Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

İzmir'in dereleri bisiklet yolu olacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’deki 20 derenin bisiklet ve scooter'lar için ulaşım alanı haline getirileceğini belirterek, ilk olarak Bayraklı-Bornova arasında çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Haber Merkezi

İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’deki 20 derenin bisiklet ve scooter'lar için ulaşım alanı haline getirileceğini belirterek, ilk olarak Bayraklı-Bornova arasında çalışmalara başlayacaklarını söyledi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) ile çalışmalarına başladığı İzmir Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı’nı Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında kutlanan Otomobilsiz Kent Günü’nde basına tanıttı. İki yılda tamamlanacak plan, kentin daha güvenli, temiz ve erişilebilir olmasına, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ise daha kolay uluslararası kredi bulmasına ve kurumsal kapasitesini geliştirmesine olanak sağlayacak.


16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamındaki Otomobilsiz Kent Günü’nde tanıtılan proje, Türkiye Cumhuriyeti ve AB tarafından finanse ediliyor. SUMP İzmir kısaltmasıyla bilinen destek projesi, daha güvenli, temiz, erişilebilir, ucuz hareketlilikle kentin yaşanabilirliğine ve sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı amaçlıyor.


Ulaşım sorun olmaktan çıkacak

Toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaşam kalitesini artırma ve iklim kriziyle mücadelede İzmir’de iki büyük başarıya imza attıklarını söyledi. İzmir'in, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı konusunda Türkiye’de AB’den destek almayı başaran ilk kentlerden biri olduğunu anlatan Soyer, "İkinci olarak ise ortaya koyduğumuz vizyon ile şehrimize dünyanın ilk ve tek Cittaslow Metropolü unvanını kazandırdık” dedi.

SUMP İzmir’in kent için önemini vurgulayan Başkan Tunç Soyer, şöyle konuştu:

“Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve iklim krizi ile mücadele etmek için göreve geldiğimizden beri kararlılıkla çalışıyoruz.  Cittaslow ile amacımız şehirleri yeniden dinlenebilecek yerlere çevirmek. Şehirleri arabaların içinden hızlı geçtiği yerler olmaktan çıkarıp, insanların birbirine gülerek baktığı bir yer haline getirebilmek. İki programın İzmir’de birleşmesi tesadüf değil. Göreve başladığımız ilk günlerden itibaren kent içindeki bisiklet yapısının güçlendirilmesi, kırsal bisiklet rotalarının arttırılması ve şehrimize bisiklet kültürünün çocukluktan itibaren düşürülmesi için gayret ettik. Belediyemizin bisiklet kiralama sistemi BİSİM’in istasyon sayısını 26’dan 60’a çıkarttık. Bisiklet sayısını ise 400’den 890’a çıkardık. Engelliler için ve çocuklar için bisikletleri bu sürece dahil ettik. İzmir’de bisikleti toplu ulaşıma entegre ettik. Bisikletli yolcuların vapur ulaşımından 5 kuruşa faydalanmasını sağladık. Bu şekilde bisikletli vatandaşların vapur kullanımında yüzde 82 artış yaşandı. İzmir’de uygulamaya başladığımız en önemli projelerden biri körfeze açılan dere hatlarını diğer ulaşım hattı ve ekolojik koridor olarak planlamamız. İzmir’de 20 dere var ve biz bu dereleri yeni ulaşım koridorları ve bisiklet ve scooterlar için ulaşım alanı haline getireceğiz. Bayraklı-Bornova arasındaki 6,5 kilometrelik dereyi Ege Üniversitesi Metro İstasyonu’ndan körfeze bağlayan dere güzergahı boyunca yeni bir bisiklet, scooter ve yaya yolu haline getireceğiz. Bu uygulamanın İzmir’deki tüm derelerde uygulama hedefimiz var. Bütün bunlar övünmek için saymadım. Ne yapsak az. Daha yapılacak çok şey var.” 


Bisiklet yolları arttırılacak

Soyer, bir grup bisikletlinin bisiklet yollarının arttırılması ile ilgili olarak toplantı öncesinde kendilerine talepte bulunduklarını belirterek, bunun haklı bir talep olduğunu kaydetti. Gezegeni tehdit eden iklim krizi ve kuraklık gibi sorunlarla başka türlü başa çıkma çaresi olmadığına dikkat çeken Soyer, "Verilere göre 7 yıl sonra bugünkünden 7,2 kat daha fazla aracın olacağı söyleniyor. Sürdürülebilirliği sağlayamazsak karbon salınımı artacak ve küresel iklim krizinin etkilerini daha fazla hissedeceğiz. Eğer geleceğe bu toprakları miras bırakmak istiyorsak toplu ulaşıma yönelmek mecburiyetindeyiz. Bu nedenle SUMP bizim için çok önemli" dedi. 


Öncü rol oynayacak

Diğer açılış konuşmasını yapan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, İzmir’in Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlamasına geçişte de öncü rolü rol oynadığını söyledi. 

Toplantı SUMP İzmir Takım Lideri Prof. Dr. Ashraf Hamed’in projeyle ilgili teknik detayları anlattığı sunumla sürdü.


SUMP İzmir ortak akılla oluşturulacak

Kapsam belirleme ve insan odaklı hareketlilik verisi toplama, strateji geliştirme, eylem planları oluşturma ve kapasite geliştirme gibi aşamaları olan SUMP İzmir, 2 yılda tamamlanacak. Plan stratejik belge niteliği taşıyacak ve kurumun daha kolay uluslararası kredi bulmasına, kurumsal kapasitesini geliştirmesine olanak sağlayacak. Ortak aklı odağına alan plan, kentteki sivil toplum kuruluşlarından meslek odalarına kadar 200 paydaşla oluşturulacak.