Derya Alabora: Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık
Derya Alabora: Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık
Kıvanç Tatlıtuğ'dan ikinci bebek sorusuna yanıt geldi
Kıvanç Tatlıtuğ'dan ikinci bebek sorusuna yanıt geldi
İYİ Partili Ümit Özlale ünlü spiker ile dünyaevine giriyor
İYİ Partili Ümit Özlale ünlü spiker ile dünyaevine giriyor
Darp edilen tarih profesöründen açıklama
Darp edilen tarih profesöründen açıklama
123456789
Derya Alabora: Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık
Derya Alabora: Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık
Kıvanç Tatlıtuğ'dan ikinci bebek sorusuna yanıt geldi
Kıvanç Tatlıtuğ'dan ikinci bebek sorusuna yanıt geldi
İYİ Partili Ümit Özlale ünlü spiker ile dünyaevine giriyor
İYİ Partili Ümit Özlale ünlü spiker ile dünyaevine giriyor
Darp edilen tarih profesöründen açıklama
Darp edilen tarih profesöründen açıklama
123456789

Ankara Gar Katliamı Davası 6 Ekim'e ertelendi

10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası'nda mahkeme heyeti, davanın aydınlatılması gerekçesiyle avukatların birçok talebini reddederek bir sonraki duruşmayı, 6 Ekim 2022 tarihine erteledi.

Burcu Yıldırım

ANKARA- 10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası'nda mahkeme heyeti, avukatların, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dinlenmesi dahil birçok talebini reddederek, bir sonraki duruşmayı 6 Ekim 2022 tarihine erteledi.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın firari sanıklar açısından devam eden 16'ncı duruşması, Ankara Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Ankara Tren Garı önünde, IŞİD saldırısı sonucunda 10 Ekim 2015 tarihinde, Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı yaşanmış, 103 kişi hayatını kaybetmiş, 500'e yakın insan yaralanmıştı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, insanlığa karşı suçtan yargılanan tek tutuklu sanık Erman Ekici, duruşmaya SEGBİS ile bağlandı.

"MİT'te her şeyi kabul ettim"

Duruşmada, tanık olarak dinlenmek istenen IŞİD'in sözde "Türkiye Emiri" ve "Ebu Usame el Türki" kod adlı Kasım Güler'in konuşmaları, SEGBİS bağlantısında yaşanan teknik sorun nedeniyle anlaşılmadı. Güler'in bir sonraki celsede duruşma salonuna getirilmesine karar verildi. 

Güler'in mahkeme başkanının sorularını yanıtlamasından anlaşılanlar şöyle:

"Bu dosyada, İlhami Balı ve Ahmet Güneş'i tanıyorum başka kimseyi tanımıyorum. 2014' ün 11'inci ayında Suriye'ye gittim. 2015'in 6'ncı ayında yaralandım. Üç ay hastanede kaldım. Kırmızı bültenle arandığım dönemde MİT beni operasyonla aldı. MİT’te 80 gün kaldım. Her şeyi kabul ettim.”

"Benim de siyasi çevrem var"

SEGBİS ile bağlanan ve tutuksuz olarak yargılanan tanık Gökhan Karademir, şunları kaydetti:

"Firari sanıklardan Ahmet Güneş ve Cebrail Kaya’yı tanıyorum, Erman Ekici’yi tanımıyorum. 10 Ekim 2015'te cezaevindeydim. 2011’de girdim, 2018'de çıktım. Haberlerden duydum. Gaziantep patlamasını da benim yaptığım söylendi. Üzerime bir şeyler atılmaya çalışıyor. Suriye'ye yardım amaçlı gittim, geldim. İlhami Balı’yı tanımam. Ahmet Güneş bize ders veriyordu dernekte. Tecrit dersi verdi. Suriye'de Kur'an ve fıkıh dersi veriyordu. Güneş’in silahlı bir eğitim verdiğini duydum ama görmedim. Cebrail Kaya da ders verirdi. Mustafa Delibaş’ın Mihrab Derneği'nin Başkanı olduğunu biliyorum. Erman Ekici'yle sadece cezaevinde karşılaştık, o kadar.

Ben cezaevinden çıktıktan sonra bu cemaatlerle ilişkimi kestim. Zaten etkin pişmanlıktan yararlandım. Bunlarla hiçbir ilgim yok. Yunus Durmaz’la 2011 yılında Suriye'ye geçtik, sonra ben döndüm. O, orada kaldı. İlyas Kaya, Cebrail Kaya'nın abisi. O da bize ders veriyordu. Hakim bey, beni çelişkiye koymaya gerek yok. Herkese ismimi vermişsiniz. Evrensel gazetesinde ismim çıkmış. Ben suç duyurusunda bulunacağım. Benim de siyasi çevrem var. Ben de gerekeni yapacağım."

"Deliller araştırılmalı"

Avukat Eylem Sarıoğlu'nun sorularını yanıtlayan Gökhan Karademir, "Genç Ensar Derneği'nin yetkilileri bizi Suriye'ye gönderiyordu. Bize, yolda 'Nereye gidiyorsunuz?' diye soran olmadı" dedi. Sarıoğlu, "İlk günden itibaren ifadelerde isimleri geçen, katliamdan sonra faillere yardımcı olduğu bilinen ancak dosyaya hiçbir şekilde dahil edilmeyen Cuma Dabanıyassı, Deniz Duman ve Mehmet Korkmaz hakkında mahkeme tarafından deliller araştırılmalı ve suç duyurusunda bulunulmalıdır" talebinde bulundu.

