Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Yavaş: "25 yılın ihmali var, çözümü biz üreteceğiz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’nın Afet Raporu'nu açıkladı.

Ömer ŞAN

ANKARA- Ankara’da meydana gelen sel ve taşkınlarla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) hazırladığı "Afet Raporu" açıklandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, önceki hafta etkili olan şiddetli yağış sonrası kentte meydana gelen hasarın bilançosunu, nedenleriyle birlikte açıklayarak, 25 yılda yapılmayan altyapı çalışmalarını ve yapılacak projeleri anlattı.

"Mazeret üretmeyeceğiz, çözüm üreteceğiz" diyen ABB Başkanı Yavaş, 7 günde metrekareye 191,5 kilo yağış düştüğünü belirterek, “455 mahallede hasar ve ağır hasar meydana geldi, 19 bin 370 olaya müdahale edildi. Bin 650 araç ve 5 bin 612 personel ile çalışma gerçekleştirdik. 35 bin 23 mazgal temizliği yaparak, 414 vatandaşımızın kurtarma operasyonunda yer aldık” dedi.

Geçmiş 25 yılın hasarı

Başkent'te etkili olan şiddetli yağış sonrası oluşan felaketin bilançosunu açıklayan ve "Ankara Afet Bilgilendirme Raporu"nu kamuoyuyla paylaşan Yavaş, 25 yılda yapılmayan altyapı çalışmalarına çözüm için başlattıkları projeleri anlattı.

455 mahallede hasar ve ağır hasar

Yıllık ortalama yağış miktarının 392 kilo olmasına karşın Ankara’nın, 7 günde 191,5 kilogram yağış aldığına dikkat çeken Yavaş, “Yağışlar uzun süre devam ederken, sel ve su baskını riski oluşturan meteorolojik hava olayı ‘Mor Poligon’ gerçekleşti. Bunun sonucunda 455 mahallede hasar ve ağır hasar meydana geldi. Kent genelinde 63 çatı uçması, 5 istinat duvarı çökmesi ihbarı yapıldı. Ekiplerimiz 5 günde 19 bin 370 olaya müdahale etti. Bin 650 araç ve 5 bin 612 personelle saha çalışması yaptık” dedi.

Yağışlar sonucu Samsun Yolu, Şereflikoçhisar ve Akyurt’ta devlet karayolunun trafiğe kapandığını ifade eden Yavaş, ABB ekiplerinin Akyurt sel felaketi bölgesinde 131 araç ve 501 personelin yoğun bir çalışma gerçekleştirdiğini, yol açma çalışmalarına destek verdiğini söyledi.

ABB Konferans Salonu'nda yaptığı sunumda Yavaş, “Altyapı yatırımı yaptığımız 102 bölgenin neredeyse tamamında sorun yaşamadık. Yeni yapılan hiçbir alt geçitte su taşkını gerçekleşmedi. Bu durum bize, at yarıştırır gibi 70-80 günde köprülü kavşak yapmanın aslında ne kadar yanlış olduğunu gösterdi. Balık adamların arama yaptığı köprüler yerine uygar toplumlardaki gibi altyapısı ve sanat yapılarıyla örnek olan köprü çalışmalarına imza attık” diye konuştu.

25 yıl boyunca ihmal edilen projeler

Küresel iklim değişikliği, imar planı değişiklikleri ve çarpık kentleşme, dere ve akarsu yataklarının imara açılması, yol ağının altyapı, kent içinde yeşil alanların da doğal bitki örtüsü ve ekolojik altyapı ile desteklenmeden yapılması nedeniyle son yıllarda sel felaketlerinin arttığını ifade eden ABB Başkanı Mansur Yavaş, 25 yıldır ihmal edilen ve acil olarak çözülmesi gereken projeleri de açıkladı.


3,2 milyar dolarlık destek

Merkezi hükumetin Dünya Bankası, Fransa ve Almanya’nın sağladığı "iklim desteği" ödemesini belediyelere aktarmasını isteyen Yavaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Paris Antlaşması sonucunda Dünya Bankası, Fransa ve Almanya’nın iklim desteği için ülkemize 3 yıl içerisinde kullanılmak üzere 3,2 milyar dolar iklim desteği ödemesi yaptığını biliyoruz. Bu noktada öncelikli projeler su yönetimi, ulaşım sektöründe karbonsuzlaşma ve enerji dönüşümü olarak açıklandı. Yaşadığımız sel felaketi ‘iklim değişikliğine uyum’ kapsamında değerlendirilmektedir. Bunu yapacak yetkili kurum ise su kanal idareleri, yani belediyelerdir. Bu bakımdan, yapılan desteğin belediyelere aktarılması konusunun da vakit kaybetmeden gerçekleşmesini talep ediyor, bekliyoruz. Böylece biraz önce bahsettiğim birçok altyapı projesi de derhal hayata geçirilmiş olacaktır.”

‘Yaklaşık 2 kat daha fazla yatırım’

Yatırım projelerini hayata geçirmeyi sürdürdüklerini belirten Yavaş, şöyle konuştu:

“Mali disiplinimiz, şeffaflık uygulamalarımız ve tasarruf tedbirlerimizle bu alanların tamamına yatırım yaptık. İşte altyapıda da sadece enerji giderlerimiz 30 Aralık itibarıyla 500 milyon liradan yılın son gününde gelen zamla 2 milyar liraya çıkmasına, su fiyatları ise yarı yarıya düşmesine rağmen, 3 yıllık ortalamalarda yaklaşık iki kat daha fazla yatırım yaptık. Çünkü bizim için görünmezlik değil, önemlilik esastı. ‘Görünmez’ denilerek yıllarca ertelenen altyapı çalışmaları nedeniyle bu kente bırakılan kötü mirası bedeli ne olursa olsun, kim ne derse desin silecek, mazeretlere sığınmadan kentimizi altyapıda da istediğimiz düzeye getireceğiz.”