''Amcamı yamyamlar yedi''
''Amcamı yamyamlar yedi''
"Sensiz gecen 1 yıl daha Ponçiğim"
Babası İbrahim Tatlıses hakkında konuştu
Babası İbrahim Tatlıses hakkında konuştu
Uğur Dündar'dan babalık testi
Uğur Dündar'dan babalık testi
123456789
''Amcamı yamyamlar yedi''
''Amcamı yamyamlar yedi''
"Sensiz gecen 1 yıl daha Ponçiğim"
Babası İbrahim Tatlıses hakkında konuştu
Babası İbrahim Tatlıses hakkında konuştu
Uğur Dündar'dan babalık testi
Uğur Dündar'dan babalık testi
123456789

Smyrna Antik Kenti metaverse evreninde

İzmir'de Smyrna Antik Kenti, Metaverse evrenine ilk adımı attı. Artık, vatandaşlar Agora'yı sanal gözlükle gezerek nesnelerle iletişime geçebilecek.

Semra İğtaç

İZMİR- İzmir’in Konak ilçesindeki 2 bin 500 yıllık Smyrna Antik Kenti Agorası’nın Roma dönemindeki halini yansıtan Metaverse içeriği ziyaretçilerle buluştu. Arkeoloji ve teknolojiyi buluşturan proje, Kadifekale’yle deniz arasında kurulan ve yüzyıllar boyu farklı kültürlere ev sahipliği yapan antik agora, bazilikası, duvar yazıları ve 2 bin yıllık su kanalıyla tarihten kesitler sunuyor.

Kentimiz İzmir Derneği, Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanlığı, İzmir Valiliği, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Müze Müdürlüğü arasında gerçekleşen güç birliği ile arkeoloji ve teknoloji projesi 15 ayda tamamlandı.

Yaklaşık 2,5 milyon TL yatırım ile 15 ay süren ve uluslararası ortaklarla gerçekleştirilen projede, çeşitli etkinliklerin yanı sıra proje sonrasında da hizmet vermeye devam edecek çok önemli çıktılar yer alıyor.

Proje kapsamında her biri Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca dillerinde olmak üzere; Smyrna Agorası Sanal Gerçeklik (VR) Uygulaması, Mobil Uygulama (Oyun ve AR İçerikli), Kutu Oyunu ve Kazı Seti, Roma Dönemi Maketi, Belgesel, İnternet Sitesi, Dijital Panel, Hediyelik Eşyalar, Logo ve Kurumsal Kimlik Çalışması, İllüstratif Harita, Broşür, Kültürel Miras Eğitimleri, Fotoğraf Çekim Alanı, Motion Grafikler hazırlandı.


Açılış etkinliği, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Mihriban Yanık, Kültür ve Turizm Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı uzmanları, Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Efes Müze Müdürü Cengiz Topal ile kültürel miras alanında çalışan çeşitli kurumların temsilcileri ile gerçekleşti. 

Açılış programında konuşan Kentimiz İzmir Derneği Genel Sekreteri Sedef Özer, "Dünya örneklerine baktığımızda, arkeolojik ve kültürel miras alanlarının tanıtımı, değerlerinin ve niteliklerinin ziyaretçilere iletilmesi için çok sayıda yenilikçi araç kullanıldığını görüyoruz. Biz de bu proje ile Smyrna Agorası’nın ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığını, ziyaretçi sayısı ve ziyaretçi deneyimini artırmaya yönelik birtakım araçlar geliştirdik" dedi ve 2021 yılının Nisan ayında başlanılan projede Haziran 2022 itibariyle sona gelindiğini ekledi.

Arkeolog İlkay İvgin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı temsilen yaptığı konuşmasında; Kültürel Miras Yaşıyor Projesi'nin 100’ün üzerindeki başvurunun içinden seçilen 22 projeden biri olduğunu ve projenin çıktılarından son derece memnuniyet duyduklarını ifade etti.


Heykeltıraş ve arkeologlardan oluşan yedi kişilik ekip, antik agoranın Roma dönemindeki halini yansıtan 1/100 ölçekli maketini de hazırladı.

İllüstratif harita ve dört dilde broşür de var

Proje; arkeoloji, zanaat, kültür, tasarım ve teknolojiyi birleştiriyor. Uluslararası alanda iş birliği geliştirilerek Smyrna Agorası’nın tanıtılması için çalışılan "Kültürel Miras Yaşıyor" projesinin ortakları arasında İtalya’dan Katanya Üniversitesi ve Santagata Vakfı ile Yunanistan’dan Egaleo Asya Minör Derneği yer alıyor. Kentimiz İzmir Derneği, ziyaretçilerin, Smyrna Agorası'nın geçmişini keşfetmesi için 21. yüzyılın teknolojisinden yararlanarak alana dair pek çok yenilikçi araç geliştirdi. Geliştirilen bu araçlar arasında Roma Dönemi maketi ve bu çalışmanın bir parçası dijital panel (kiosk), beş farklı kullanıcı etkileşimli senaryoya sahip sanal gerçeklik (VR) uygulaması, artırılmış gerçeklik (AR) destekli ve dört dilde sesli rehber ile içeren "Smyrna Agorası" mobil uygulaması, çocuklar için geliştirilen bir kutu oyunu, belgesel film, hediyelik eşya, illüstratif harita ve dört dilde broşür yer alıyor.

Smyrna Agorası'nın Roma dönemindeki yaşam stilini yansıtan Metaverse içeriği de ilk kez ziyaretçisi ile etkinlik günü buluştu. Sanal gerçeklik (VR) uygulaması ile dijital ortamı deneyimleyen ziyaretçiler, alana dair daha önce hayal edemedikleri bir gerçekliğe tanıklık ettiklerini ve bu deneyimin alanı bütünüyle hayal etmelerine önemli katkı sunduğunu aktardı. Proje, özellikle bu çıktısı ile İzmir'in uluslararası arenada yeni dünyaya attığı önemli bir adımı oluşturuyor. Kentimiz İzmir Derneği de bu bağlamda gelecek projeleri için sanal evrende yeni bir başlangıç yapıyor.

Kentimiz İzmir Derneği, etkinlikte aynı zamanda üç dilde altyazı ile desteklenen belgesel filmi, "Smyrna Agorası"nı da izleyicisi ile ilk kez buluşturdu. Belgesel, gerçekleşen tanıtımın ardından Derneğin YouTube hesabından yayına girdi. Alanın ziyaretçi perspektifinden tanıtımını yaygınlaştıracak, kullanıcı dostu bir internet sitesi de smyrnaagorasi.com adresinden yayın hayatına başlarken, artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi desteklenen "Smyrna Agorası" mobil uygulaması da App Store ve Google Play Store'dan ücretsiz kullanıma açıldı.

Metaverse nedir?

Metaverse bir avatarla temsil edilen kullanıcıların alışveriş yapabileceği, sosyalleşebileceği, boş zaman etkinliklerine katılabileceği ve öğrenebileceği sanal bir dünya. Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen Metaverse, kurgusal evren olarak da tarif ediliyor.