Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

Okullarda "hayvan sevgisi dersi" verilmeli

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, küresel çapta hayvanlara eziyet ve hayvan refahı ihlallerinin devam ettiğini belirtti. Toplumun bilinçlendirilmesi için çocuklara erken yaşta "hayvan sevgisi dersleri" verilmesi gerektiğine dikkat çeken Hamurcu, belediyelerde veteriner müdürlüklerinin de yeniden kurulması gerektiğini kaydetti.

Akın Bodur

İSKENDERUN- Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, küresel çapta hayvanlara eziyet ve hayvan refahı ihlallerinin devam ettiğini belirtti. Toplumun bilinçlendirilmesi için çocuklara erken yaşta "hayvan sevgisi dersleri" verilmesi gerektiğine dikkat çeken Hamurcu, belediyelerde veteriner müdürlüklerinin de yeniden kurulması gerektiğini kaydetti. 

4 Ekim'in "Dünya Hayvanları Koruma Günü herkes içindir" teması ile kutlandığını belirten Hamurcu, "Doğanın tahribi ile yaban hayvanlarının yaşam alanlarının sınırsız yok edilmesi ve bunun sonucunda yaşanan felaketler günümüzün en temel sorunudur. Küresel çapta hayvanlara eziyet ve hayvan refahı ihlalleri devam etmektedir" dedi.

"Hayvanlar her gün eziyete karşı korunmalı"

"Toplumun bilinçlendirilmesi için okul çağından başlayarak gerekli adımlar atılmalı. Avrupa ve ABD’de birçok ilkokulda olduğu gibi ülkemizde de 'hayvan sevgisi dersleri' konulmalı. Hayvanları koruma amaçlı daha etkin ve caydırıcı önlemler alınmalı" değerlendirmesini yapan Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hamurcu, Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: 

"Bir taraftan ekonomik değeri olan hayvanların üretimi ve kesimine kadar olan süreçte yaşanan refah ihlalleri, giderek ev ve sahipsiz hayvanlar için eziyet ve kötü muameleler artarak devam ediyor. Diğer taraftan dünya genelinde geleneksel etkinliklerde hayvanlara yapılan eziyetlerin önüne geçilemiyor. Ülkemizde Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan bazı değişikliklere rağmen uygulamada dikkate değer bir farklılık olmadı. Ancak yaşanan ihlaller yılda sadece bir gün değil, senenin her günü gerçekleşiyor. O nedenle hayvanlar da senenin bir günü değil, her günü eziyet ve kötü muameleye karşı korunmalıdır. Uzmanlar, hayvana eziyet ve şiddet olan yerde, insana eziyet ve şiddetin varlığının bilimsel olarak kanıtlandığını ifade ediyor. Suçla mücadelenin ilk basamağı, hayvanlara yönelik her türlü şiddetin durdurulmasıdır. Hayvanlara karşı şiddetin engellenmesi için gereken adımlar kararlılıkla atılmalıdır."

"En insancıl seçenek kısırlaştırma"

Hamurcu, sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolünün sağlanması için en insancıl seçeneğin kısırlaştırma olduğunu söyledi. Sahipsiz hayvanların sağlığı ve refahının korunması yetkisinin Hayvanları Koruma Kanunu ile yerel yönetimlere verildiğini anımsatan Hamurcu, "Ülkemizde sahipsiz hayvanlar konusunda yapılan çalışmalar beklenen ve istenen sonucu ortaya çıkarmamaktadır. Bu konuda sorumluluk verilen yerel yönetimlerde başta yapısal sorunlar olmak üzere veteriner hekim ve diğer personel sayıları açısından ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Merkezi yönetim yeterli katkıda bulunmamakta bütün sorumluluk yerel yönetimlere bırakılmaktadır. Ancak belediyeler de bu karmaşık ve zor sistemde ciddi bir yönetim kriziyle başa çıkmaya çalışmaktadır. Bu durumdan en fazla sahipsiz hayvanlar etkilenmekte, refah düzeyleri giderek kötüleşmektedir" dedi. 

"Belediyelerde müdürlüklerin yeniden kurulması sağlanmalı"

Belediyelerde veteriner müdürlüklerinin yeniden kurulmasının sağlanması gerektiğini anlatan Hamurcu, "Belediye Kanununda 2006 yılında yapılan norm kadro değişiklikleriyle, sahipsiz hayvan sağlığı ile ilgili çalışmalar yapan Veteriner İşleri Müdürlükleri kapatıldığı için, veteriner hekimler, Zabıta Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü vb. birimlere bağlı olarak çalışıyor. Veteriner hekimlerin hem sahipsiz hayvanların sağlığı ve refahı hem de halk ve çevre sağlığı adına yaptığı görevler dolayısıyla belediyelerdeki istihdam sayısının artırılması, norm kadro sorunlarının çözülmesi ve vakit kaybetmeden büyükşehir belediyelerinde Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı, diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlükleri’nin yeniden kurulması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.