Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Kültür Atölyesi 5 Ağustos

5 Ağustos 2022 - Günün filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Bullet Train - Sukiast Treni (2022) - David Leitch


Deadpool 2 ile başarısını kanıtlayan Amerikalı yönetmen David Leitch'den iddialı kadrosuyla dikkat çeken bir aksiyon "Bullet Train", bugün vizyona girdi.

2022, ABD-Japonya ortak yapımı olan film, Kōtarō Isaka'nın Maria Beetle isimli çok satan romanından uyarlama.

Senaryosu Zak Olkewicz tarafından yazılan filmin başrollerinde Brad Pitt, Joey King ve Aaron Taylor-Johnson yer alıyor.

Filmin oyuncu kadrosunda ünlü Amerikalı aktris Sandra Bullock da bulunuyor. Bullock, kitaba adını veren ve Lady Bug'ın patronu olan Maria Beetle karakterini canlandırıyor.

Yönetmenlikten önce dublörlük kariyerinde ilerleyen Leitch, daha önce Fight Club, Ocean's 11, Troy, Mr. and Mrs. Smith filmlerinde Brad Pitt'in dublörü olarak görev almıştı.

"Çizginin sonu sadece başlangıçtır" sloganıyla gösterime giren film, geniş ve canlı renk skalasıyla seyirlik bir ziyafet sunuyor.

Filmin konusu:

Son görevi gereği, hepsi birbiriyle bağlantılı ancak çelişkili hedefler olan dünyanın dört bir yanından ölümcül düşmanlarla karşı karşıya gelmek olan suikastçı, dünyanın en hızlı treninde bir çarpışma rotasına girer. Kontrolden çıkan birtakım olayların ardından, işini barışçıl bir şekilde yapmak isteyen şanssız suikastçı Lady Bug için kaderin başka planları vardır. Beş suikastçı, Bireysel görevlerinin birbiriyle bağlantılı olduğunu fark ederek kendilerini bir Japon hızlı treninde bulan beş suikastçıdan biri olan Lady Bug, trenden sağ çıkmanın bir yolunu bulmalıdır.

Temposu yavaşlamayan bir aksiyon deneyimi yaşatacak olan film, oyuncu kadrosu için bile izlenmeye değer.


RAFLARDA BUGÜN

Paris ve Londra'da Beş Parasız - George Orwell


İngiliz edebiyatının önde gelen kalemlerinden George Orwell'in otobiyografik olup olmadığı hâlen tartışma konusu olan ilk romanı "Paris ve Londra'da Beş Parasız"ın (Orijinal adı: Down And Out In Paris And London) yeni baskısı raflarda.

İletişim Yayınları tarafından basılan kitabın çevirisi Müge Günay tarafından yapıldı.

Tanıtım bülteninden:

Paris ve Londra’da Beş Parasız, George Orwell’in iki Avrupa başkentinde yoksulluk, açlık ve sefalet içinde geçen yıllarına dair gözlemlerinden oluşan canlı bir tanıklık.

Müge Günay çevirisi,

George Orwell’in önsözü,

Barış Özkul’un sonsözü,

Yazar ve dönem kronolojisi,

Kitaba dair görsellerle.

George Orwell, 1928’de Paris’e taşınıp iş aramaya koyulur ve geçici işlerde çalışmaya başlar. Paris’te açlık ve parasızlık içinde geçen aylarda başkentin pırıltılı görüntüsünün ardındaki sefil hayatlarla tanışıp kir pas içindeki odalarda, hamam böceği kaynayan mutfaklarda kendisi için unutulmaz deneyimler biriktirir. Paris’ten sonra Londra sokaklarında da benzer yoksulluk manzaralarıyla karşılaşır. Paris ve Londra’da Beş Parasız, iki Avrupa başkentinin kayıtlara pek geçmemiş yaşam koşullarını içerden gözlemlerle anlatmasıyla edebiyat dışında tarih ve sosyoloji araştırmalarının da başucu eseri.

“Paris ve Londra’da Beş Parasız, gerçekle kurmacanın, betimlemeyle spekülasyonun sıra dışı bir karışımıdır.” -Bernard Crick

“George Orwell modern yaşam koşullarının en başarılı gözlemcilerinden biriydi.” -Harold Bloom


SAHNEDE BUGÜN

Geceyi Öldüremezsin


Alman yazar Tankred Dorst'un Dönemeç adlı oyununun yeniden uyarlaması olan "Geceyi Öldüremezsin", Ankaralı sanatseverler için bu akşam sahnede.

