İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789
İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789

Skandal ve enflasyon rekoru göz ardı edildi

Türkiye gündemi, Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların sızdırıldığı iddialarıyla çalkalandı.

Helin Aygün

ANKARA- Türkiye gündemi, Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların sızdırıldığı iddialarıyla çalkalandı. İktidara yakın gazeteler daha çok olayla ilgili başlatılan soruşturma ve sınavın akıbetiyle ilgili ihtimalleri okuyucularına aktarırken; Cumhuriyet ve Sözcü gazeteleri olayı derinlemesine inceleyerek, “tarikat” ihtimaline dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ve 24 yılın zirvesinde çıkan enflasyon rakamlarıyla ilgili haber de hükümete yakın duran gazetelerin bir kısmında birinci sayfada yer bile bulamadı.

Hürriyet, KPSS'deki 20 benzer soru iddiasına Erdoğan'ın anında müdahale ettiğini belirttiği haberine, "KPSS'de beş ayrı inceleme" başlığını attı. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamı haberi, ilk sayfada çok küçük olarak "Temmuz enflasyonu yüzde 79,6" başlığıyla verildi. İhracat rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un sözleri için de "İhracat rekoru 7'de 7 yaptı" başlığı kullanıldı.

Milliyet manşetine, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretini aldı. "Çip küçük, kavga büyük" başlığını atan gazete, "Savaşın eşiğine getiren Tayvan krizinin artında, otomobil üretimini olumsuz etkileyen çip kıtlığı var. Dünyadaki çipin yüzde 63'ü Tayvan'da üretiliyor" ifadelerini kullandı. KPSS'de kopya iddiaları, "Gözler DDK'da" başlığıyla haberleştirilirken; açıklanan enflasyon rakamları için "Temmuz enflasyonu yüzde 2,37 oldu" başlığı atıldı.

Sabah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eylülde ayrıntılarını açıklayacağı sosyal konut projesini sürmanşetten verdi. Haberde, "Arsa devletten, ev vatandaştan" başlığı kullanıldı. Manşetteki "Oto piyasasında şeytan üçgeni" haberinde, Ticaret Bakanı Muş'un otomobil fiyatlarındaki artış ve araç bulunamaması ile ilgili sözleri yer aldı. Muş'un açıkladığı temmuz ihracatı rakamları, "İhracat temmuzda yine rekor kırdı: 18,6" başlığıyla haberleştirildi. Sabah, enflasyon rakamlarının açıklanması haberini sadece iç sayfada çok küçük olarak, "Yıllık enflasyon yüzde 79,6" başlığıyla gördü. KPSS'de soru sızdırılması skandalı da gazetenin ilk sayfasında yer almadı.

Yeni Şafak'ın, "ABD'den PKK'ya: TSK geliyor Kandil'i boşalt" manşetinde, ABD'nin 18 Nisan'da başlayan Pençe-Kilit Operasyonu'ndan hemen önce terör örgütü PKK'ya, Kandil'i boşaltması yönünde mesaj gönderdiği iddia edildi. Muş'un açıkladığı ihracat rakamlarına ilk sayfada yer ayıran gazete; enflasyon rakamlarıyla ilgili haberi sadece iç sayfada, "Enflasyon artış hızı yavaşladı" başlığıyla okuyucuya sunuldu.

Türkgün, CHP'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vermesi karşılığında, seçim sonrası genel başkanlık teklif edildiği iddiası, "CHP'de kirli pazarlık" manşetiyle verildi. Enflasyon haberi de iç sayfada çok küçük yer bulabildi.

Cumhuriyet, "Enflasyon sabırla düşmez" manşetiyle çıktı. Haberde, Erdoğan'ın, "Mevcut sıkıntıların üstesinden sabrederek geleceğiz" sözleri anımsatılarak, ekonomideki tablonun gün geçtikçe ağırlaştığı kaydedildi. KPSS'deki hırsızlık iddiaları, "Tarikat savaşları" başlığıyla okuyucuya aktarılırken, "Soruları sınavdan önce yayımlayan yayınevinin kurucusunun cemaat ve AKP paylaşımları dikkat çekti. Muhalefet, FETÖ'nün boşalttığı alanların doldurulduğunu belirterek, devletin tüm kurumlarının cemaatler arası bir savaşın sahnesi durumuna getirildiğini söyledi" ifadeleri kullanıldı.

