Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Kültür Atölyesi 3 Kasım

3 Kasım 2022 - Günün filmi, kitabı, sahne etkinlikleri ve sergisi...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Prey for the Devil (The Devil's Light) - Şeytan Kapanı (2022) - Daniel Stamm


Korku yapımlarıyla tanınan Alman yönetmen Daniel Stamm'ın son filmi "Prey for the Devil", günün vizyon filmi.

2022, ABD yapımı doğaüstü korkunun senaryosu, Todd R. Jones ve Earl Richey Jones'un hikâyesinden Robert Zappia tarafından uyarlandı.

Filmin başrollerinde Jacqueline Byers, Virginia Madsen ve Ben Cross yer alıyor. Cross'un 2020'deki ölümünden önce yer aldığı son film olan Prey for the Devil, onun anısına ithaf ediliyor.

Filmin konusu:

Şeytan çıkarma ritüeli gerçekleştirecek olan rahibe Ann, bizzat kendi geçmişiyle bağlantılı şeytani bir güçle karşı karşıya gelir.

25 yaşındaki Ann, şeytan çıkarma ayini gerçekleştirmenin onun görevi olduğuna yürekten inanır. Ancak bu düşüncesi kurumun gelenekleriyle çelişir. Kurum, kız kardeşlerin şeytan çıkarmalarına izin vermez, sadece rahipler şeytan çıkarma görevini üstlenebilir. Özel yeteneğini hisseden bir profesör olan bir akıl hocasının desteğiyle Ann'in, gerçek eğitim oturumlarını gözlemlemesine izin verilir. Ann'in kendini kanıtlama arzusu, okulun en rahatsız hastalarından biriyle tanıştığında kişisel bir hal alır. Bir seans sırasında Ann, okulu istila eden ve kendi geçmişiyle gizemli bağları olan şeytani bir güçle yüz yüze gelir.



RAFLARDA BUGÜN

Mebus - Feridun Büyükyıldız


Çocuk kitaplarıyla öne çıkan Feridun Büyükyıldız'ın kaleminden bu kez bir roman, "Mebus", yeni çıkanlar raflarında.

Baskısı İnkılap Kitabevi tarafından gerçekleştirilen Mebus, "bir Serez Fedaisinin romanı".

Tanıtım bülteninden:

Recep Zühtü Soyak henüz 1919 yılında Milli Mücadele’ye katılmış, ölümüne kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakınları arasında yer almış bir şahsiyettir. Çok iyi bir silahşor olduğu rivayet edilen Recep Zühtü Bey’in, Mustafa Kemal Paşa’ya ölümüne sadık olan çekirdek kadronun, kimi kaynaklarda geçen isimlendirmeyle “Serez Fedaileri”nin önemli halkalarından biri olduğu da pek çok hatıratta ifade edilir.

Hakkında birçok söylenti olan Recep Zühtü’nün, Fatma Medeniye Hanım’la yaşadığı fırtınalı aşk ve sonrasında genç kadını öldürmesi ise onun hayatının en tartışmalı döneminin perdesini açmıştır. Atatürk’ün cinayeti duyduğunda “Kanuni icabı yapılmalıdır” dediği rivayet edilmekle birlikte süreç pek de öyle ilerlemez. Olaydan iki gün önce yapılan seçimlerde Zonguldak milletvekilliğine intihap olunan Recep Zühtü, Fatma Medeniye’yi “cinnet halinde vurduğu ve yapılan muayene sonucunda cezai ehliyetinin olmadığı”na dair bir raporla cinayet suçundan beraat eder. Hemen sonrasında ise TBMM’ye giderek yemin eder ve mebusluğa başlar.

Feridun Büyükyıldız, Recep Zühtü ve Fatma Medeniye’nin hikâyesi çerçevesinde Cumhuriyet’in ilk yıllarına farklı bir bakış açısı getiriyor. Bir dönem romanı olarak kaleme alınan bu eserde, tarihi gerçeklerden, kişilerden ve olaylardan esinlenilmiş, bir mebusun hayatı üzerinden dönemin namuslu bir eleştirisi yapılmaya gayret edilmiştir.




SAHNEDE BUGÜN

Sinyal


Ufak Tefek Tiyatro'nun kaleminden "Sinyal", bu akşam Başkentli tiyatroseverlerle buluşuyor.

Akın Aydın'ın yönetmenliğinde ve Arda İlkin Parlak'ın performansıyla sahneye konan Sinyal, yaşamın yokuşlarında karşılaşan insanların hikâyesini anlatıyor.

Tanıtım bülteninden:

Sizleri arabeskin, acının ve gerçeğin hikâyesini işitmeye davet ediyoruz. Bazen gülüp bazen "Ah ya" diyeceğiniz hikâyenin kahramanı Veysel, tanışmak için sizi bekliyor.

"Dün gece uyumadan önce dedi. Veysel, dünyanın bahçesi var dedi. Dünyanın bahçesi çok fazla zararlı otla dolu. Zararlı otlar çiçeklere böceklere zarar veriyor ama sen dedi bu dünyanın en güzel bahçesine sahipsin çiçeklerini soldurtma Veysel dedi."

Sinyal, bu akşam saat 20.00'de Fade Stage and Coffe sahnesinde.



Arp'ın Nefesi


Başkentli müzikseverler, iki virtüözün aynı sahneyi paylaşacağı Arp'ın Nefesi konserinde büyülü bir akşam yaşamaya davetli.

Arpta ilk Türk erkek arpist Çağatay Akyol ve neyde Bilgin Canaz'dan oluşan iki kişilik bir performansla asırlar öncesine dayanan kadim tınılara sahip arp ve neyin birlikteliği, dinleyiciyi büyülü ve mistik bir yolculuğa çıkıyor.

İki hisli enstrümanın, iki hisli müzisyen tarafından unutulmaz bir armoni yaratacağı Arp'ın Nefesi, bu akşam saat 20.00'de Yılmaz Güney Sahnesi'nde.




GALERİDE BUGÜN

Duyargalar


Dr. Öğr. Üyesi ressam Ahmet Özel’in yeni kişisel sergisi “Duyargalar”, İstanbullu sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Sergide, sanatçının farklı teknik ve boyuttaki son dönem çalışmalarıyla önceki dönemlerinden seçki eserler yer alıyor.

Duyargalar sergisinin kendisi için yeni bir dönemi ifade ettiğini söyleyen Özel, "Aslında benim sergideki yaklaşımım evrenin ilk oluşumundan başlayarak dünyanın yaratılışına ve orada ilk plazma halinde canlıların ortaya çıkışına tanıklık eden atmosferi bir anlamda resimsel olarak yaşatmak, hissettirmek diye söyleyebilirim" dedi.

Duyargalar'ın sergideki anlamına değinen Özel, şunları kaydetti:

"Duyargalar, ilk yaratılışta ortaya çıkan ilk varlıkların birbirleriyle temas kurmak, birbirlerinin enerjilerinden yararlanmak için oluşturdukları uzantılar. Duygusal anlamdaki uzantılarını ifade ettiği gibi fiziksel olarak birbirleriyle yakınlaşmalarını da anlatmaya yönelik bir yaklaşım. Burada sadece canlılardan da bahsetmiyoruz. Cansız diye nitelendirilen tüm yaratımlara da baktığımız zaman onların da uzantıları, onların da damarları, onların da bir şekilde birbirleriyle kurdukları bağların olduğunu görüyoruz. Ben bunlara biraz resim diliyle tanıklık etmek istedim."

Açılışı 5 Ekim'de gerçekleştirilen sergi, 12 Kasım'a kadar F Sanat Galeri'de izlenebilir.