Tiyatro Flanör tarafından uyarlanan, insan hayatının dönemeçli yollarında ilerleyen gerilim ve trajedi yüklü, tek perdelik oyunun rejisör koltuğunda Süha Koçoğlu yer alıyor.

Tanıtım bülteninden:

Küçük bir yüreğin içindeki ışığı tek bir noktaya hapsedersen geleceğin dönemeçli yolları asla aydınlanmaz. Dünyanın tüm ışıkları bile gölge oyunudur artık. Bir yol var, 2 adam, bir beklenti. Hayatın virajlarını size anlatmak için SONUNU ASLA TAHMİN EDEMEYECEĞİNİZ bir oyun. Asla büyüyememiş bir yazar, kim olduğunu arayan bir araba tamircisi ve hayatının ARAF’ına düşen bir yolcu. Bakalım gideceği yere kim karar verecek?

Sizlere gerilimli, trajik, arayış dolu, kafa karıştırıcı, heyecanlı, ilginç bir hikâye sunuyoruz. Bakalım siz hayatın en derinlerinden gelen gizemleri görebilecek misiniz?

Yol ayrımında kalan 2 adamın arayış dolu yolculuğunu konu eden bu oyunda farklı bir evrene yapılacak yolculuk için "Geceyi Öldüremezsin" bu akşam saat 20.00'de Fade Stage and Coffe sahnesinde.


Mor ve Ötesi


Türkiye'nin önde gelen alternatif rock grubu Mor ve Ötesi, bu akşam Ankaralı müzikseverlerle buluşuyor.

27 yıllık müzik kariyerlerinin klasikleşmiş parçalarını KerkiSolfej organizasyonuyla seslendirecek grup, hayranlarına müzik dolu bir gece yaşatacak.

Mor ve Ötesi, Ocak 1995'te Harun Tekin, Alper Tekin, Derin Esmer ve Kerem Kabadayı tarafından İstanbul'da kurulan Türk alternatif rock müzik grubu. Grup, Aralık 2021'de Forsa ve Dünyaya Bedel adlı 2 tekli çıkardı. Bu teklilerin de dahil olduğu sekizinci stüdyo albümü Sirenler'i 21 Ocak 2022 tarihinde yayınladı.

Grup, duygu yüklü parçalarını sevenleriyle paylaşmak için bu akşam 21.00'da Atılım Üniversitesi Amfi Tiyatro sahnesinde.


GALERİDE BUGÜN

Karma


Uluslararası alanda tanınan Türk karikatür ve grafik sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun "Karma" isimli sergisi, bugün İstanbullu sanatseverlerin uğrak yerlerinden.

27 uluslararası, 44 ulusal olmak üzere toplam 71 ödül alan sanatçı Gürbüz Doğan Ekşioğlu, yağlıboya tuval eserleri ve fine art edisyonlu baskı çalışmalarının yanı sıra baskı üzerine sanatçının müdahale ettiği karışık teknik eserleri dahil olmak üzere 30'dan fazla eseriyle yer alıyor.

Ekşioğlu, söyleşilerinde maviden, yeşilden, elmadan söz eder. Maviyle yeşilin birbirine girdiği, elmaların yetiştiği bir Anadolu kenti olan Ordu’da büyür. Onun için kuşlar, salt simgesel figürler değil, büyüdüğü koşullardan kalan imgelerdir. Eserlerindeki renk ve biçim, çocukluğunun görsel belleğinden derledikleriyle ortaya çıkar.

Öyküsellik, keskin bir ironiyle kesişir onun yapıtlarında, bakışta anlam netleşir. Kedilerin ironik bakışı, kuşların umudu, kitapların ağırlığı, zamanın saatlerle ortaya çıkan kaotik devinimi, merdivenlerin yukarıya sonsuza uzanışı, bazen yaşamımızda iz bırakmış kimliklere saygı duruşu; salt sanatçının değil bütün bunları içselleştirmiş diğerlerinin de seçimidir. Sanatçı malzemesini seçer, onu tekniği, birikimi, duyarlılığıyla harmanlar. Sonunda izleyiciye kalan kendi seçimleriyle yüzleşmedir.

Çalışmaları 30’a yakın ülkede yayınlanmış olan sanatçının illüstrasyonları, The New Yorker Dergisi'nde 8 defa kapak olarak kullanıldı. UNICEF Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun 2 adet çalışmasını kartpostal olarak yayımladı. Uluslararası ve ulusal birçok jüri üyeliği de olan Ekşioğlu'nun 4 ayrı kitabı var. Ayrıca 3’ü yurtdışı olmak üzere 37 kişisel sergi açtı.

4 Ağustos'ta açılışını gerçekleştiren sergi, 18 Eylül'e kadar Brieflyart galeride izlenebilir.