Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789

İzmir Limontepe Mahallesi'nde 13 gün arayla 2'inci kadın cinayeti!

Kadına yönelik şiddet olayları her gün aratarak devam ederken İzmir Karabağlar Limontepe Mahallesi'nde 13 gün arayla iki kadın öldürüldü. 26 Aralık'ta bıçaklanarak öldürülen Nuran Fırat'ın ardından 7 Ocak'ta sevgilisi, 3 çocuk annesi Necmiye Vural’ı tabancayla vurarak hayatına son verdi. Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Funda Özdemir, "Şiddet hızla artıyor ve bu durum gerçekten bizleri çok çok üzüyor. Aslında şiddeti durdurmak mümkün. Yeter ki yasalar etkin kullanılsın" dedi.

Semra İğtaç

İZMİR- Kadına yönelik şiddet olayları her gün aratarak devam ederken İzmir Karabağlar  Limontepe Mahallesi'nde 13 gün arayla iki kadın öldürüldü. 26 Aralık tarihinde iki çocuk annesi Nuran Fırat'ın hayatını kaybetmesinin ardından 7 Ocak'ta Mehmet Atabay, 3 çocuk annesi Necmiye Vural’ı 2 evladının gözleri önünde tabancayla vurarak öldürdü. Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Funda Özdemir, "Şiddet hızla artıyor ve bu durum gerçekten bizleri çok çok üzüyor. Aslında şiddeti durdurmak mümkün. Yeter ki yasalar etkin kullanılsın" dedi.


NURAN FIRAT BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ

İlk olay, 26 Aralık tarihinde Karabağlar Limontepe Mahallesi 9752 Sokak'taki evde meydana geldi. Ahmet Fırat, eline geçirdiği bıçakla eşini boğazından bıçakladı. Nuran Fırat kanlar içinde kalırken, eşi olay sırasında evde olan 5 yaşındaki çocuğunu alt kattaki ev sahibine bırakıp, otomobiliyle kaçtı. Nuran Fırat'ın çığlıklarını duyan komşuların ihbarıyla adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibinin kontrolünde Nuran Fırat'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerinden kaçan şüpheli Ahmet Fırat, Urla'da polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.


YANINDA GETİRDİĞİ SİLAHLA NECMİYE VURAL'I VURDU

İkinci olay, 7 Ocak günü saat 12.30 sıralarında Limontepe Mahallesi 9594 Sokak'ta meydana geldi. 6 ay öncesine kadar bir otelde kat hizmetleri görevlisi olarak çalışan 3 çocuk annesi Necmiye Vural, 4 ay önce tanıştığı geri dönüşüm işiyle uğraşan Mehmet Atabay'dan evli olduğunu öğrenince ayrılmak istedi. Atabay, konuşmak için Vural'ın evine geldi. Burada Vural ile Atabay arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Atabay, yanında getirdiği tabancayla çocuklarının yanında 2 el ateş ederek Vural'ı vurdu. O anda evde bulunan Vural'ın kızı ve oğlu, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine gelen sağlık ekipleri, Vural'ın hayatını kaybettiğini belirledi.


Vural'ın cansız bedeni savcının incelemesinin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu’nun morguna kaldırıldı. Polis olayın ardından kaçan Mehmet Atabay'ı, Karşıyaka'daki iş yerinde yakalayarak gözaltına aldı. İfadesinde suçunu itiraf eden Mehmet Atabay, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.


Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi, İzmir'de şiddete uğrayan, öldürülen kadınların ve istismar edilen çocukların davalarını takip ediyor. Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Funda Özdemir, Yürütme Kurulu Üyesi arkadaşları ile yapmış oldukları bu farkındalık çalışmalarını GAZETE DURUM'a anlattı. Karabağlar'da kadın hakları mücadelesinin simge İsmi Özdemir, "Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, öldürülen, şiddete uğrayan, istismar edilen çocukların davalarında, mahalle odaklı çalışmalarımız da gözlemlediğimiz şudur ki, şiddet hızla artıyor ve bu durum gerçekten bizleri çok çok üzüyor. Aslında şiddeti durdurmak mümkün. Yeter ki yasalar etkin kullanılsın" diyor ve ekliyor:


"Nuran Fırat'ın öldürülmesi sonrası annenin söylediği bir söz vardı: 'Aslında çocuğum çok çekti, yıllarca çok şiddet gördü' dedi. Şiddet çok önceden başlamış. Şiddet bir başladığı zaman şiddeti doğuran etkenler ortadan kalkmadıkça şiddet katlanarak artar ve devam eder. İkinci bir kadın yine Limontepe'de öldürüldü. Necmiye Vural'ın kızı da benzer cümleyi kurdu; 'Annem çok şiddet görüyordu' dedi. Çünkü toplum olarak kadın hep öteki. Büyük anlamda toplumsal cinsiyet eşitsizliği var. Kadın hep ötekileştiriliyor. Bebekliğinden itibaren 'aslanım koçum' diye yetiştirilen o erkekte yarattığı üstünlük duygusu, o güç maalesef kadına yönelik güç şiddet olarak dönüyor. Kadın cinayetleri durdurabilir mi? Elbette ki durdurulabilir. Ancak, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği sağlanmadığı, kadına şiddeti önlemek için yeterli önlem tedbir, alınmadığı, var olan yasalar etkin uygulanmadığı için şiddet artıyor. İstanbul sözleşmesi gibi gerçekten şiddeti, eşitsizliği ortadan kaldıracak olan İstanbul Sözleşmesini feshetmek bile şiddetin önünü açmak demektir. Şunu açıkça söylemek istiyorum ki; Eşitsizliğin olduğu yerde şiddet hep vardır. Şiddeti önlemek mümkün, yeter ki yasalar etkin uygulansın. Artık kadın cinayetleri son bulsun diyoruz!"


KARABAĞLAR KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ EŞİTSİZLİKLE MÜCADELE EDİYOR

İzmir Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadına yönelik şiddetin altında yatan en büyük etkenlerden biri olan Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğine dikkat çekmek, farkındalık sağlamak için Karabağlar'ın 58 mahallesinde gerçekleştirmek üzere "Mahalle Odaklı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri" ve "Kahve Bahane Ev Sohbetleri" düzenliyor.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği seminerini, İzmir Kadın Dayanışma Derneğinden Av. Pelin Özsoy, Psikolog Seher Gündoğan, KİHEP eğitmeni Ayla Erdoğan verirken, Kahve Bahane Ev Ziyaretlerinde ise Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Funda Özdemir ve Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gülce Mutoğlu, Sosyal Hizmet Uzmanı Vesile Dönmez'in katılımıyla ise kadın yoksulluğu, kadın hakları, adalete erişim gibi her türlü kadın sorunlarıyla ilgili çözüm odaklı fikir alış verişinde bulunuyorlar. Kadınların haklarını bilmesi, güçlenmesi için Kadının İnsan Hakları Eğitimi veriyor ve bu eğitimi yaygınlaştırıyorlar.