Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Kültür Atölyesi 23 Eylül

23 Eylül 2022 - Günün filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Avatar (2009) - James Cameron


Amerikan sineması denilince akla ilk gelen isimlerden yönetmen James Cameron'un Oscar ödüllü filmi Avatar, 13 yıl sonra yeniden 4K olarak vizyonda.

2009, ABD-İngiltere ortak yapımı tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen Avatar'ın senaryosu da Cameron'a ait.

Avatar'ın devam filmi "Avatar: The Way of Water" 16 Aralık'ta gösterime girmeden önce yapım ekibi 13 yıl önce neler olduğunu izleyiciye hatırlatmak için filmin tekrar gösterilmesini gündeme getirdi.

Başrollerinde Sam Worthington, Zoe Saldana ve Sigourney Weaver'in yer aldığı yapım, "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" dahil olmak üzere dokuz dalda Akademi Ödülü'ne aday gösterdi. "En İyi Sinematografi", "En İyi Yapım Tasarımı" ve "En İyi Görsel Efekt" dallarında üç Oscar ödülü kazandı. Avatar, Altın Küre'de "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" ödüllerine layık görüldü. Filmin toplam 131 adaylığı ve 89 ödülü buluyor.

Tüm zamanların en çok hasılat yapan filmi rekorunu elinde bulunduran Avatar, bu rekoru yönetmen Cameron'a ait 1997 yapımı Titanic filminden devralır.

Filmin konusu:

Bir hırsızlık olayında ağabeyi ölen yarı felçli Jake Sully, Pandora adındaki uzak bir gezegende misyonunun başına geçmeye karar verir. Bu yerde Na’vi adında soyları tehlikede olan bir halk yaşar. Jake, kendilerine özgü bir lisanları, dünya görüşleri ve yaşam biçimleri olan bu halkın arasına karıştığında doğayla bütünleştiğini hisseder. Askeri bir şirket, söz konusu yeri ve oradaki kaynakları mercek altına almak üzere Avatar adında bir program meydana getirmiştir. Bu program, insanları kısmen insan kısmen de Na’vi haline büründürerek misyon amaçlı Pandora’ya göndermektedir. Bu sisteme gönüllü dahil olan Botanist Dr Grace Augustine ve Jake Sully için başka bir yaşam var olacaktır. Sully, Pandora’ya geçtiği anda felçli bedeni değişime uğrayarak işlevsel hale gelir. Bu sırada Na’vi halkından Prenses Neytiri ile karşı karşıya gelen Jake, ansızın bir farkındalık yaşar ve bir araştırma misyonuyla gönderildiği bu gezegeni, kendi dünyalısından korumaya karar verir.



RAFLARDA BUGÜN

Hayatımın Romanı - Leonardo Padura


Küba'nın uluslararası alanda en çok tanınan edebiyatçılarından gazeteci, yazar Leonardo Padura Fuentes'in 2002 yılında kaleme aldığı kitabı "Hayatımın Romanı" (Orijinal adı: La Novella De Mi Vida), günün yeni çıkan kitabı.

Baskısı Bilgi Yayınevi tarafından gerçekleştirilen kitap, Volkan Ersoy çevirisiyle okurla buluşturuldu.

Tanıtım bülteninden:

"Kaderin ona oynadığı oyunların bu kadar orantısız bir biçimde üzerine gelmesinden umutsuzluğa kapılan Heredia, nihayet romanlara ait, kurgusal bir karaktere dönüştüğünü anlamış ve etrafını kuşatan, bir türlü kaçamadığı bu romanın içinde daha ne kadar yaşayacağını sormuştu – ama kime?”

Köpekleri Seven Adam’ın yazarı Leonardo Padura, bu kez Kübalı şair José María Heredia’nın hayatına ışık tutuyor.

Fernando Terry, on sekiz yıl sürgünde yaşadıktan sonra, bir zamanlar üzerine doktora tezi yazdığı şair José María Heredia’nın kayıp otobiyografisinin bulunma olasılığı doğduğunda bir aylığına Havana’ya dönmeye karar verir. Bu yolculukta, içindeki hıncı körükleyen kuşkularla bir kez daha yüzleşecektir. Ülkesine dönüşünün ve peşine düştüğü, Hayatımın Romanı adını taşıyan el yazmasını arayışının hikâyesi, yer yer geçmişteki iki farklı zamansal düzleme yapılan geri dönüşlerle bölünür: Heredia’nın 19'uncu yüzyılın başındaki hayatı ve bir mason olan oğlu José de Jesús de Heredia’nın 20'nci yüzyılın başındaki son günleri. Karayiplerin romantizm dönemini son derece renkli bir şekilde aktaran Hayatımın Romanı, Küba’nın ilk büyük şairi José María Heredia’nın hayat öyküsü aracılığıyla okurları ülkenin ulusal bilincinin başlangıcına doğru sürükleyici bir yolculuğa çıkarıyor.



SAHNEDE BUGÜN

Matmazel Julie


Avrupa ve Amerikan tiyatrosu üzerinde derin etkileri olan İsveçli oyun yazarı August Strindberg'in 1887 yılında kaleme aldığı "Matmazel Julie" (Orijinal adı: Fröken Julie), prömiyeriyle bu akşam Başkent'te sahnede.

