Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
Şekip Mosturoğlu başkan oldu
27 NİSAN E-MUHTIRA
27 NİSAN E-MUHTIRA
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Oyuncu Gonca Vuslateri anne oldu
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
Arda Güler, Real Madrid'i galibiyete taşıdı
123456789

Türkiye’nin ‘veto kartı’ İskandinavları vazgeçirmedi

Türkiye'nin, NATO üyeliği için 'veto kartı'nı uygulamaya sokacağını söylemesine rağmen, İsveç ve Finlandiya, NATO üyelik başvurusundan vazgeçmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumlu bakmadığını açıklasa da Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliğine başvuracaklarını açıkladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelikleri ile ilgili açıklamaları karşısında kafasının karıştığını söylerken, İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliği konusunu görüşmek üzere, Türkiye’ye diplomatik bir heyet göndereceğini açıkladı.

Erdoğan, İsveç heyetinin diplomatik temaslarda bulunmak için Türkiye’ye gelmesine ilişkin, “Türkiye'ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, hiç yorulmasınlar” açıklamasında bulundu.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik konusu, hem ikili düzeyde hem de ittifak düzeyinde ele alınacak.

Erdoğan’ın kurmayları farklı konuştu

Berlin’de gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç Dışişleri Bakanlarıyla görüşürken, Türkiye’nin tehditte bulunmadığını, Ankara’nın NATO’nun genişleme politikasına karşı olmadığını kaydetmişti.

Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in ülkelerindeki teröristleri desteklemeyi durdurması gerektiğini, net güvenlik garantileri vermesi gerektiğini ve Türkiye’ye yönelik ihracat yasaklarını kaldırmaları gerektiğini vurgulamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, konuya ilişkin Reuters’a verdiği demeçte, söz konusu ülkelere kapılarını kapatmadıklarını, ancak ulusal güvenlik meseleleriyle ilgili olarak müzakerelerde bulunmak istediklerini söylemişti.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirirken "Avrupa Birliği gibi biz de PKK'nın terör örgütü olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullansa da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile pazar günü gerçekleştirdiği görüşmeden bir sonuç alamamış ve müzakerelerin devam edeceğini açıklamıştı.

Stoltenberg-Blinken: Türkiye, engel olmayacaktır

“Veto tehdidi” hafta sonunda Berlin’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da değişik düzeylerde ele alındı. Koronavirüse yakalandığı için video-konferans yoluyla toplantıya katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, “Türkiye, ittifakın açık kapı politikasına tam destek verdiğini ve her iki ülkenin üyeliğini engellemeyeceğini açık olarak ifade etti” dedi.

Benzer bir açıklamayı ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de yaptı. Türkiye’nin çekincelerini dikkate aldıklarını söyleyen Blinken, buna rağmen her iki ülkenin NATO’ya üye olmasından yana güçlü bir desteğin olduğunu ifade etti.

Bu konuda Blinken ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun çarşamba günü bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Putin’den uyarı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ülkesinin Finlandiya ve İsveç ile herhangi bir sorunu olmadığını, bu ülkelerin NATO'ya katılmalarının kendi başına Rusya'ya doğrudan bir tehdit olmayacağını söyledi.

Vladimir Putin, askeri altyapının genişletilmesi halinde ise Rusya'nın tepki göstereceği uyarısında bulundu.

Putin, NATO'nun Rusya'nın güvenliğini tehdit edecek şekilde ABD tarafından yapay olarak genişletildiğini söyledi.

Pazar günü Berlin'de yapılan NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde Finlandiyalı mevkidaşı Sauli Niinistö ile telefonda görüşen Putin, "Finlandiya'nın tarafsızlığını kaybetmesinin hata olacağını" söylemiş, ancak alınacak tutumla ilgili detay vermemişti.

Erdoğan, Rasmussen’in adaylık sürecinde benzer hamleyi yapmıştı

Erdoğan yönetimi benzer bir hamleyi 2009’da Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in 2009’da NATO Genel Sekreteri seçilmesi öncesinde de yapmıştı.

Kürtlere ait Roj TV’nin Danimarka lisansıyla yayın yapmasına karşı çıkan Erdoğan, bu nedenle Danimarka’nın “teröre ev sahipliği” yaptığını söyleyerek pazarlık masasına oturmuştu.

Tartışmaların ardından Rasmussen 3-4 Nisan’da Strasbourg’da yapılan zirvede NATO Genel Sekreterliği koltuğuna otururken, Roj TV’nin faaliyetleri önce Almanya’da sonra da Danimarka’da yasaklanmıştı.