Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Türk oyuncular Cannes'da
Türk oyuncular Cannes'da
Meryl Streep'in gözyaşları
Meryl Streep'in gözyaşları
Boşandı, daldan dala konuyor
Boşandı, daldan dala konuyor
123456789

“Asgari ücret 6 bin 500 civarında olmalı”

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, asgari ücrete 6 aylık enflasyonun üzerinde bir artış yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Net asgari ücret 6 bin-6 bin 500 civarında olmalı" dedi.

Deniz Dalgıç

ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün saat 14.00'te toplanacak. TÜRK-İŞ, mayıs ayında 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 20 bin 818 TL, açlık sınırının ise 6 bin 391 TL'ye yükseldiğini açıkladı. TÜRK-İŞ'e bağlı Tek Gıda İş Sendikası'nın Genel Başkanı Mustafa Türkel de asgari ücrete 6 aylık enflasyonun üzerinde bir artış yapılması gerektiğine işaret ederek, “Net asgari ücret 6 bin-6 bin 500 civarında olmalı. Ekonomi böyle tepetaklak gittiği sürece herkes yoksullaşmaya devam edecek” dedi. Türkel, asgari ücrete zam yapılsa bile vatandaşın ekonomik olarak sıkıntı yaşamaya devam edeceğini belirtti. Ekonominin düzeltilmesi için radikal tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Türkel, "'İtibardan tasarruf olmamalı' diyen bir anlayış. Bu kaçınılmaz sonu hazırladı. Önce kendilerine çekidüzen vermeliler. Asgari ücretliler, yoksullar bunun faturasını ödemeye devam edecek. Her gün fakirleşiyoruz" tespitinde bulundu.

Eski TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Türkel, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısından önce GAZETE DURUM'un sorularını yanıtladı. Türkel'e yönelttiğimiz sorular ve cevapları şöyle:

Sizce asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücrette beklentimiz enflasyonun üzerinde bir ücret artışı. Özellikle küçük işletmelerle ilgili dün Cumhurbaşkanı'nın yapmış olduğu açıklama yanlış bir açıklama. Yani küçük işletmelere pozitif ayrımcılık gibi falan. Belli bir sayının altında çalışan yerlerde bile böyle bir düzenlemenin yapılması bir haksızlık olur. Çünkü sendikalı ve örgütlü olan büyük işletmelerimizin de yükü artacak. Onları cezalandırmış duruma düşürmeye hakları yok. İşletmelerimizin toplu iş sözleşmeleriyle ücretlerinde artış var. Ama orada da asgari ücretli çalışanlara iyileştirme yapılmaması gibi bir olumsuz ayrıntı söz konusu. Negatif bir ayrımcılık yapılması halinde de bu doğru olmaz. Bizim beklentimiz, 6 aylık enflasyon yüzde 40'lardaysa onun üzerinde birkaç puanla artış yapılması yönünde. Net asgari ücret 6 bin-6 bin 500 civarında olmalı. 

Yapılacak artışla birlikte asgari ücretli rahatlayacak mı?

Ekonomi böyle tepetaklak gittiği sürece herkes fakirleşmeye, yoksullaşmaya devam edecek. Vatandaş, asgari ücret 2 bin 825 lira olduğunda, 2 bin 450 ekmek alıyordu. Şimdi asgari ücret, 4 bin 253 lira. Çalışan bin 20-40 ekmek alıyor. Ekmeğe gelen zamla birlikte asgari ücretli bin-bin 500 ekmek kaybetmiş oluyor. Asgari ücretlinin sadece ekmekten kaybettiğine bakar mısınız? Evinde eşi, çocuğu varsa yandı bu adam!

Sizce çözüm nedir?

Yüksek enflasyonun, ülkedeki ekonomik kırılganlıkların yani bunların derlenip toparlanması, radikal tedbirler alınması gerekiyor. Siyasi iktidar önce kendi tasarrufundan başlamalı. “İtibardan tasarruf olmamalı” diyen bir anlayış. Bu kaçınılmaz sonu hazırladı. Önce kendilerine çekidüzen vermeliler. Asgari ücretliler, yoksullar bunun faturasını ödemeye devam edecek. Her gün fakirleşiyoruz.