Derya Alabora: Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık
Derya Alabora: Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık
Kıvanç Tatlıtuğ'dan ikinci bebek sorusuna yanıt geldi
Kıvanç Tatlıtuğ'dan ikinci bebek sorusuna yanıt geldi
İYİ Partili Ümit Özlale ünlü spiker ile dünyaevine giriyor
İYİ Partili Ümit Özlale ünlü spiker ile dünyaevine giriyor
Darp edilen tarih profesöründen açıklama
Darp edilen tarih profesöründen açıklama
123456789
Derya Alabora: Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık
Derya Alabora: Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık
Kıvanç Tatlıtuğ'dan ikinci bebek sorusuna yanıt geldi
Kıvanç Tatlıtuğ'dan ikinci bebek sorusuna yanıt geldi
İYİ Partili Ümit Özlale ünlü spiker ile dünyaevine giriyor
İYİ Partili Ümit Özlale ünlü spiker ile dünyaevine giriyor
Darp edilen tarih profesöründen açıklama
Darp edilen tarih profesöründen açıklama
123456789

ArtAnkara 10. Yılında Sanatseverleri Bekliyor

ArtAnkara, 10. yılına yaraşan zengin programıyla, yurt içi ve yurt dışından 1600 sanatçıyı sanatseverlerle buluşturuyor.

Aslı Leman Atlı

ANKARA - Sanat piyasalarını güçlendirmek, sanatı daha ulaşılabilir ve paylaşılır kılarak desteklemek amacıyla düzenlenen ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı 10. yılını kutluyor.

Sanatseverlerin ArtAnkara heyecanı başlarken, ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD) Başkanı Süleyman Dodi Dündar ve Tüm Sanat Galerileri Derneği (TÜSGAD) Kurucu Başkanı Okan Sartaş’ın katılımıyla açılış öncesinde bir basın toplantısı düzenlendi.

ArtAnkara Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, Başkent'te hem mekan hem de etkinlik boyutuyla sanat fuarlarına gösterilen ilginin azlığından söz ederken, Ankara'yı yeniden sanatın başkenti yapma konusundaki kararlılıklarını vurguladı.

ArtAnkara'nın pandemi, doğal afetler gibi dönemlerde de kesintiye uğramaksızın niteliksel ve niceliksel olarak büyümeye devam ettiğini anımsatan Aygül şunları söyledi :

“Geçen sene olduğu gibi bu sene de deprem bölgesinden katılan sanatçılar için özel yer tahsis ettik. ArtAnkara ailesi olarak bir hayalimiz var, deprem bölgesinde bir şeyler yapmak istiyoruz. O insanlara olan borcumuzu Hataymodern’i inşa ederek ödemek istiyoruz. Haziran ve Ağustos aylarında yaptığımız ziyaretlerde acının çok taze olduğunu gördük, dolayısıyla oralarda bir sanat fuarı düzenlemekten çok herkesin destekleyip ünlü sanatçıların eserlerini bağışladığı, kendi içinde dönen bir Hataymodern inşa edip bir kısmını atölye çalışmaları, bir kısmını ise müze olarak devam ettirmek istiyoruz. Evet sanat iyileştirir ve güçlendirir ancak acımız çok taze.”

Ankara'ya kazandırmış oldukları bu fuarın, ülkeye ve sanat piyasasına kattıklarından da söz eden Bilgin Aygül, geçen yıl 72 bin kişi tarafından ziyaret edilen organizasyona bu sene daha yüksek katılım beklediklerini belirtti.

ATO Congesium'un 17 bin 500 metrekarelik alanında tüm sınırları zorladıklarına dikkati çeken Bilgin Aygül, şöyle konuştu:

"Paylaşımın yapılması ve eser satılması kalabalıkta kolay değil. Ama gurur duyuyoruz; bu fuarı Ankara'ya kazandırdık. Koleksiyonerlerin geri dönüşleri çok olumlu. ArtAnkara'da karşılaştığımız sürprizler, yerli ve yabancı gördüğümüz sanatçılar bizi çok etkiledi. Türkiye'nin 81 ilinden katılımcının, ziyaretçinin ve koleksiyonerlerin olduğu bir fuarı yaşama geçiriyoruz. Böyle bir sanat piyasasının kurulması bizim için çok değerli. Bazı fuarlarda gündeme gelmeyen sanatçılar bu fuarla farklı yerlere gelebiliyorlar. Evlerinde resim olmayan insanlar bugün resim koleksiyonu yapmaya başladı."