Mehmet Atay rijösürlüğünde sahneye konulan oyun, Ayberk Erkay çevirisiyle izleyicisiyle buluşuyor.

Matmazel Julie; İpek Özdinç, Baran Taylan Yolalan ve Duygu Aslan'ın performansıyla sahnede.

Tanıtım bülteninden:

Bir inançlar yumağının ve özellikle adına olur olmaz aşk dediğimiz fırtınalı bir anın sorgulamasıdır Matmazel Julie. Sadece bir an. Bu an, öncesi ve sonrası insanın deneyimleyebileceği ve onu alt üst eden şehvet tutkusuna ve şiddete kadar varan hiç de karmaşık sayılmayacak reflekslerle karşımıza çıkar. Önünde ve arkasında ne var diye merak etmemeyi tercih ettiğimiz anlardır bunlar. Sahnede çok yakından tanıdığımız fırtınalar esecek... Belki de korunmayı bile aklınıza getirmeyeceksiniz?

Oyunun konusu:

Oyun, sınıfsal olarak iki uçta duran bu iki karakter üzerinden, toplumunda kadının konumlandırılmasını, sınıf meselesini tartışırken arka planda da gücünü kaybetmekte olan aristokrasi ve yükselen burjuva sınıfını anlatmaktadır.

100 yılı aşan ömrüne rağmen güncelliğinden hiçbir şey yitirmeyen Matmazel Julie, bu akşam saat 20.00'de Çankaya Sahne'de.



Yüksek Sadakat


Türk müziğinin uzun soluklu rock gruplarının öne çıkanı Yüksek Sadakat, bu akşam İstanbul'da sahnede.

Grup 25 yıllık müzik hayatı boyunca dillerden düşmeyen ve günümüzde hâlâ dinlenen birçok liste başı parçaya imza attı.

Temelleri 1997 yılında İstanbul'da bas gitarist Kutlu Özmakinacı tarafından atılan Yüksek Sadakat, resmi olarak 2004 yılında kurulur. Kurulduğu günden beri sık sık vokal ve baterist değiştiren grubun güncel kadrosunda; vokalde Kenan Vural, gitarda Serkan Özgen, bas gitarda Kutlu Özmakinacı, klavyede Uğur Onakut, bateride Sefa Deniz Alemdar bulunuyor.

Grup şu ana kadar beş stüdyo albümüne sahip olup, son albümü "Rengarenk"i 24 Eylül 2021'de piyasaya sürdü.

"Belki üstünüzden bir kuş geçecek" bu nostaljik müzik yolculuğu için Yüksek Sadakat, bu akşam saat 21.30'da Dorock XL Kadıköy sahnesinde.



GALERİDE BUGÜN

Denk Olmayan Tabaklarda Gravitonu Aramak


İstanbul doğumlu İtalyan ressam Guido Casaretto'nun "Denk Olmayan Tabaklarda Gravitonu Aramak" başlıklı kişisel sergisi, Bursalı sanatseverlerin bugünkü kültür-sanat durağı.

Sergi kapsamında seyredilecek çalışmaların çoğu, Türkiye’de ilk defa izleyici karşısına çıkıyor. Çalışmalarında fizik kuralları ve doğa betimlemelerindeki estetik kaygıya odaklanan sanatçının üretimlerinde sıklıkla tekrarlama ve kopyalama eylemlerine rastlıyoruz. Coğrafi, kültürel ögelerin nasıl transfer edilebileceği konusunda sistemler üzerine kafa yoran ve çok kültürlü yaşamının izlerine üretimlerinde rastlayabileceğimiz Casaretto’nun eserlerine denizler, dağlar, uzay, taş ve ahşap gibi birçok malzeme konu olabiliyor.

Denk Olmayan Tabaklarda Gravitonu Aramak, sanatçının tekrar ve biriciklik, aynılık ve fark, taklit ve özgünlük, sınırlılık ve özgürlük, üretim süreci ve yaratım gibi sanatın bel kemiğini oluşturan soru-mefhumların peşinde kat ettiği eserlerini bir araya getiriyor.

Her bir sanatsal icranın kendi mecrasının maddi unsurlarına yoğun bir dikkatle yaklaştığı bu eserler, astronomik oluşumlardan zanaatların pratiklerine uzanan son derece farklı ölçekteki dinamikleri sanatçının soruları eşliğinde yeniden kurgulamayı içeriyor.

Astronomik, jeolojik ve kültürel süreçlerdeki farklı uğraklara atıfta bulunan sergi, sanatçının pratiğinin odak noktasını oluşturan bir problematik üslup etrafında dağıtılabilir: Farklı ölçeklerdeki üretim süreçlerini, bedenin takip edeceği yinelenebilir edimler kümesi halinde soyutlamak ve bu kısıtlı edim kümesini sanatsal üretim süreci boyunca sıkı sıkıya takip etmek.

Açılışı 10 Eylül'de gerçekleştirilen sergi, 10 Aralık'a kadar İMALAT-HANE'de izlenebilir.