Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

Karan: "Seçmen Altılı Masa'yı iktidara namzet görüyor"

AREA Araştırma kurucusu Murat Karan, muhalefetin oy oranındaki yükselişin, seçmenin Altılı Masa'yı iktidara namzet olarak görmesinden kaynaklandığını söyledi.

Eren Cesur

ANKARA- Siyasi partiler, bir yıldan az süre kalan seçimler için, anketlerle halkın nabzını yokluyor. AREA Araştırma'nın kurucusu Murat Karan, Altılı Masa'nın anket sonuçlarındaki yükselişine dikkat çekerek, "Muhalefet, aralarındaki uyum ve geçmiş belediye seçimlerinde gösterdiği performansla Altılı Masa bileşenleri iktidar için çok güçlü bir alternatif olarak duruyor" dedi.

Yaklaşan seçimler öncesi partilerin gözü anketlerde. Araştırma şirketlerinin anketleriyle halkın nabzını yoklayan partiler, yollarını anket sonuçlarına göre çiziyor. Tarafsız şirketlerin yaptığı siyasi anketlerde Cumhur İttifakı üyeleri AK Parti ve MHP'nin oyları 2018'deki seçimlere göre düşerken; Millet İttifakı'nı oluşturan altı partinin oyları yükseliyor. Ekonomi, sosyal yaşam, dış politika ve toplumsal cinsiyet gibi konularda yaşanan gelişmeler üzerine şekillenen anket tabloları, 2023'teki genel seçimlere dair ipuçları veriyor.

AREA Araştırma'nın kurucusu Murat Karan 2023'teki genel seçimler öncesi yapılan anketlerdeki ipuçlarını GAZETE DURUM'a anlattı.

"Toplum, güçlendirilmiş parlamenter sistemi istiyor" 

Karan, muhalefet bloğununun oy oranının yükselmesinin nedenlerden birinin, muhalefetin Türkiye'yi güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçirme çalışmaları olduğunu ifade etti. Toplumda güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş yönünde bir iradesi oluştuğunu dile getiren Karan, "Yüzde 10'luk kararsız ve 'Sandığa gitmeyeceğim' diyen seçmeni de dışarıda tutarsak, oy dağılımı şu an için muhalefet lehine yüzde 65-35 civarında seyrediyor. Muhalefet bloğu anketlerde güçlü bir şekilde temsil ediliyor" dedi. Karan, Cumhur İttifakı bileşenlerinin toplam oy oranının yüzde 38 civarında olduğunu belirtirken, muhalefeti oluşturan Millet İttifakı ve HDP'nin oylarının toplam yüzde 60 civarında olduğunu söyledi..

İYİ Parti'deki yükseliş ve AK Parti'deki düşüş ile ilgili konuşan Karan, "Sosyolojik tabanları aynı, iki parti de Türkiye'de merkez sağını temsil ediyor. Ama mesele tek başına bu değil tabii ki, muhalefeti oluşturan tüm partilere AK Parti'nin oy kaybından yansımalar oluyor. Özellikle büyük şehirlerde de CHP'ye ciddi bir oy kayması var. CHP, yüzde 22 civarında olan oyunu, yüzde 27'ye çıkardı. Aynı şekilde İYİ Parti yüzde 10 civarında olan oyunu yüzde 15-16 seviyesine yükseltti" ifadelerini kullandı.

Karan, İYİ Parti'nin oy oranlarındaki cinsiyet dağılımına bakıldığında, kadın ve erkek seçmen oranının eşit seviyede olduğunu kaydetti. İYİ Parti liderinin kadın olmasının seçmen üzerinde herhangi bir etkisi olmadığının göründüğünü belirten Karan, "Genelde sağın ve solun ana hattı olan büyük partilerde kadınların oy oranı daha yüksek gözüküyor. Erkek seçmenin yüksek oranla tercih ettiği partilerse, ideolojik ve görece daha az oya sahip partiler" dedi.

"Ekonomi düzelmeden AK Parti'nin oyu yükselmez"

AK Parti'nin oy oranındaki düşüşün temel nedeni olarak ekonomiyi işaret eden Karan, "Kasım ayındaki ani enflasyon yükselişi, enflasyona bağlı olarak da hayat pahalılığının getirdiği şartlar, AK Parti'yi yüzde 30 bandına indirdi. Buradan ekonomiyi düzeltmeden kurtulması çok olası görünmüyor. Seçmenin beklentisi ekonomi. AK Parti eğer ekonomiyi düzeltirse, örneğin doları ya da benzinin litresini 10 liraya düşürürse, şu anda kararsız olan eski AK Parti ve MHP seçmeninden yaklaşık 8 puanlık kesim geri dönebilir" diye konuştu. 

"Altılı Masa iktidar için çok güçlü bir alternatif"

Karan, seçmenin oy tercihlerinin şekillenmesinde güçlü bir muhalefetin etkili olduğunu vurgulayarak, Altılı Masa'nın anketlerdeki yükselişi hakkında şunları söyledi:

"Seçmen, bir iktidardan vazgeçmek istediğinde, önce karşısında iktidar olabilecek namzette bir muhalefet görmek ister. Muhalefet, bunu da seçmene, Altılı Masa'nın bileşenleri arasındaki uyumla ve belediye seçimlerinde gösterdiği performansla gösterdi. Seçmenin, 'Kim yönetebilir?' sorusuna aradığı yanıtta Altılı Masa artık, iktidar için çok güçlü bir alternatif olarak duruyor. Böyle olunca da seçmen AK Parti ve MHP'den vazgeçerken, yerine koyacağı güçlü siyasi aktörler görüyor masada."

Cumhurbaşkanlığının yüzde 50+1 oy oranına bağlanması ve yeni ittifaklar sistemiyle hiçbir partinin tek başına iktidar olamayacağını söyleyen Karan, partilerin ittifaklarla seçmenin karşısına çıkarak iktidar alternatifi olmak zorunda olduğuna dikkat çekti.