Aygül, bugün hedeflerinin yüzde 50'sine ulaştıklarına işaret ederken, sanatseverlerin, sponsorların ve basının desteğiyle diğer ülkelerin takvimlerinde yer alan bir çağdaş sanat fuarı olmak istediklerini dile getirdi.

Bilgin Aygül, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol yaptıklarını ve şehir dışından gelecek öğrencileri Gazi Eğitim Fakültesi Müzesi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Hacettepe Üniversitesi Resim Heykel Müzesi ile Mustafa Ayaz Müzesi'ne ücretsiz götüreceklerini de kaydetti.

BRHD Başkanı Süleyman Dodi Dündar da konuşmasında, dernek olarak 300'e yakın üyelerinin bilfiil ArtAnkara’ya katılıyor olmasına değinerek şunları söyledi :

 “ArtAnkara Projesi, sanatçılarımızın Ankara’da bulmakta zorlandıkları iklimi yaratabilmesi anlamında çok önemli. Mustafa Kemal Atatürk bir ülkenin gelişmişliğini görmek için güzel sanatlarda kat ettiği yola bakılmasını işaret eder. Atatürk, referans noktasını güzel sanatlar olarak belirler. Ankara’nın bu anlamda yalnızlaştığı son dönemde böylesi bir proje büyük bir çağdaşlaşma manifestosu esasında. Bu anlamda Atatürk’ün verdiği referans noktasıyla Ankara’yı Cumhuriyet’in inşa edildiği bir şehir olarak düşündüğümüzde bence ArtAnkara Türkiye’nin en büyük manifestosu. Dolayısıyla müthiş heyecanlı ve mutluyum. BRHD olarak böyle bir proje içerisinde bulunmak, kişisel olarak sürecin içerisinde yer almak çok kıymetli.”

Toplantıda, Tüm Sanat Galerileri Derneği (TÜSGAD) Kurucu Başkanı Okan Sartaş da yerini aldı.

2024 yılının “Türk-Macar Kültür Yılı” ilan edilmesi sebebiyle Macaristan'ın kardeş ülke seçildiği fuar, 6 Mart saat 17.30'da Macar flüt sanatçısı Dominica Acs'ın konserinin ardından, ödül töreni ve ön gösterimle başlayacak.

Gelenekselleşen, “Sanatçı Onur Ödülü”, “Kurum Onur Ödülü” ve “Sanata Katkı Ödülü”nün yanı sıra; fuarın 10. yılı sebebiyle “Sanat Yazarı Onur Ödülü”, “Sanat Projesi Onur Ödülü”, “Umut Veren Genç Sanatçı Onur Ödülü”, “Koleksiyoner Onur Ödülü”, “Sanat Müzesi Onur Ödülü”, “Sanat Medyası Onur Ödülü”, “Kardeş Ülke Onur Ödülü” kategorilerinde de bu sene toplamda 10 ödül verilecek.

Fuar alanına gelen sanatseverleri, Estonyalı sanatçı Kirill Grekov'un Cumhuriyet'in 100. yılına özel yapmış olduğu “Cumhuriyet ve Kadın” temalı heykel karşılayacak.

Rusya'nın ünlü sanat okulu Ilya Repin Devlet Sanat Akademisi sanatçılarının da katılacağı fuarda, 110 galeri, 10 STK, 5 müze, 7 inisiyatif, 12 proje ve 8 üniversite yerini alıyor. Fuar programında, galerici, sanatçı ve koleksiyoner üçleminde farklı konuların paylaşıldığı 32 konferans ve söyleşi, 50'nin üzerinde müzik dinletisi ve 100'ü aşkın atölye çalışması bulunuyor.

Fuar, ATO Congresium'da 7-10 Mart'ta 10.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Sanatseverlerin tam bilete 150 lira, öğrenci biletine 75 lira ödeyerek izleyebileceği fuar etkinliklerini Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ücretsiz olarak izleyebilecek.