Sözcü, KPSS'de soruların sızdırıldığı iddialarını, "Binlerce gencin umutları çalındı, hayalleri yıkıldı" sürmanşetiyle verdi. Haberde, "2022 KPSS'de, tıpkı FETÖ'nün yaptığı gibi soru hırsızlığı yaşandı. Sınavı yapan ÖSYM yine sınıfta kaldı... Gençler 'Sınav iptal edilsin' çağrısında bulundu" denildi. "Neyi kınıyorsa yaşıyor insan!" manşetiyle verilen haberde de Meclis'te CHP-SHP dönemindeki pahalılığı, akaryakıt ve şeker zamlarını eleştiren Erdoğan'ın, o günlere ait gazeteleri gösterdiği anımsatılarak, bugün aynı sorunu kendi iktidarının yaşadığı belirtildi. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları, "TÜİK enflasyonda frene bastı" başlığıyla haberleştirildi.

Karar, "Çürüme kokusu" başlığıyla KPSS'deki kopya soru skandalını gündeme taşıdı. Haberde, liyakatın yok edilmesiyle gelinen noktada toplumun devlete güveninin kaybolmasının vahametine işaret edildi. "Yaz ortasında enflasyon rekoru" başlıklı haberde de enflasyonun TÜİK verileriyle bile yüzde 79'u aşarak 24 yılın rekorunu tazelediği" aktarıldı.

Köşe yazarları ne dedi?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, "KPSS sınavı iptal edilir mi?" başlıklı köşe yazısında, "Sınav iptal olacak mı?" sorusuna yanıt verdi. Selvi, "Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yunus Arıncı’nın da belirttiği gibi, 'Bir problem olduğu gözüküyor'. Ancak bu problemin boyutunun ne olduğunu DDK müfettişlerinin yapacağı inceleme ortaya çıkaracak. Müfettişlerin tespitlerine göre ya sorular iptal edilecek ya da sınav tekrar edilecek" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, "Prof. Şenol olayı bir kadavra gibi inceliyor!" başlığını attığı köşe yazısında, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol’un daha önce de gerçekleri söylediği için tehdit edildiğini yazdı. Prof. Şenol ile görüşen Balbay, Prof. Dr. Şenol'un aldığı son tehditle ilgili değerlendirmelerine köşesinde şöyle yer verdi: “Bizi paralize etmeye çalışıyorlar. Konuşmamızı, gerçekleri söylememizi engelleme çabası. Olaydaki ironinin farkındayım. Olayı bir bilim insanı olarak bir kadavrayı analiz eder gibi inceliyorum. Buradan kurban ya da kahraman çıkmayacak. Tarihte de bilim insanlarını susturmak isteyenler olmuştur. Ama hep bilim kazanmıştır.”

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, KPSS sorularının sızdırıldığı iddialarını köşesinde ele aldı. "Soruları çalanlar devleti çalıyor" başlığını kullanan Terkoğlu, KPSS sorularını sızdırdığı ileri sürülen Yediiklim Yayınevi'yle ilgili olarak "Bu grup için Ankara’da konuşulan bir iddia ise cemaat bağlantısı. FETÖ’nün gidişinden sonra öne çıkan başka grupla ilişkilerinden söz ediliyor" dedi.

Sözcü yazarı Serpil Yılmaz, "ÖSYM kamu KPSS sınavında sınıfta kaldı" başlığıyla kaleme aldığı yazıda, sınav sorularının sızdırılmasından bahsetti. Sınavdaki şaibeye adı karışan Yediiklim Yayınevi'yle ilgili detaylı bilgiler veren Yılmaz, kadrolaşma ihtimaline dikkat çekti. Yılmaz'ın yazısında, "Eğitim dünyasında çıkış serüvenini Kahramanmaraş'ta yakalayan Yediiklim'in test sorularının bundan önceki KPSS sorularıyla da eşleşmiş olma ihtimali yok sayılamaz. FETÖ'den boşalan kamudaki 'insan kaynakları' havuzunu belli ki birilerinin doldurmasına yol veriliyor" ifadeleri yer aldı.