İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789
İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789

STK'lardan zamlara tepki

Ankara’da emek-meslek örgütleri, artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yapılan zamlara tepki gösterdi.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- Ankara’da emek-meslek örgütleri, artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yapılan zamlara tepki gösterdi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Başta temel tüketim maddeleri olmak üzere yapılan zamlar geri alınmalıdır. Temel ücretler yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalı, en düşük emekli maaşı Temmuz 2023 itibarıyla net 15 bin TL’ye çıkarılmalıdır” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), bugün TTB Genel Merkezi’nde gıdadan akaryakıta, ulaşımdan barınmaya kadar birçok alanda yapılan zamlara karşı açıklama yaptı. Emek- meslek örgütlerinin “Geçinemiyoruz, İnsanca Yaşamak İstiyoruz! Zamlar Geri Alınsın! Krizin Faturasını Krizi Yaratanlar Ödesin!” mesajını verdiği ortak açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil okudu.

"ZAMLAR GERİ ALINMALI"

Yeşil, "Halkın ezici çoğunluğunu yoksulluğa, açlığa, işsizliğe, borçluluğa ve güvencesizliğe mahkûm eden bu politikalar sadece bizlerin değil Türkiye’nin sırtında bir yüktür. Bu yükü taşımaya mecalimiz kalmadı" dedi.

Yoksullukta, sefalette eşitlenmek değil hak ettikleri refahta birleşmek istediklerini vurgulayan Yeşil, şunları söyledi:

"Başta temel tüketim maddeleri olmak üzere yapılan zamlar geri alınmalıdır. Temel ücretler yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalı, en düşük emekli maaşı Temmuz 2023 itibarıyla net 15 bin TL’ye çıkarılmalıdır. Ücretler toplu sözleşmelerle belirlenmeli, her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir. Yüksek enflasyon döneminde asgari ücret de yılda dört kez belirlenmelidir. Vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazandan çok verginin alındığı, artan oranlı servet vergisinin uygulandığı bir vergi düzeni getirilmelidir. Sendikalaşma ve grevli gerçek toplu iş sözleşmesi önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır."

"OMUZ OMUZA VERELİM"

Yeşil, "Bu böyle gitmez" diyen herkese seslendiklerini belirterek, "Bizlere her geçen gün daha fazla yoksulluk, sefalet, güvencesizlik dayatılan bu pespaye sistemi değiştirmek ve dönüştürmek elimizde! Daha fazla bedel ödemek istemiyorsanız; sendikalı sendikasız, çalışan-emekli, gelin hep birlikte haklarımız için omuz omuza verelim. Üretimden gelen gücümüzle haklarımıza sahip çıkalım" diye konuştu.

Ortak açıklamanın ardından toplantıya katılan emek meslek örgütü temsilcileri de söz alarak şunları dile getirdi:

DİSK DEV MADEN-SEN GENEL BAŞKANI TAYFUN GÖRGÜN: Gerçekten çok büyük geçim sıkıntısı var. Bütün bunların üstesinden gelmek için birleşmek ve mücadele etmemiz gerekiyor. İnsanlar sustukça, bir süre sonra kendi kendimize düzeleceğini bekledikçe bu işler daha da kötüye gittiğini bir kez daha gördük. El ele verip haklarımız, ekmeğimiz, ülkemiz, çocuklarımız için ortak mücadeleye çağırıyoruz herkesi.

TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ: Halkın büyük çoğunluğunun açlıkla, yoksullukla, işsizlikle boğuştuğu bir dönemden geçiyoruz. Ne yazık ki ülkemiz yıllardır piyasanın egemen olduğu bir ekonomik anlayış tarafından yönetiliyor. Devletin sosyal görevleri tamamen budandı. Toplumsal kalkınma anlayışı hem ekonomik hem sosyal hem de politik alandan dışlandı. Ekonomiyi, kamuyu küçülteceğiz diye yatırımların durduğu bir dönemden geçiyor ülke, açlık sınırında ücretlerle çalışmak zorunda kalıyorlar özel sektörde çalışan ücretli üyelerimiz. Bir ülkede mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı ikinci palana atılırsa o ülkenin geleceğinden de vazgeçilmiş demektir. Geçinemiyoruz gerçekten bizler de insanca yaşamak istiyoruz.

TDB GENEL SEKRETERİ EMEL EROĞLU: Aslında bu siyasi bir tercih ve iktidar bu tercihini emeği ile geçinenler ve çalışanlardan yana kullanmadı, sermayeden yana bir tutum sergiliyor. Kamuda ya da özelde çalışan, emekli, diş hekimleri olarak hepimiz geçinemiyoruz. Gelirlerimiz ve hayat standartlarımız büyük ölçüde düştü. Son 1 yılda yaşadığımız yüksek enflasyon, yaşam şartları hepimizi gerçekten zorluyor. Yılmayacağız elbette, umudumuzu yitirmeyeceğiz, bu ülkenin yaşayan üretenleri olarak üretmeye devam edeceğiz.