı sıra lüks tüketim vergisi olarak yüzde 18 KDV'nin de eklenmesi, hayvan sahiplerinin alım gücünü zorlarken, bu durumu fırsata çevirmek isteyen bazı mama satıcıları sahte ürün satmaya başladı. 

Özellikle internet alışverişlerinde sahte mama satışı, satıcının, orijinal olmayan mamayı orijinal pakete koyarak siparişi hazırlamasıyla gerçekleşiyor. Paketin üzerine orijinal ambalajın baskısını yaparak satışa konulan sahte mamalar, hayvanların sağlığını tehdit ediyor.

Konuya ilişkin görüşlerini GAZETE DURUM ile paylaşan Veteriner Tekniker Ayşe Nur Akıcı, hayvan sahiplerine uyarılarda bulundu.

Mamalara gelen yüksek zamlardan sonra, evcil hayvan mamalarında kalite azaltma yoluna gidildiğini söyleyen Akıcı, "Kötü mamalarda tuz ve baharat oranı yüksek olur. Uzun süreli kullanımlarda böbrek ve karaciğerde sorunlar yaratır. Sağlıksız tüy yapısı gibi sorunlara yol açabilir. Mamanın içindeki değerler değiştiği için, mutlaka bir vitamin takviyesi kullanımına yönlendirmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda olabilecek en ciddi şey zehirlenmedir" dedi.

Sahte mamanın kesinlikle kullanılmamasını belirten Akıcı, hayvan sahiplerinin sahte mamayı nasıl tespit edebileceği ve tüketicinin bundan nasıl korunabileceği sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Satın aldığınız mamaların orijinalliğinden şüpheliyseniz, markanın yetkili servisleri veya internet siteleri ile iletişime geçmelisiniz. Satıcı firma ile bağlantıya geçtiğiniz takdirde laboratuvar incelemesi yapılmasını istediğinizi belirtiyorsunuz, firma mamanın sahte olup olmadığını bu inceleme sonunda saptıyor"

Ayşe Nur Akıcı, fiyat artışları ve internet satış platformlarındaki farklı fiyatlar karşısında tüketicileri, mama alışverişini internet üzerinden yapmamaları konusunda da uyardı.

Akıcı, "Tüm mamalar ithal olarak yurtdışından geliyor. Bu yüzden Dolar ve Euro kuru fiyat konusunda belirleyici. İnternetten mama alınmasını önermiyorum. İnternet mama alımlarında yaşadığınız olumsuzluklarda muhatap bulamazsınız. İnternet ve veteriner kliniklerinde satılan mamalar arasında fiyat farkı var, daha maliyetli olduğu da bir gerçek. Fakat ucuz/sahte mama alındığında karşılaşılacak sağlık sorunları daha büyük maliyet kayıplarına sebep olabilir. Sonrasında yaşanacak sıkıntıların önüne geçebilmek için birebir temas halinde olunabilen alışverişleri öneriyorum" ifadelerini kullandı.