Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789

Meclis 1 Ekim'e kadar tatil

2018 yılında seçilen milletvekilleri "son dönemece" girdi.

ANKARA- TBMM, 1 Ekim 2021 tarihinde başladığı 27. Dönem, 5 Yasama Yılı çalışmalarını tamamladı. Böylece 24 Haziran 2018'de seçilen milletvekilleri de "son dönemece" girdi. 1 Ekim'e kadar tatile giren milletvekilleri, seçimlerin erken veya zamanında yapılması durumunda son yasama yılına 1 Ekim 2022'de başlayacak.

Ancak, milletvekilleri, tatilleri sırasında olağanüstü toplantı için Ankara'ya çağrılabilir. Meclis, tarihinde ilk defa bazı komisyonlar için tatilde de çalışma kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı'ndan gelecek bir kanun teklifini görüşmek üzere komisyonların toplantıya çağrılması haline, milletvekilleri olağanüstü toplanabilecek.

Çalışma takvimi bir haftada iki kez değişti

AK Parti Meclis Grup Başkanlığı, bir haftada iki kez çalışma takvimini değiştirdi. 24 Haziran'da, Meclis Genel Kurulu'nun 7 Temmuz’a kadar çalışacağını duyuran İktidar Partisi, daha sonra Meclis'in 1 Temmuz'da tatile girmesi kararı aldı. Erdoğan'ın NATO Zirvesi için Madrid'de bulunduğu gün alınan "tatil" kararına göre "sansür yasa teklifi"nin görüşmeleri de 1 Ekim 2022 tarihine bırakıldı.

6 Kasım'da erken-baskın seçim olabilir mi?

AK Parti'nin Meclis çalışma takviminde yaptığı bu değişiklikler, Meclis kulislerinde, "6 Kasım 2022 tarihinde erken-baskın bir seçim yapılacağı" şeklinde algılandı. Komisyonların tatilde çalışma kararını yorumlayan muhalefet milletvekilleri, "Tatil sırasında milletvekilleri olağanüstü toplanarak, Meclis'i fesih edecek. Ardından da erken seçim kararı alacak. Böylece Erdoğan'ın yeniden aday olmasının önü açılacak" diye konuştu.

Tatil kararını Erdoğan mı istedi?

Meclis kulislerinde, AK Parti'nin bir haftada iki kez Meclis çalışma takvimini değiştirmesini Erdoğan'ın istediği ileri sürüldü. İspanya Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden ve Batılı ülkelerin liderleri ile yaptığı görüşmelerin "olumlu" geçmesi üzerine, Erdoğan'ın Ankara'yı arayarak, Meclis'in 1 Ekim'de tatile girmesini ve komisyonların tatilde de çalışmalarını istedi. Bunun üzerine Meclis Başkanlığı, komisyonların çalışma kararını Resmi Gazete'de yayımlattı. AK Parti Grubu da sansür yasasını ekim ayına ertelerken, yeni kararı milletvekillerine duyurdu.

Bu kararın alındığı gün, TBMM Başkanlığı'nın bir kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, 5 önemli ihtisas komisyonu tatile girmeyecek. "Meclis tatildeyken, komisyonların çalışması"na ilişkin bu karar, Meclis tarihinde ilk defa alınıyor.

Peki, neler oluyor?

İktidar Partisi’nin, bir hafta ara ile Meclis çalışma takvimini değiştirmesi, aynı gün Meclis Başkanlığı’nın, “tatildeyken 5 önemli ihtisas komisyonun çalışacağına” ilişkin aldığı karar, Meclis kulislerinde “Neler oluyor?” dedirtti.

Meclis Başkanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre;

Plan ve Bütçe Komisyonu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Dilekçe Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonları tatilde de çalışacak.

Komisyonların tek başlarına çalışmalarının bir anlamı bulunmuyor. 

Muhtemelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nden gelecek kanun tekliflerini görüşecek.

Komisyonlarda görüşülecek kanun teklifleri de tek başına bir anlam ifade etmiyor. 

Bu tekliflerin yasalaşması için Meclis Genel Kurulu'na inmesi, görüşülmesi ve yasalaşması gerekiyor.

Genel Kurul'un çalışması için de Meclis'in tatil sırasında "olağanüstü toplantıya" çağrılması gerekiyor.

Erken-baskın seçim mi var?

"Neler oluyor?" sorusunun cevabını arayan Meclis kulisleri, bir adım daha ileri giderek, Erdoğan, "Kasım ayı civarında 'erken-baskın seçim' hazırlığı mı yapıyor?" sorusunu tartışıyor. Komisyonların çalışıp, Meclis'in tatile devam etmesine bir anlam verilemiyor. Kasım ayında yapılacak muhtemel bir erken-baskın seçim için de Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılması gerekiyor. Çünkü, "kendisini feshedecek" Meclis'in, fesih kararı alması ve ülkeyi seçime götürmesi için de Ankara'da olması gerekiyor.

Erdoğan, ABD ve AB'den güvence mi aldı?

AK Parti'nin Meclis çalışma takvimini değiştirerek tatile girme kararı ile Meclis Başkanlığı'nın, tatildeyken komisyonları çalıştırma kararlarının alındığı gün, "zamanlama" açısından da önem taşıyor.

Erdoğan, Cumhur İttifakı ve İttifaka yakın medyaya göre, NATO'nun İspanya Zirvesi'nden "muzaffer" olarak döndü. Cumhurbaşkanı'nın "İsveç ve Finlandiya'ya diz çöktürdüğüne" inanılıyor. Elini sıkmak için, "NATO Genel Sekreteri dahil, İsveç ve Finlandiya liderlerinin önünde sıraya girmeleri" ile ilgili görüntülerden mi cesaret aldı? Uzun bir aradan sonra görüşebildiği ABD Başkan Biden'la verdiği fotoğraflar ve Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalara mı güvendi?

Bilinmiyor. Ancak bütün bunların birkaç gün içinde yaşanmış olması önemli.

6 gün önce 24 Haziran 2020 tarihinde AK Parti Grup Başkanlığı’ndan milletvekillerine gönderilen bir yazıda, Meclis’in 7 Temmuz'da tatile gireceği hatırlatılarak hazırlanan takvim iletilmişti.

Buna göre, 28 Haziran Salı: Ek Bütçe, 29 Haziran Çarşamba: Sayıştay üye seçimi ve Askeri Ceza Kanununda değişiklik yapan teklif, 30 Haziran Perşembe-2 Temmuz Cumartesi: Maliye Torba Kanun Teklifi, 4 Temmuz-7 Temmuz Perşembe: Dezenformasyon, basın kanunu görüşülecekti. Grup Başkanlığı, milletvekillerinin Ankara'dan ayrılmamalarını da istemiş, yoklama yapılacağını belirterek uyarıda bulunmuştu.

Ancak dün AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bu çalışma takviminden vazgeçildiğini açıkladı. Meclis'in 1 Temmuz Cuma günü tatile gireceğini belirtti. "Siyaset üstü" bir konu olduğunu söylediği "sansür yasa teklifi"nin görüşülmesinden ise "şimdilik" vazgeçildiğini duyurdu.