Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

Aktürk: "Sübvansiyonlu gazla havayı ısıtıyoruz”

Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk, Almanya'nın, doğal gazda KDV'yi yüzde 19'dan yüzde 7'ye indirmesini, “TTF'in bin metreküp fiyatı 2 bin 500 – 2 bin 600 dolarları geçti. Bu, sürdürülebilir bir seviye değil. Almanya, nihai tüketicinin üzerindeki yükü azaltmak için sübvansiyon yapmak yerine vergiyi azaltıyor" sözleriyle değerlendirdi.

Deniz Dalgıç

ANKARA- Enerji uzmanı Ali Arif Aktürk, Almanya'nın doğal gazda Katma Değer Vergisi'ni (KDV) yüzde 19'dan yüzde 7'ye indirmesine ilişkin, “TTF'in bin metreküp fiyatı 2 bin 500 – 2 bin 600 dolarları geçti. Bu sürdürülebilir bir seviye değil. Almanya, nihai tüketicinin üzerindeki yükü azaltmak için sübvansiyon yapmak yerine vergiyi azaltıyor” dedi. Türkiye'de ve Almanya'da kışın zor geçeceğine işaret eden Aktürk, "BOTAŞ'ın, 200 milyar TL'nin üzerinde zararı söz konusu. Yapılacak başka bir şey kalmadı. Türk vatandaşı dünyanın en ucuz gazını havayı ısıtarak kullanıyor.  Sübvansiyon politikasında revizyon yapılarak sadece dar gelirlilere uygulanmalıdır. Doğru segmente, doğru sübvansiyon yapılmalıdır” diye konuştu.

Aktürk, GAZETE DURUM'un Almanya'nın doğal gazdaki vergi indirimine ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:

Almanya, doğal gazda katma değer vergisini, 1 Ekim'den geçerli olacak biçimde yüzde 19'dan yüzde 7'ye indireceğini açıkladı. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ukrayna krizinin devam etme olasılığından dolayı fiyatlar çok yüksek seyrediyor. Mesela bugünkü TTF'in (Hollanda'da bulunan sanal doğal gaz ticaret noktası) bin metreküp fiyatı 2 bin 500 – 2 bin 600 dolarları geçti. Bu sürdürülebilir seviye değil. Almanya, nihai tüketicinin üzerindeki yükü azaltmak için sübvansiyon yapmak yerine vergiyi azaltıyor. Bizde nasıl sübvansiyon yapılıyorsa orada sübvansiyon yerine vergiyi azaltıyor. Almanya'da, devlet elini taşın altına koymuş oluyor.

Türkiye doğal gazda vergi indirimi yapar mı?

Şu anda Türkiye'de ciddi bir sübvansiyon var. Özellikle konutlarda, TTF fiyatının 15'te biri tarife uygulanıyor. Bu nedenle hükümetin vergiyi indireceğini sanmıyorum.

Türkiye'de doğal gazda sübvansiyon çok yüksek mi?

Bu sene Türkiye'de ve Avrupa'da kış zor geçecek. BOTAŞ'ın 200 milyar TL'nin üzerinde zararı söz konusu. Dolayısıyla yapılacak başka bir şey kalmadı. Türk vatandaşı dünyanın en ucuz gazını havayı ısıtarak kullanıyor. Sübvansiyon politikasında revizyon yapılarak sadece dar gelirlilere uygulanmalıdır. Doğru segmente, doğru sübvansiyon yapılmalıdır Boğaz'da yalıda oturanla Sultanbeyli'deki Ayşe Teyze'ye yapılan sübvansiyon aynı. Biri 80-100 metrekare evde oturuyor. Diğeri 800 metrekare lüks villada oturuyor. İhtiyacı olana doğru sübvansiyon yapılması gerekiyor. Herkese aynı oranda sübvansiyon yapılırsa biz atmosferi ısıtırız. Bu gazı tasarruflu kullanamayız. Avrupa'da oda sıcaklığını 1 derece düşürdüler. Klimaların kullanımını azaltmayı planlıyorlar. Avrupa, piyasadaki bu durumu kontrol altına alabilmek için tasarruf yapmayı planlıyor. Türkiye'de herhangi bir önlem alınmıyor.

Sizce ne yapılmalı?

Doğal gazın daha tasarruflu kullanılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Zaten yapacaklarının maksimumunu yapıyorlar. Ek bütçe kanunu bu amaçla çıkmıştı. Avrupa’daki gazın fiyatı ile BOTAŞ'ın konut satış fiyatı arasında 15 kat fark var. Bu sürdürülebilir bir sübvansiyon değil. Bunu yine vergi mükellefleri ödüyor. Dar gelirli ödüyor. Dolmuşa binen, ekmek alan, marketten pazardan alışveriş yapan vatandaş ödüyor.