"Dinlenmeyen yeni tanıklar var"

Avukat Senem Doğanoğlu, IŞİD yargılamalarında tanık olarak dinlenen kişilerin, 10 Ekim Katliamı ile bağı olduğunu söyledikleri kişiler hakkında dosyaların celbini ve Emniyet'in bu konuda araştırma yapmasını talep ettiklerini söyledi. Eksik dosyaların kendilerine verilmesini isteyen Doğanoğlu, "Firari sanıkların eşleri yönünde bir ara karar kurulmadı. Gülay Tülay yönünde soruşturma, önemli. Hasan Hüseyin Uğur hakkında taleplerimiz olmuştu, gelmedi. Bunun da dosyamıza gelmesini istiyoruz. Konya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ankara Emniyeti'nin dinlemediği yeni tanıklar var, bunların dinlenilmesini talep ediyoruz. Kasım Güler’in TEM ifadesinde geçen risaleler ifadesi var. 2013-2014 süreçlerinde geçişlerin sağlandığı risaleler var. Bu risaleleri, nasıl geçiş yapıldığı ve planladığı için önemli. Kasım Güler’in ilgili risale tutanaklarının getirilmesi ve araştırılmasını istiyoruz. Bununla birlikte MASAK raporlarında Excel tabloları bağlantıların kavranması açısından talep ediyoruz” diye konuştu.

"Raporlar dosyaya alınmamıştır"

Avukat Gülşah Kaya, katliam sonrası hazırlanan Mülkiye müfettişi raporunun, tüm hali ile dosyaya alınmadığını belirterek, "Bu raporun dosya kapsamında incelenmemesi yaşam hakkı ihlalidir. Müfettiş raporunun bütün olarak dosyaya celbi gerekmektedir. Raporda, kapsam dışı bırakılan konuların araştırılmasını ve sanıklar hakkındaki tüm istihbarat raporların celbini talep ediyoruz" dedi.

"Taleplerimizin hepsi kabul edilmelidir"

Avukat İlke Işık, katliamın üzerinden yaklaşık 7 yıl, yargılamanın üzerinden ise 6 yıl geçtiğini anımsatarak, şunları dile getirdi:

"Şimdiye kadar mahkemeye 330 tane talep sunduk; 178 tanesi reddedildi, 152 tanesi kabul edildi. Yıllardır, gerçeğin açığa çıkması için mahkemenin direnciyle de mücadele ediyoruz. Taleplerimizin hepsi kabul edilmelidir. Yargılama hali hazırda firari sanıklar hakkında sürüyor. Duruşmaların bir çoğu eksik evraklara, ya da gelen belgelere ilişkin beyanlar ve taleplerle devam etti. 7’nci yıla giriyoruz, adalet bulma gibi bir sorumluluğumuz var. Yunus Durmaz’ın birebir ölümüne ve dijital verilerle ilgili halen bir araştırma yapılmadı, tutuklu dosyada mahkeme hiç tanık dinlemedi. Tanık dinlememe noktasında büyük bir ısrar vardı.

Nusret Yılmaz’ın Gürcistan’a girdiğini söyledik, bunu araştırın dedik bu da araştırılmadı. Firari sanıklarla ilgili ısrarla bilgi verilmiyor. Bu katliam nasıl gerçekleşti? Bu kadar büyük örgütlenmiş, hiçbir sorunla karşılaşmadan tek bir kamu görevlisinin sorumluluğu olmadığı mümkün mü? Ülkede seçim ihtimali ortaya çıktığında 2015 Haziran ve Kasım seçimlerinde insanlar o süreci sormaya başlıyor. Ümit Özdağ'ın Ahmet Davutoğlu’nun söylemlerinden söz edeceğiz. Ümit Özdağ, ‘Ahmet Davutoğlu bir şeyler biliyor’ demesi çok anormal değil. Bu isimler mahkemede dinlenilsin. Bu yargılama, hâlâ devam eden yargılama. Bu ülkenin yargı sistemine ve insanlara sorumluluklarını olduğunu düşünüyoruz. O döneme dair ne biliniyorsa gelip burada konuşulsun."

Kılıçdaroğlu'nun dinlenmesi talep edildi

Duruşmada, müvekkil Mustafa Çeker de söz aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'dan katliama ilişkin bilgi aldığını hatırlatan Çeker, Kılıçdaroğlu’nun da dinlenmesini talep etti.

Savunmaların ardından söz verilen sanık Erman Ekici, katliamlarla bir ilgisi olmadığını söyledi.

Yargılama 6 Ekim'de devam edecek

Mahkeme heyeti, ara kararlarını açıkladı. Heyet, Kasım Güler’in bir sonraki celsede duruşma salonuna getirilmesi için Sincan Cezaevi Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına, Yunus Durmaz’ın tapeleri için müzekkere yazılması ve talep edilen bazı dosyaların getirtilmesine karar vererek Ahmet Davutoğlu, Ümit Özdağ ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun dinlenmesi dahil avukatların diğer bütün taleplerini reddetti. talebinin reddine karar verdi. Dava, 6 Ekim 2022’ye ertelendi.