Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789

Mikroplastikler gıda güvenliğimizi tehdit ediyor

ANKARA- NOAA Deniz Programı, öncü kabul edilebilecek çalışmasında, çevreye salınan mikroplastik miktarının küresel olarak karşılaştırılmasına izin vererek, bu enkazın nihai dağılımını, etkilerini ve kaderini belirlemeye yönelik ilk adımı attı. 

ABD'nin dünyadaki hava ve deniz olaylarını araştırması için görevlendirilen ve 1807'de kurulan NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) 6 milyar dolarlık bütçesi 12 bin sivil ve 300 üniformalı çalışanıyla yaptığı çalışma ve incelemeleri sitesinden duyurmaya devam ediyor.  

Mikroplastikler, okyanus ve sudaki yaşamımıza zarar verebilecek, beş milimetreden kısa küçük plastik parçalardır. Plastik, okyanuslarımızda ve Büyük Göllerimizde bulunan en yaygın deniz çöpü türüdür. Plastik döküntüler tüm şekil ve boyutlarda olabilir, ancak uzunluğu beş milimetreden daha kısa (veya yaklaşık bir susam tohumu büyüklüğünde) olanlara "mikroplastikler" denir.

Gelişmekte olan bir araştırma alanı olarak, mikroplastikler ve etkileri hakkında henüz çok fazla şey bilinmiyor. NOAA Deniz Enkazı Programı, bu konuyu incelemek için öncülük ediyor. Tortu, kum ve yüzey suyu mikroplastik numunelerinin toplanması için standartlaştırılmış saha yöntemleri geliştirilmiştir ve test edilmeye devam edilmektedir. Sonunda, saha ve laboratuvar protokolleri, çevreye salınan mikroplastik miktarının küresel olarak karşılaştırılmasına izin vererek, bu enkazın nihai dağılımını, etkilerini ve kaderini belirlemeye yönelik ilk adım oldu.

Mikroplastikler, giderek daha küçük parçalara ayrışan daha büyük plastik döküntüler de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelmekte. Ek olarak, bir mikroplastik türü olan mikro boncuklar, bazı temizleyiciler ve diş macunları gibi sağlık ve güzellik ürünlerine eksfolyant olarak eklenen çok küçük üretilmiş polietilen plastik parçalarıdır. Bu küçük parçacıklar su filtreleme sistemlerinden kolayca geçer ve okyanusa ve büyük göllere ulaşır ve sudaki yaşam için potansiyel bir tehdit oluşturur.

Mikro boncuklar yeni bir sorun değil. Birleşmiş Milletler Çevre Programına göre, plastik mikro boncuklar ilk olarak yaklaşık elli yıl önce kişisel bakım ürünlerinde ortaya çıktı ve plastikler giderek doğal bileşenlerin yerini aldı. 2012 gibi yakın bir tarihte, piyasada plastik mikro boncuk içeren ürünlerin bolluğu ve tüketicilerin çok az farkındalığı nedeniyle bu konu hala nispeten bilinmiyordu.

Mikroplastikler, zooplankton gibi küçük canlılardan köpekbalıkları ve balinalara kadar çeşitli hayvanlar tarafından alınabilir. Mikroplastiklerin yenme olasılığı, ortamdaki miktardan ve gıdaya ne kadar yakın olduklarından etkilenir. Laboratuar çalışmaları, daha önce mikroplastikleri yutmuş deniz, kara ve tatlı su türleri diğer hayvanlar tarafından avlandığında, mikroplastiklerin potansiyel olarak besin ağı yoluyla aktarılabileceğini göstermektedir.

Daha büyük deniz hayvanları tarafından yenen mikroplastikler genellikle vücutlarından geçer. Bununla birlikte, araştırmalar, mikroplastiklerin, aşınmaya ve iç dokularda hasara neden olabilecekleri uzun süreler boyunca bağırsakta tutulabileceğini göstermektedir. Nanoplastikler bağırsak duvarından geçebilir ve hasara neden olabilecekleri akciğerler ve karaciğer gibi vücudun farklı bölgelerine gidebilir. Mikroplastiklerin tüketilmesinin olası sağlık etkilerini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Plastikler, tıbbi uygulamalarda kullanılmaları ve yiyecek ve içeceklerimizi korumaları nedeniyle insan sağlığına faydalıdır. Plastikler, tek kullanımlık şırıngalar, eldivenler, IV tüpler ve kateterler kullanarak steriliteyi geliştirerek ve hipoalerjenik tıbbi cihazlar, kalp kapakçıkları ve esnek protezler (yapay vücut parçaları) ile daha fazla konfor sağlayarak sağlık hizmetlerinde devrim yarattı. Plastik şişeler ve kaplar, önemli su kirliliği sorunlarının olduğu yerlerde içmesi güvenli olan suyu dağıtmanın bir yolunu sağlar. Plastik ambalaj, mikrobiyal kontaminasyon yoluyla yiyecek ve içecek bozulmasını sınırlar.

Muhtemelen diyetimizde bir miktar plastik tüketiyoruz. Plastiklerle ilişkili devam eden toksin birikiminin gıda güvenliğimiz ve halk sağlığımız için bir risk oluşturduğunu gösteriyor.

Çeşitli balık ve kabuklu deniz ürünleri de dahil olmak üzere birçok deniz ürünü türünde mikroplastikler bulunmuştur. Güney Pasifik'teki ticari balık türleriyle ilgili araştırmalar, Auckland, Sāmoa, Tahiti ve Rapa Nui, Paskalya Adası'ndan toplanan balıkların yüzde 25'ine kadarında mikroplastik tespit etti. Bu plastikler genellikle yemekten önce çıkarılan bağırsakta bulunur. Bununla birlikte, diğer dokulara aktarılan plastikle ilişkili kirleticiler yoluyla yine de diyet riski oluşturabilirler.