Erkan Yolaç hayatını kaybetti
Erkan Yolaç hayatını kaybetti
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
123456789
Erkan Yolaç hayatını kaybetti
Erkan Yolaç hayatını kaybetti
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
123456789

33. Ankara Film Festivali Ödül Töreni

33. Ankara Film Festivali'nin ödül töreni gerçekleşti. Hafta boyunca gösterimde olan yerli filmler, ödüllerle taçlandı.

Gülara Subaşı

ANKARA- Dünya Kitle İletişim Vakfı'nın bu yıl 33'üncüsünü düzenlediği, 7 gün süren festivalin kapanış gecesinde, kırmızı halı seremonisi, film ekiplerini katılımıyla gerçekleşti. Ünsal Ünlü'nün sunumuyla gerçekleştirilen ödül töreninde, ulusal uzun film, ulusal kısa film ve ulusal belgesel film kategorilerinde toplam 19 ödül, sahiplerini buldu.

11 Filmin yarıştığı "En İyi Kısa Film" kategorisinin kazananı, Benhür Bolhava'nın yönetmenliğini üstlendiği "Koyun" filmi oldu. Bolhava ödül konuşmasını yaparken cezaevinde olan sinemacı Erhan Örs'ü andı, "Hepinizin bildiği üzere Erhan Örs yaklaşık 5 aydır cezaevinde ve onu tekrar aramızda görmek istiyoruz."

Ulusal belgesel film kategorisinde 11 film arasından "En İyi Belgesel" ödülünü kazanan yapım, Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği "Crossroad" oldu.

Ulusal uzun film kategorisinde toplam 15 ödül, hafta boyunca gösterimde olan 12 yerli film arasında dağıtıldı.

Ukrayna-Türkiye ortak yapımı, yönetmenliğini Marina Er Gorbach'ın üstlendiği "Klondike" filmi, gecede 3 ödül kazandı. "En İyi Özgün Müzik", "En İyi Sanat Yönetmeni" ve "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödülleri, Klondike film ekibinin oldu.

Yönetmenliğini Ziya Demirel'in üstlendiği "Ela İle Hilmi ve Ali" filmi, festival jürisinden 2 ödül aldı. "Mahmut Tali Öngören En İyi Senaryo" ödülüne layık görülen film, başroldeki performansıyla Ece Yüksel'e "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandırdı. Yüksel, ödül töreni ardından hislerini CADDE TV'ye anlattı: "Çok gurur verici bir şey, çok onore oldum. Ankara'dan bu ödülü almış olmak daha da değerli. Ankara seyircisini ekip olarak çok çok sevdik. Gerçekten çok özel bir festival olarak kalacak hatıramda."

Özcan Alper'in yönetmenliğini üstlendiği, "Karanlık Gece" filmi, festivalden 3 ödülle döndü. Bu yıl hayatını kaybeden eleştirmen Murat Özer'in anısına verilen "Sinema Yazarları Derneği'nin En İyi Film Ödülü", "En İyi Yönetmen" ve "Jüri Özel Ödülü", Karanlık Gece filminin oldu. Özcan Alper ödülü alırken sahnede şu ifadeleri kullandı: "Biz filmlerimizde her zaman güçlülerin, iktidarların, çoğunlukların yanında değil; her zaman ezilenlerin, adalet arayanların, sesi duyulmayanların ve ötekilerin yanında olduk. Bunu filmlerimizle yaptık ve filmlerimizle yapmaya devam edeceğiz. Buradayız, bu ülkedeyiz ve sinema yapmaya devam edeceğiz."

Karanlık Gece'nin yönetmeni Alper, festivalde kendisine 3 ödül kazandıran Karanlık Gece'yi CADDE TV'ye anlattı: "Çekimlerine pandemiden önce başladığımız bir filmdi, pandemide ikinci partiyi çekmek için beklemek zorunda kaldık. Çektik, bitirdik, festival süreçleri zorluydu ama nihayetinde açılışı 2022'de yaptık, önce Antalya'da şimdi de buradayız. Filmle ilgili şöyle bir şey diyebilirim. Türkiye gerçekten çok zor bir ülke. Her zaman zordu ama bu dönem daha da zor. Film de bir linç hikâyesi, bir kötülük hikâyesi anlatıyor ama bu kötülük meselesi sadece bir gruba, bir kişiye ait değil. Bütün toplumun kötülükle biraz yüzleşmesini ya da buraya bakmasını, kendine bakmasını isteyen de bir film Karanlık Gece."

Emin Alper'in yönetmenliğini üstlendiği ve Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden 9 ödülle dönen "Kurak Günler", Ankara Film Festivali'nde 7 ödül kazandı.

Eytan İpeker ve Özcan Vardar, "En İyi Kurgu" ödülünü kazanırken Vardar, ödül konuşmasında Kurak Günler'in ortak yapımcılığını üstlenen Çiğdem Mater'i andı: "Biliyorsunuz, ortak yapımcımız Çiğdem Mater, hiç gerçekleşmemiş, çekilmemiş bir belgeselin yapımcısı olduğu gibi bir nedenle aylardır cezaevinde. Bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını bekliyorum."

Selin Yeninci, "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülünü kazanırken hislerini şöyle anlattı: "Bütün Ankara seyircisine ve film ekibine çok teşekkür ederim. Bu yıl ben ilk kez Ankara Film Festivali'ne ödül vesilesiyle gelme fırsatı buldum. Gerçekten harika bir atmosfer var. Ankara seyircisini aslıda tiyatrodan tanıyordum. O yüzden tekrar buluştuğumuza çok sevindim. Beni bu ödüle layık gördükleri için bütün jüriye çok teşekkür ederim." 

Erdem Şenocak, "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü ve Selahattin Paşalı, "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü Kurak Günler ile kazandı.

Kurak Günler gecede, "Onat Kutlar En İyi Senaryo" ve "En İyi Film" ödülünü de Emin Alper'e getirdi. Alper, tüm ekibiyle ödülü alma için sahnedeyken meslektaşı Özcan Alper'e atıfta bulunarak "Biz filmlerimizle konuşuyoruz ve bütün zorluklara, engellemelere rağmen filmlerimizle konuşmaya devam edeceğiz" dedi.