Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

İzmir’de ‘Asbestli gemi’ tartışması Meclise taşındı

Asbest yüklü Nae Sao Paulo gemisine bakanlık tarafından Aliağa’da söküm izni verilmesine yönelik tartışmalar Büyükşehir meclisine taşındı.

Haber Merkezi

İZMİR- Asbest yüklü Nae Sao Paulo gemisine bakanlık tarafından Aliağa’da söküm izni verilmesine yönelik tartışmalar Büyükşehir meclisine taşındı. Son sözü alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geminin söküm izniyle ilgili 4 soru işaretini saydı ve “Hindistan gibi, Bangledeş gibi bir üçüncü dünya ülke muamelesi yapılan bir ülke ve kent olmak bir kere ağrıma gidiyor. 8 bin 500 yıl boyunca pırıl pırıl gelmiş bir Aliağa şimdi başka bir yere doğru gidiyor. Buna izin vermemeliyiz, asli görevimiz bu“ dedi.

Asbestli gemi’ tepki ve tartışmaları İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ağustos ayı gündemine de taşındı. Dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın konuşmasını Nae Sao Paulo gemisine verilen söküm iznine ayırdı. CHP'li Aydın, “Şehrimizin sınırlarına yola çıkmış bir gemi ve bu geminin bize anlattığı sorunlarla ilgili konuşacağım. 1980’lerden sonra bu neoliberal ekonomik politikalar devletleri bir şirket mantığıyla yönetmeyi benimsedi. Toplum sağlığı ve kamu yararı gibi temel prensiplerden vazgeçildi. Bu vazgeçişin dünyamızı getirdiği yer ortada… Para kazanmak bir ülkenin toprağından, suyundan, insanların sağlığından da önemli midir? Türkiye topraklarında bir yıl içinde doğanın üreteceği tüm kaynakları biz 22 Haziran’da tüketmiş oluyoruz, 22 Haziran’dan sonra gelecek kuşaklardan çalıyoruz” diye konuştu. 

Aydın’ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise asbestli gemi konusundan bakanlığın açıkladığı rapora vurgu yaptı. AK Partili Hızal sözlerine, “Elbetteki para kazanmak insan sağlığından önemli değil ama bazı gerçekleri de görmemiz lazım. Bir gemi yola çıktı, geliyor ama gelip gelmeyeceğini de bilmiyoruz. Oradaki bir tedbir kararı verildi. Brezilya’nın yerel bir mahkeme tedbir kararı verdi. Kararın sebebi o geminin orada müze olarak kullanılmak istenmesi…” diyerek başladı. Hızal şöyle devam etti;

"En yetkili ağız Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı. Sayın Bakanımız Murat Kurum tarafından yapılan açıklamada, 'Bu gemi uluslararası kriterlerle akredite edilmiş kurum ve kuruluşlarla incelenmiş. Bu inceleme neticesinde ortaya çıkan bir rapor var. 9 ton asbest var' denildi. Ve sonrasında da 'Gemi geldiğinde bizlerce de bir inceleme yapılacak ve aksi bir durum olursa söküm işlemi yapılmayacak' denildi. Bu raporu Norveç’te çok eğil bir firma vermiş. Radyasyon testleri de yapılmış. Bu açıklamanın üzerine ne ilginçtir geminin yüzde 12’sinin test edildiği, böyle bir rakamın olmadığı gibi bir takım algısal açıklamalarla ülkemizin itibarıyla ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Sayın bakanın açıklamasına inanmadınız, 9 ton değil 900 ton olduğunu söylediniz, ‘İkiz gemisinde 760 ton asbest var’ dediniz. Peki buna dair elinizde bir rapor var mı? Yok… Bir takım çevreci örgütlerin açıklamaları var sadece… Bu gemi Hindistan’a gitmiş, tam söküleceği esnada Fransa hükümeti, 'Ey Hindistan, ben sizin çocuklarınızı çok düşünüyorum. 760 ton asbest var. Bu gemi İngiltere’de Liverpool’da sökülecek' mi demiş? Asbest sadece gemilerde mi var? Doğada olan, lifli, çokça zehirli bir mineral. Doğada olmasıyla birlikte havada asılı kalırsa gramından bağımsız insan sağlığına çok zararlı. Bayraklı’da, Bornova’da, Konak’ta. İzmir genelinde deprem sonrasında yüzlerce bina yıkıldı. Bu binaların yıkılması için asbest raporu çıkarılması lazım. Bu raporu kim çıkartıyor? Yine uluslararası kriterlerce akredite olmuş kurum ve kuruluşlar çıkarıyor. Bir binada asbest tespit edilir, uygun koşullarda bertaraf edilir ve yıkım buna göre yapılır. Gemideki asbest miktarıyla ilgili hazırlanmış rapora ve Sayın Bakan Kurum’un açıklamasına inanmıyorsunuz ama belediyelere verilen bu raporlara inanıyorsunuz! Ben hiçbir başkanımızın bu raporlar doğrultusunda herhangi bir olumsuzluğa göz yumacağına inanmıyorum. Dolayısıyla çevre hassasiyeti tüm insanlıkla alakalı bir şey ama az önce gösterdiğiniz fotoğraflar. Hindistan ile Aliağa’yı bir tutmak. Bir ülkenin, bir şehrin itibarıyla bu şekilde oynanmaz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Nae Sao Paulo gemisine söküm izni verilmesiyle ilgili kuşkularını şöyle sıraladı;

"Aliağa'da 22 işletme var ve bunlardan sadece 8 tanesinin Avrupa Birliği uygunluk belgesi var. Bu kuşku uyandırıyor. İkincisi emsali, ikizi, Clemansao. İkiz gemi aynı makineden çıkarak imal ediliyor. Dolayısıyla 9 ton asbest olma ihtimali yok. Norveçli firma 'Yüzde 12’sini tespit edebildik' diyor. 'Gerisini tespit edemedik' diyor. Hindistan gibi, Bangledeş gibi bir üçüncü dünya ülke muamelesi yapılan bir ülke ve kent olmak bir kere ağrıma gidiyor. Ben o şirketin yetkilileriyle de bir araya geldim, dinledim. Ama bu 4 başlık benim kuşku duymam için yeterli” ifadelerini kullandı.

"Asli görevimiz budur”" 

Büyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle tamamladı;

“Bu konuda en çok Aliağa Belediyesi, Aliağa meclis üyeleri seferber olmalı. Eğer biz Aliağa’ya sahip çıkmazsanız asıl o zaman -mış gibi yaptığımız düşünülür. Asıl olan doğayı, suyu, ağacını korumak. 8 bin 500 yıl boyunca pırıl pırıl gelmiş bir Aliağa şimdi başka bir yere doğru gidiyor. Buna izin vermemeliyiz, asli görevimiz budur! Bunun dışından her şey sonradan geliyor. Özetle korumak, bu şehrin ağacını, deresini, nehrini, toprağını korumak hepimizin asli görevidir”