Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

Kurtulmuş, DEM Parti, Saadet ve İYİ Parti'yi ziyaret etti

''Önümüzdeki ekim ayı gibi bu işin muhtevasına ilişkin tartışmalara başlanabileceğini görüyorum.”

Haber Merkezi

ANKARA - BMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti’yi sonrasında da Saadet Partisi’ni ziyaret etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında CHP’nin ardından bugün DEM Parti, Saadet Partisi ve İYİ Parti’yi ziyaret ediyor.

Numan Kurtulmuş, bugün ilk DEM Parti grubuyla görüştü. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli görüşmede yer aldı.

Kurtulmuş görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Sürece ilişkin çerçeveyi kendileri ile paylaştık. Bu süreci açık şeffaf bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Değerli eş genel başkanları ve değerli grup başkanları arkadaşlarla müzakare ettikten sonra kamuoyuyla da paylaşacaktır. Temennimiz TBMM’de çok büyük çoğunlukla siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bunun da Meclis’te kabul edilmesidir. Bugüne ilişkin detaylı açıklamayı üç partiyi ziyaret ettikten sonra gerçekleştireceğiz” dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları’nın görüşme sonrası açıklaması ise şöyle:

DEM Parti olarak bir demokratik anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. Bu konu ile ilgili çeşitli açıklamalarımız olmuştur ve 12 Eylül Anayasasının uygulanmadığı bir dönemden geçerken yazık ki 12 Eylül Anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye’nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılması ile ilgili görüşmelerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var.

Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa etmek için mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, Anayasanın AİHM kararlarının uygulanması bizler açısından çok önemli.

Sizlerin de huzurunda dün 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarını burada olumsuz gördüğümüzü ve böylesi bir zeminde anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altınız çizdik bugün.

Bizim de en büyük temennimiz ciddi bir yol temizliği yapılması, demokratik zeminin oluşturulması, en geniş yelpazedeki bir toplumsal mutabakatla Türkiye’deki bütün farklılıkları, bütün farklı halkları ve inançları, eşit yurttaşlık hakkı temelinde, bütün haklarının anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açıklaması elbette bizler açısından önemli.

Türkiye’nin içinden geçtiği çok derin bir ekonomik kriz ve yoksulluk var. Elbette bu Anayasa tartışmalarının ülkenin en acil ve alarm veren bu sorunun üstünü örtmeyecek şekilde gelişmesi ve bu soruna parlamento zemininde hep birlikte bütün siyasi partiler olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirme konusunda değerli halklarımıza sorumluluğumuz vardır.

İkinci durağı Saadet Partisi

Kurtulmuş, ikinci ziyareti ise Saadet Partisi’ne yaptı.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Kurtulmuş, “Genel çerçeveyi, bu süreçle ilgili görüşlerimizi, özellikle TBMM zemininde anayasa çalışmalarını nasıl ilerletebiliriz ve sonuç alırız, bunlarla ilgili görüşlerimi aktardım. Değerli arkadaşlarımızın da görüşlerini alma fırsatımız oldu. Yapıcı bir görüşme oldu. Önümüzdeki ekim ayı gibi bu işin muhtevasına ilişkin tartışmalara başlanabileceğini görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da verimli bir görüşme olduğunu belirterek, “Saadet ve Gelecek Partileri olarak sağlıklı bir zemin inşasının sorunları konuşmaktan daha önemli olduğunu ifade etti.” dedi.

Kurtulmuş son olarak İYİ Parti'yi ziyaret ediyor. Görüşme 14.05'te başladı.

Görüşmenin ardından açıklama yapan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Aramızda yaptığımız görüşmeyi arkadaşlarımla da paylaşacağım. Daha sonra yol haritamızı sizinle paylaşacağız" dedi.

Kurtulmuş MHP ve AK Parti'yi de ziyaret edeceğini açıkladı. Gazetecilerin DEM Parti ile görüşmesinin eleştirildiği yönündeki sorusuna ise Kurtulmuş "Terörle mücadele ayrı, anayasa çalışması ayrı" yanıtı verdi.